TIVOLI

ILLUMINATION

Her er to af de fine fødselsdagsgaver, jeg fik til min fødselsdag. (Den dag bloggen startede)…


Ingen af dem er nye, men begge bøger tilfredsstiller et læsebehov hos mig. Nynne er fin ferielæsning i sommerhuset. På en liggestol i haven med en kop te, et tæppe og en lille romkugle er Nynnes humor lige i øjet. Det er ikke stor litteratur. Slet ikke. Men den er dejlig afslapning, og når man nu har læst de andre, må man jo have det sidste med. Jeg har læst Litteraturvidenskab på Universitet, og nej, her var det ikke lige den slags bøger, der gav street-cred at læse. Men pyt. Jeg slugte den i samme hast som romkuglen forrige weekend på landet:)

Jonathan Safran Foers Alt bliver oplyst (?Everything is Illuminated?) er i en helt anden ende af skalaen. Den er fra 2003, så den har nogle år på bagen. Men jeg var så ovenud begejstret for hans anden roman Ekstremt højt og utrolig tæt på, at jeg længe har villet læse denne. Af flere årsager har jeg ikke fået det gjort, men nu er der ingen undskyldninger længere.

Alt bliver oplyst vakte stor opsigt i USA tilbage i 2002. Et forlag skrev kontrakt med den dengang ukendte og kun 24 (!!) år gamle Foer, og ganske uhørt gav forlaget  ham 500.000 dollars i forskudsbetaling for debutromanen. Det skabte gigantiske forventninger, og samtidig verserede der rygter om, at romanen kun var skrevet på under en uge. Før nogen havde læst en linie, blev Foer altså en art vidunderbarn.

Historien er til dels hans egen. I persongalleriet optræder fx en fiktionaliseret fortæller ved navn: Jonathan Safran Foer, der også drager til den landsby, hvor (den virkelige) Foers egen farfar levede, inden nazisterne besatte Ukraine og myrdede alle af jødisk herkomst, ligesom flere andre elementer i handlingen placerer sig mellem fakta og fiktion. Netop dén litterære kvalitet fortællemæssigt interesserer mig meget, jeg endte sågar med at skrive speciale om det. Så jeg ser frem til at hive den unge Foer med mig i sommerhus om et par uger.

Næste indlæg

TIVOLI