BABY ALERT!

STÆRKE KVINDER

Nu behøver det hele jo ikke handle om baby. Eller mig. Selvom det unægtelig er svært, eftersom det er det, mit liv mestendels centreres om. Min blog er personlig, deraf navnet – en logbog over tilværelsen som den ser ud fra snudeskaftet af min næsetip. Men der ER andet i mit liv en bleer, baby og bananmos (shocking, I know!!). Litteratur fx. Og hvilket bedre tidspunkt end sommerferien at få opfrisket gamle favoritter?

Af åbenlyse årsager er det desværre ikke megen ny litteratur, jeg har fået læst de sidste fire måneder. ‘Nogen’ har krævet min fulde opmærksomhed, men nu hvor en længere rejse står for døren og resten af verden tilsyneladende også er gået på stand-by, så vil jeg da lige dele et par rigtig gode læse-oplevelser med jer. De er ikke dug-friske, men det gør dem ikke mindre aktuelle. Og der er faktisk en fællesnævner ved dem alle: Stærke kvinder.

Jeg fascineres ofte af kvinder med ben i næsen; Kvinder, der kan kan og tør gå egne veje. Det er der heldigvis mange måder at gøre på. To af dem, der har givet mig stof til eftertanke, er 90-årige Anni & Gertrud. Med giftpiller surret fast på inderlåret og kufferter fuld af sprængstof, kunne de sikkert godt gøre et par amerikanske actionfilm til skamme. Jeg brugte tre dage på at læse bogen om dem, en dag på at interviewe dem, samt lidt på at skrive artiklen, og er stadig ikke færdig med at beundre og betænke deres indsats. Meget berigende møde. Jeg har linket til artiklen, hvor I kan læse nærmere om bogen.

En anden anbefaling – men mindst lige så berigende, er 25-årige, smukke Josefine Klougart. Hendes litteratur er poetisk, rå, kringlet, let, drømmende, associativ og umiddelbar. Jeg talte i tidernes morgen med hende om debuten ‘Stigninger og fald’, der efterfølgende blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. Det er en klog bog. Hvis man må skrive sådan? Men også utrolig smuk. Abstrakt og meget konkret på samme tid.

Den handler om barndom, opvækst, landskaber, vidder og linjer – både på de indre og ydre flader. Den kan virke melankolsk, men er samtidig gennemsyret af rå, målrettet vilje. Den er meget stemningsfuld og selv hørte jeg Lou Reed, mens jeg læste. Blot for at give et billede af, hvor vi er henne rent genre-mæssigt.

I en helt andet boldgade, befinder den kun 17-årige tyske Helene Hegemann sig. Der er ikke meget poetisk uskyld over hendes debut roman ‘Axolotl Roadkill’, der udover at have startet en voldsom diskussion i Tyskland om ophavsret, teenageoprør, moral og etik, behandler misbrug af både rusmidler, mennesker, følelser og begreber i Berlins undergrund på aller groveste facon.

Først blev Hegemann lovprist som ny, litterær sensation; En ny Christiane F, der havde skrevet en samtidsroman, et genre-værk som ville blive historisk. Dernæst hængt ud som tyvetøs og temperamentsfuld teenager uden etiske skrupler. Flere passager i romanen er nemlig identiske med beskrivelser fra en blog skrevet under aliasset Airen, der senere blev udgivet under titlen Strobo. Hun mener dog ikke, der er tale om tyveri: »Der findes ikke originalitet, kun ægthed« har hun fx udtalt. Romanen er destruktiv, dyster, rå og mørk. Men den er også sprogligt og stilmæssigt et lille mesterværk, hvis I spørger mig. Den er unik og nytænkende og så er den faktisk godt skruet sammen…..

Hold da op, sikke en lang smøre. Håber ikke, jeg har tabt jer undervejs? En gang imellem er det bare rart at dele gode læseoplevelser.

Hermed lidt anbefalinger. Selv er jeg ovenud euforisk over endelig at have tid til at læse igen. Har I nogle gode anbefalinger til mig?

17 kommentarer

 • Synes det er spædende med læsetips, så tak for det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er her stadig, hehe 😉 Ej, synes det er spændende med dine læsetips. Selv læser jeg mest bryllupsmagasiner i øjeblikket, så det kunne være godt med lidt afveksling! 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh, det var godt! Haha, ja det kunne jeg tænke mig. Glæder mig til at se udfaldet…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg sætter stor pris på tip om gode og spændende bøger. Har lige reserveret Josefine Klougarts “Stigninger”. Er selv i gang med Siri Hustvedts The summer without men, der også kan anbefales.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jeg glad for. Hvis du kan lide Siri Hustvedt, så tror jeg bestemt også, du vil kunne lide Klougart! God fornøjelse…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie

  Jeg ELSKER dine indslag om litteratur 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg er lidt nysgerrig. Og doven, for måske har du nævnt det før. Men hvad laver du til daglig? Jeg læser selv nordisk på Aarhus Universitet og elsker derfor litteratur. Dermed har jeg også store forhåbninger om at komme til at arbejde i de baner engang og er derfor lidt nysgerrig på andre der har læst en form for litteraturfag (jeg synes at erindre at du har læst litteraturhistorie?). Keep up the good work. Jeg ELSKER dig blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak for de pæne ord:-) Ja, jeg har læst Litteraturvidenskab (som det hedder herovre på KUA) og arbejder til daglig som journalist. se evt. min FAQ fane øverst, her er uddybet nærmere omkring min uddannelse og mit arbejdsliv:-) Held og lykke med studiet! Jeg synes bestemt, man har kunnet bruge det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hejsa 🙂

  Jeg har lige opdaget din blog og synes den er helt fantastisk 🙂 Er selv blevet mor til en lille trolde-pige for 8 måneder siden, hvor er jeres Pave dejlig at se til 🙂

  Har lige et spørgsmål: Hvad hedder din Yvonne Koné taske? Altså modellen og hvor gammel er den ca? Den ser ret perfekt ud, leder nemlig efter en god hverdags-job-taske til når min barsel slutter om et par måneder 🙂

  Sara

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak skal du have – og velkommen til! Jeg mener den hedder bum bag – og er et par sæsoner gammel, jeg er ret sikker på du kan finde den på hendes hjemmeside. den er rigtig god, fordi man stadig har hænderne fri – hvilket jo er ret vigtigt med de små;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  OK, jamen så vil jeg se om jeg kan finde den 🙂 Tusind tak for svar 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Lige et ekstra spørgsmål – hvis du har tid:) Hvor lang kan remmen blive på tasken? Det er for træls at bestille den hvis ikke den kan nå om jo….Har en lidt stor barm nemlig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den kan bindes op og gøres lidt længere, men ikke meget. selv har jeg ikke prøvet det. men jeg vil nu heller ikke mene, det er nødvendigt. heller ikke selvom du har en stor barn. held og lykke med jagten;o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Jeg elsker dine indslag hvor du dykker ned i kultur, litteratur, kunst osv. Man kan virkelig mærke at du har en passion indenfor især litteraturen og det er yderst inspirerende. Gerne flere af sådanne indslag. Tak for en dejlig blog, hilsen en trofast læser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak Simone:-) Det var vel nok en rar besked, at klikke ind til! Jeg vil gøre mit bedste for mere af den slags:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

BABY ALERT!