STRIK, SILKE & SONIA

NYE VINKLER

Ak ja. Nyt liv = Ny litteratur. Som tidligere nævnt herinde, så er hele junglen med gravid-litteratur stor, snørklet og ikke altid helt fremkommelig. Jeg var i hvert fald slet ikke forberedt på hvor meget, der findes, hvis man som jeg gerne vil opdateres og informeres lidt….her er to letlæste:

Lotte Arndals bog fik jeg foræret, da jeg lavede en artikelserie med hende, og den har jeg været glad for. Inden jeg blev gravid løb jeg ret meget – og var blevet rigtig glad for det. Så glad, at jeg faktisk var en lille smule afhængig af det:-) Men min graviditet satte desværre ret hurtigt en stopper for den glæde, og på grund af blødninger og andet sjovt fik jeg streng besked på ikke at dyrke motion. Æv. Undervejs tog jeg 20 (!) kg på – og det siger derfor sig selv, at jeg nu virkelig har brug for lidt hjælp og inspiration til at komme i form og få smidt de ekstra kilo. Løb må desværre vente lidt, til kroppen er helt klar til den type belastning igen…Det er 9 Måneder før – 9 Måneder efter ret god til, synes jeg. Her er øvelser, man kan selv vælge imellem, hvad der fungerer for én og en masse info om, hvor og hvordan de styrker din krop. Den er let skrevet og nem at bruge som opslagsværk. Det eneste, det kræver, er en måtte og en bold derhjemme på stuegulvet.

Julia Lahmes Hvor lagde jeg babyen er vist næsten obligatorisk for de fleste førstegangs mødre efterhånden? 🙂 I hvert fald er den blevet mig anbefalet mange gange. Og jeg har naturligvis også selv læst den (eller rettere: er i gang). Det er dejlig ukompliceret litteratur i et direkte og humoristisk sprog om en ikke altid ukompliceret og humoristisk ny tilværelse som mor. Jeg nød den første gang, jeg læste den (før jeg blev mor) – og jeg elsker den nu, hvor jeg faktisk ER den kvinde, der så fint beskrives i bogen.

Her er et par små uddrag, som både viser det sprog og den ‘aura’ bogen indeholder, og som gør den til en art uundværlig moderne-mor-bibel for forvirrede førstegangsmødre med hang til et godt grin:

– Jeg kan ikke finde ud af, om jeg skal have mælk i kaffen eller bare et glas mælk eller en hel kop kaffe. Jeg står i babyboblen og er lejlighedsvist sindssyg. Alt er svært, og alligevel er intet intellektuelt udfordrende.

–  Kan man tillade sig at føle man har mistet noget, når man har fået det, man allerhelst ville have?

– Da min mors sygdom blev slem, da kemoen holdt op med at virke, ville min mormor ikke se hende mere. Hun ville ikke smittes. Min mormor lever i bedste velgående og fylder hundrede før Elias fylder to. Jeg tror, det er galden, der holder hende ren og stram indvendigt. Kærlighed bliver man blød af. 

– I dag skal jeg mødes med Karen, som ikke ikke bare er veninde, men også smuk, sjov og dygtig. Og berømt….det plejer at være helt ok, og Karen ligner altid en milliard i noget fabulous vintagelir, som de venlige mennesker hos Ebay har sendt hende. Men i dag, hvor jeg har fedtet hår, et telt på, sveder overalt, og slet ikke har styr på hverken mit barn, min armsved eller mine bryster, er en hyggelig cafetur ved at udvikle sig til en styrkeprøve. Jeg orker ikke at være Karens svedige, fedtede, overvægtige veninde, men det er jeg. I alle vennekredse er der en fed veninde, som spiller på blokfløjte til ens 30-års fødselsdag og græder, fordi hun er så rørt over sig selv. Men jeg havde virkelig aldrig set mig selv være hende…

(Paven kan også godt lide Julias bog…)

De andre bøger, som er vist på første billede er også nogle, som jeg har været/er glad for at kunne læse i. Hvad synes I? Kender I dem og har I evt andre anbefalinger i samme genre?

14 kommentarer

 • Haha, bogen er næsten lige så stor som Paven 😀 Jeg var også glad for Julia Lahme, men det ved du jo godt 🙂 Ellers har jeg faktisk ikke læst så meget babylitteratur, så jeg har ingen anbefalinger. Men jeg har hørt om en ny en, “Din mor-manual” af Tine Tholander. Kender du den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Næ, den kender jeg faktisk ikke…og ja, paven og bogen er næsten samme str:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den skulle, så vidt jeg har forstået, sætte moderen i fokus og handle om alle de følelser, man går igennem som nybagt mor – på en stille og rolig, nede på jorden måde uden tabuer osv. Men jeg har altså heller ikke læst den 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Okay, det kunne da være man lige skulle tjekke den ud. Tak 😉 Er der i øvrigt lige så meget litteratur om graviditet osv i Frankrig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, det er der. Jeg har dog ikke det vilde – brugte en rigtig god bog, der fulgte graviditeten uge for uge, mens jeg var gravid, og så ville jeg have købt en bog, der fulgte babys første måneder og år osv., men det har jeg ikke fået gjort endnu. Da jeg lige havde født brugte jeg den danske sundhedsstyrelses lille bog, jeg kan se, du også har. Og så har jeg læst en del franske blade i stil med “Vi Forældre” (er det ikke det, det hedder?). Men nogle gange kan jeg godt synes, det bliver lidt for meget babysnak, så det bliver mest på gefühl herhjemme, og så kigger vi på internettet, hvis der er noget, vi er i tvivl om 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bianca

  Jeg fik Julia Lahmes bog før jeg fødte og havde også læst den inden. Den skræmte mig faktisk en lille smule (meget hvis jeg skal være ærlig). Dog synes jeg den er fantastisk god og giver et godt indblik i hvordan livet som nybagt mor er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ha ha, Bianca – helt samme historie her:-) Jeg blev ærlig talt også lidt skræmt første gang, især fødselsberetningen satte gang i den helt store hormonelle rutsche tur hos mig;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • julias bøger er fantastisk givende & ærlige. jeg er fan. ligesom den søde pave.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisa

  Jeg forhaster mig sikkert da min lille pige kun er et halvt år gammel, men jeg er netop gået i gang med denne “Børn i senmoderniteten barndomspsykologiske perspektiver” af Dion Sommer .

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  hehe hun er sød!
  Jeg blev faktisk også lidt skræmt af “Hvor hvor lagde jeg babyen” og frygtede virkelig hvordan amningen skulle gå, efter at have læst bogen. Men så var jeg da forberedt på det værste! Det er da gået ret smertefrit indtil nu… (hun er dog kun 2,5 måned gammel). men bortset fra det, er den virkelig anbefalelsesværdi herfra:)
  Jeg er gået i gang med “sandheder fra en løgner” men da den lille optager så meget af min tid, er der ikke blevet vendt så mange sider endnu, men den virker også sjov.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nåå, ja sandheden fra en løgner, den må jeg da også i kast med:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna Skyggebjergs zen for mødre og supermor, desuden kan jeg på det varmeste anbefale hendes blog: http://blog.annaskyggebjerg.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

STRIK, SILKE & SONIA