DET JUL - DET COOL

FROM ME TO ME

Har foræret mig selv en lille julegave. Én af de ting, ikke mange i min omgangskreds forstår, jeg lader mig forføre af – men som jeg vil elske at sidde og savle ned i. Savle over billederne. Over ordene. Over tankerne….“Klædt på til Skindet – Modens kultur og æstetik”, hedder den. Og den er virkelig lækker!

Bogen, der er ret omgangsrig, både i sideantal og størrelse, giver i 13 kapitler et indblik i modens samfundsmæssige aspekter, historik og tendenser. Den afdækker både med ord og billeder, hvordan moden siden 1800 tallet har gennemlevet en demokratisering og flyttet sig fra at være forbeholdt de få, til i dag at være en masseindustri, der tilhører alt og alle. Langt de fleste af bogens artikler behandler nyere tid og det er flere steder meget up-to date: fx også artiklen om modeblogs🙂

Den behandler ret forskellige men alligevel relaterede emner, fx subkulturer, mænd og mode, livsstilsfællesskaber, trends, global mode, mode og bæredygtighed og mange flere. Fx også mode som performance, hvilket jeg synes er sindssygt interessant, måske i kraft af min baggrund som litteratur og kulturhistoriker?

Et af de designnavne, der fx nævnes i denne forbindelse er Visbøl de Arce, der er kendt for deres skulpturelle og konceptuelle design, som næsten altid bevæger sig på kanten af performance. Måske også derfor at en dragt, som den viste body appellerede til f.eks frk. Gaga? Første gang jeg stiftede bekendtskab med dem, var da jeg tilbage i 2008 skulle klippe et indlæg til Smagsdommerne på DR2 om Charlottenborg forårsudstilling, hvor de udstillede – og netop i de rammer var mere art og mere performance, end de var tøj…

Der er på alle måder tale om regulær skrædderkunst, synes jeg og naturligvis glæder jeg mig til at dykke ned i en teoretisk analyse af et af modes bedste avantgarde modemærker. Pia Perez de Arce og Prisca Vilsbøl bevæger sig generelt ofte omkring koncepter og kunst, fremfor kun kreationer.

Bogen er skrevet af både praktikere og teoretikere, dvs. af både designere og phdér. Det giver (håber jeg!) en rigtig god spændvidde – og gør den hverken for højpandet eller umiddelbar. Jeg skal nok vende tilbage med en regulær anmeldelse, når jeg har tygget mig igennem den;-)

11 kommentarer

 • Åhhh, jeg er allerede hooked! Glæder mig til boganmeldelsen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha – I knew it! 😉 Og ja, jeg glæder mig faktisk også til der igen kommer lidt ro på og kan kan komme i gang…måske nu hvor Paven skal i institution??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ih, det lyder spændende! Jeg venter i, ja, spænding 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   😉 Jeg synes altså også den ser rigtig interessant ud. Og så er den tilmed ‘lækker’, hvis altså man kan sige det om en bog??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wow, det lyder vildt spædende! Den ryger direkte på fødselsdagsønskesedlen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Det var da dejligt, at jeg sådan kan inspirere;-) Og ja – jeg tænker også, den ser spændende ud…glæder mig til at komme i gang med at læse ordentligt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine Hansen

  Jeg er super spændt på din anmeldelse – hvis jeg overhovedet kan vente så længe! 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Den lyder, som de andre allerede har nævnt, umådeligt spændende. Glæder mig til, at høre om den lever op til forventningerne og om den er så god, at alle mine julegave-penge skal spenderes på den 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder lige som noget for mig! Glæder mig til en anmeldelse 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

DET JUL - DET COOL