BRYLLUPS OUTFIT

REPOST: BARSEL I THAILAND – LANGDISTANCE MED BABY

P1040899

Jeg postede dette indlæg for et år siden på Petit Podium. Og taget efterspørgslen og den stadigt bevarede intense interesse, er det nok på tide med en lille repost. Beklager til alle jer, der ikke gider læse om Thailand med børn. I må bære over;) 

Jeg har længe ville lave dette indlæg. Jeg kan roligt sige, at det er det, jeg får aller flest spørgsmål omkring på bloggen. Alligevel er der nu gået knap et år, siden vi rejste 5 uger til Thailand med en 5 mdr. gammel baby.

Én af grundene til, at det er svært at lave en ordentlig rejseguide er, at jeg egentlig ikke synes, at blog-mediet passer til. Det kræver for mange ord og billeder og bliver derfor alt for tungt. Men jeg vil også gerne dele mine erfaringer ? jeg manglede selv et sted, hvor jeg kunne finde svar på de mange spørgsmål, når man skal af sted med en baby på langdistance. Og vi havde en helt fantastisk tur, som jeg gerne udnytter en hver lejlighed til at svælge lidt i og drømme mig tilbage på;)

Derfor: Denne post er lang. Men hvis du står og skal rejse langt væk med en baby, kan du forhåbentlig finde hjælp og fif til, hvordan I gør turen lettere og mindre stressende for alle parter.

P1040909

First things first: Er det farligt at rejse langt væk med små børn? Nej! Er det besværligt? Ja, en smule. Er det det værd? JA!!

Min guide her tager som nævnt udgangspunkt i Thailand, da det var vores destination. Men mange af de ting, vi fandt ud af undervejs, kan sagtens overføres til andre rejsemål. F.eks selve flyturen på knap 15 timer. Umiddelbart én af vores store bekymringer hjemmefra. Det viste sig dog at gå helt smertefrit.

Reglerne hos de fleste flyselskaber er ens, når det gælder små børn under 2 år. Indtil de er 6 mdr. kan man anmode om et bassinet (en slags lift, der hænger foran dit eget sæde). Der er dog et begrænset antal ombord (4 stk. i alt) og betingelsen for et bassinet er, at babyen ikke måler mere end 67cm og maksimum vejer 10 kg og altså er maks 6 måneder gammel. Jeg ved ikke hvor strikse de er andre steder, men hos Thai Airways, som vi fløj med, var de meget søde og hjælpsomme og det var uden tvivl af STOR betydning, at vores datter havde et bassinet at ligge i. Hun sov faktisk de 11 ud af de 15 timer!!! Det var aldrig sket, hvis hun havde skulle sidde på skødet af os. Det skal små børn, som er over de 6. mdr og under 2 år. Første store fordel ved at hun var så lille.

fly

Det skulle vise sig, at det var en stor fordel, at hun var så lille. Havde vi ventet med at tage ferien til hun var f.eks dobbelt som stor, var mange ting blevet mere besværlige!

Vores rute, hvis man kan kalde den det lød: Phuket -> Ao Nang -> Koh Samui -> Ao Nang -> Railey -> Krabi -> Bangkok -> Dk

Vi boede i alt 3 forskellige steder I Ao Nang, vi boede 2 steder på Koh Samui og var ca. en uge hver sted. Og som det kan ses af ovenstående har vi derfor prøvet en del transport. Taxi, fly, båd, færge, longtailboat, skytrai ? you name it. Generelt er det nemmere end man skulle tro. Det var i hvert fald vores opfattelse.

Taxa:
Overvej hjemmefra hvad du vil opleve og hvordan. Flere steder er det den eneste måde at komme fra A til Z på, hvis man ikke vil køre i en TucTuc (åben minibus/taxa), der ikke er den sikreste transport med en baby på skødet. Men langt fra alle taxaer har seler. Og ingen steder en autostol, så gør op med dig selv, om du vil tage risikoen. Du sidder med dit barn på skødet.
Vi bestilte dem f.eks via hotellet, som vi boede på, de har ofte egen taxa service og forinden vi steg ombord, gjorde vi klart for chaufføren, at vi havde hans navn og var betalende gæster af hotellet, havde en lille baby med ? og ikke ville tolerere skidt kørsel. På denne måde kan man på forhånd specifikt bede om en vogn med seler og gøre dem klart, at man først betaler, når turen er færdig. Vi havde derfor ingen dårlige taxa oplevelser, men vi prøvede heller ikke at fange dem f.eks fra ?åben gade?. Fordel: Aircon, ro og mulighed for selv at holde pauser undervejs.

Minifærger mellem øerne: De fungerer upåklageligt, det er nemt at stige på og af med en klapvogn og selvom standarten generelt er lav og sæderne små og dårlige, er det både nemt og bekvemt. Det kan gynge lidt, men sjældent voldsomt.

p1050020

Longtailboats: Indrømmet ? det krævede lidt overtalelse og indledende pep-talk fra manden, at kaste mig ombord i de lavtliggende både med baby i bæresele, vand til over knæene og lade en fremmed mand tænde motoren og sejle ud på åbent hav. Men heldigivs tog min datter det flot, hun sad i bæreselen vendt indad og kiggede ud over vandfladen. Et godt råd er at tage de små både. Selvom man skulle tro, de store var bedre, har de også en meget stor motor som larmer voldsomt, og det er rent faktisk dem, der gør de små børn forskrækkede. Lad være at sejle ud, hvis vejret er dårligt og vandet oprørt, dog indstilles båddriften også, hvis det bliver for hårdt vejr.

Vi tog ikke ud til nogle af de små øer, som ligger længere væk fra fastlandet, da det ville kræve sejlture på åbent hav i longtailboats i over en time. (der er ingen sikkerhed ombord på en longtailboat, men de er fordi de er så lavtliggende, de eneste både, der kan komme ind til de små øer). Men på mindre sejlture er det også muligt at komme til skønne halv-øde steder. Faktisk kan man finde en bid af paradis kun 15 min sejtur væk fra Ao Nang, hvis vejret tillader.

Vi havde taget klapvogn med og det var jeg glad for. Den kunne min datter nemlig sove middagslur i hver dag og det var faktisk mest det, den blev brugt til. Mange steder er det ikke muligt at gå rundt med klapvogn og da slet ikke i Bankok!!

Men derudover brugte vi også klapvognen i lufthavnen frem og tilbage, hvilket var til stor hjælp, når man har meget at slæbe på, hvilket man pr. automatik har, når man skal være væk længe og har pusletaske til 15 timers flyvetur at bære på. Så længe det er en såkaldt let-vægtsklapvogn, der kan klappes helt sammen, må man gerne have den med helt ud til gaten. Vi synes det var rart, at hun havde et sted, hvor hun kunne sove hver dag under en stor solskærm og samtidig kunne hun flyttes lidt på, mens hun sov ;) Men når vi skulle på ture og på stranden og enkelte gange ud om aftenen, var det ofte nemmere at tage hende i bæreselen. Apropos soverytme havde langt de fleste steder babyseng, det var blot at bede om det. Og min datter sov vitterlig som en Pave de fleste steder:

soveP1040968

Vi havde taget hendes dyne med, men det var helt unødvendigt, eftersom det jo er alt for varmt. Vi brugte den dog i flyet, hvor der godt kan blive koldt. Stort set alle de steder, hvor vi var, havde de myggenet omkring sengen, men hav alligevel ét ekstra med hjemmefra. Det fylder ingenting og der er virkelig mange myg og pga. babys sarte hud, kan de jo ikke smøres ind i de samme kradse myggespray som os andre.

Vi var af sted i august/september, hvilket er regntid i Thailand. Det gjorde dog ikke noget, vi havde flere dage med regn end vi nok ellers ville have haft, men når man er af sted med en lille baby, er det rart at temperaturen er modereret og ikke for voldsom. Tror, det var omkring ca. 25 grader. Enkelte dage en god del varmere. Selvom deres regnskyl er voldsomme, er de hurtigt overstået og to sek. efter skinner solen igen fra en skyfri himmel. Det har altså en klar indvirkning på vejr-prognosen at rejse i regntid, men med et spædbarn er det en fordel. Det giver en mere udeholdelig temperatur, en bedre fugtighed og dertil kommer at mange priser på hoteller og resturanter er halv pris af højsæson. Men ja, der kommer regn! ;)

p1050229

Pas & vaccine: De små pus skal have eget pas. Og ja, de er præcis lige så anale med fotoet, som de er ved vokse, så afsæt lidt tid hos fotomanden:) Min datter var som sagt 5 mdr. og derfor skulle hun ikke vaccineres, da man ikke vaccinerer før efter 7 mdr.. Det er her, at folk oftest splittes holdningsmæssigt, i forhold til, hvor smart det er at tage af sted med sådan en lille én.

Med det sagt skal man, som vores læge nævnte, dog huske på, at det er de færreste børn på 5. mdr, der spiser mad. Altså rigtig mad. Og det er typisk her smitten overføres. Og man koger jo alt vand. Så egentlig er der ikke de store problemer i det, synes jeg. Normalt ville en mor nok også amme på dette tidspunkt, og heri ligger jo naturlige antistoffer, det kunne jeg dog ikke, så hvad angår modermælkserstatning og pulvergrød, er jeg kongen af købemad ;-)

Mad: Som nævnt: Thailand er fuldt civiliseret og opdateret, der er stort set ikke det, man ikke kan få. Lad være at pakke bleer!! De fylder unødigt og thailænderne har også børn og i øvrigt langt flere mærker og muligheder at vælge mellem end os. Det samme gælder Modermælkserstatning, som vi ikke turde andet end at pakke et anseligt lager af (det hvide pulver kommer i vacum pakkede sølvposer, vi havde med til ca. 2 mdr forbrug, vil ikke vide, hvad tolden har tænkt, haha). Men det viste sig at være helt til grin. Alle de steder, hvor vi var havde de præcis samme mærker og udvalg som herhjemme + lidt til:

vasketøj

Generelt er Thailand et oplagt land at rejse i, når man rejser med børn. De er utrolig hjælpsomme og elsker børn. Det er uden sammenligning det land vi har rejst i, hvor de har hoppet og sprunget mest for at gøre alle tilfredse. De behandler børn som små guder. Samtidig er det et rigtig rart sted at være som forældre, fordi infrastruktur og hygiejne er af god standart og der er masser af gode hospitaler mm. skulle uheldet være ude.

Når man, som vi gjorde, tilmed beslutter at afholde en del af sin barsel på denne måde, er det virkelig oplagt. I stedet for at sidde derhjemme og stresse over alt det nye, der sker og over bleskift og manglende nattesøvn og hvad har vi, så er man af sted sammen som familie, hvor man slapper af og bare har tid SAMMEN med hinanden. I Thailand er det helt normalt og super billigt, at de vaske ens tøj, stryger det, reder seng osv. og man skal derfor ikke bruge tiden på en masse kedelige hverdsagsrutiner, heller ikke engang lave mad, for mad er super billigt! Det giver en enorm ro som lille ny familie og var på alle måder med til at samle os og lære hinanden helt at kende. Jeg vil til hver en tid anbefale at gøre det.

P1050728

Er det slet ikke surt??

Tjoo, det ER noget andet at rejse og opleve med børn, det giver sig selv. Jeg mener grundlæggende blot at vores tur blev bedre af at have hende med os, og tiden, hvor ens baby er så lille, er i forvejen magisk ? så at dele den i tre-enighed under palmer med røde solnedgange er ret henrivende. Og hvis natten har været hård, gør det ikke så meget om dagen 😉 Dog skal man huske på aftnerne. Aftnerne bliver ikke de samme. Havde vi været af sted uden min datter, havde vi i langt højere grad oplevet Thailand by night.

Nu skal man være hjemme på hotelværelse/hytte/bungalow kl. 20.00, hvor hun blev lagt hver aften, hvilket naturligvis begrænser lidt. Vi havde dog pakket en masse skønt læsestof og computeren og sørgede for internet ? og så nød vi ellers bare ofte stilheden og roen og den laid back stemning væk fra en ellers travl og stresset hverdag. Vi havde som krav alle steder, hvor vi boede, at der var en stor altan/teresse/ have/ udeareal, så vi kunne sidder der i nattevarmen, mens baby sov indenfor. Når man ved, man skal tilbringe meget tid på hotelværelset, bliver standarten lidt mere vigtigt.

P1050224

Bangkok med baby:

Bangkok er hektisk og ikke oplagt til en baby. Det er min overbevisning. Tilværelsen på de hvide sandstranden under palmerne var mere os ;) Men det var alligevel rigtig fedt at opleve og sværere er det heller ikke. Men gaderne er meget smalle og meget ujævne, så en klapvogn kan man godt glemme. Og deres tube er lidt uoverskuelig og hektisk i rush-hour.

Men Bangkok er også en spændende og sprudlende by. Hvis man alligevel er der, vil jeg anbefale at tage en dag på vandet, ligesom os. Man kan leje både for halve og hele dage og et godt råd er at gå langt uden om de fastlagte turistture, hvor de propper båden med 20 mennesker og kun sejler til de yderste templer, hvilket er smukt og spændende, men meget langt fra det ægte autentiske Bangkok. Book i stedet din egen båd, det er ikke ret dyrt og man kan altid forhandle om pris. Her får du båden helt for dig selv og det er en helt, helt eminent oplevelse at se det gamle Bangkok fra vandsiden. Hvis man har mod på det, kan man tage et par timer væk og ender derved ude i de største og mest fantastiske Orkidé-farme. Det koster ikke ret meget ? og er ALLE pengene værd!! Det er roligt, afslappet, intimt og man bestemmer selv, når man vil holde stop. Det er et blik ind i et helt anden verden, så unikt og anderledes og bestemt værd at være med til at støtte og bevare.

P1060032

HUSKELISTE:

– Badebleer. Det har de af uvisse årsager ikke.
– Høj solfaktor til baby (som dog skal være i skyggen!)
– Myggenet
– Solhat
– Undersøg hjemmefra hvor de nærmeste hospitaler er og skriv det ned i en bog
– Myggespray til børn kan være svært at få – det de har er fyldt med parfume og giftige ting
– Bæresele
– Pak let, du bruger ikke andet end dit badetøj alligevel:)
– Bøger, blade, spil el. andet til at fordrive aftnerne med
– Flasker til mælk
– Ekstra tøj til baby. Når de er så små, kommer der ofte uventede uheld og deres vaskerier er ikke samme standart som vores:) Hvid bliver IKKE hvidt igen.
– Badesandaler
– De fleste steder er der håndklæder, men pak alligevel et ekstra.
– Sygesikringskort til alle ? og vaccinationskort, hvis uheldet er ude

17 kommentarer

 • Ditte

  Rigtig god blog! Der er helt klart mange gode tips som jeg vil tage til mig, når vi skal på ferie. Vi skal til Thailand i 3 uger, og har selv en søn på 4 måneder 🙂 Hvordan gjorde i med hoteller, der var egnet til børn? Bookede i hjemmefra, eller fandt i noget, når i var dernede? Jeg har søgt lidt rundt omkring, hvor jeg fandt denne side, som jeg tror kunne være en rigtig god hjælp, http://www.trivago.dk/search.php?q=thailand men jeg vil meget gerne høre, hvis du har nogle gode steder som du kan anbefale?
  De bedste hilsener fra Ditte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Ditte, mange tak skal du have 🙂 Vi bookede enkelte steder hjemmefra for at være sikre, men vores erfaring var, at det langt bedre kunne svare sig at vente. dels fordi man først når man står der, kan se hvordan standarten reelt er, dels fordi de ofte er til at forhandle med ang prisen, ret meget faktisk, og dels fordi man typisk pga vind og vejr og uforudsigelige transport mm kan være nødt til at ændre planer og det er meget svært at afbestille igen. Jeg synes faktisk alle de steder, vi boede var rigtig gode på hver deres måde, hvis du søger i min rejse kategori og under Thailand finder du al info her 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Mange tak for dit hurtige svar! Okay, ja jeg kan godt forestille mig at det kan være godt at booke når man er dernede, netop fordi der er så mange ting, som spiller en rolle. Jeg tror vi vil gøre brug af dette råd, og så kun booke det første hotel hjemmefra, og så ellers se, når vi kommer derned.
  Okay perfekt mange tak for det, det vil jeg helt sikkert gå ind og læse om! Det er godt læsestof til weekenden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Tak for god blog og især for de gode rejsetips med børn:-)

  Jeg må lige høre om du kan anbefale det sted I boede på, på Railay Beach – sidder og kigger på steder til vores barselstur i Thailand! Jeg blir dog nok nødt til at booke hjemmefra, da vi skal rejse i højsæsonen!

  Mange tak.

  Mia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak skal du have 🙂 Hvor lyder det dejligt med sådan en tur 🙂 Gid det var mig, der skulle af sted igen! Ja, jeg kan bestemt anbefales stedet, hvor vi boede, kan ikke pt huske navnet, det må jeg lige se, om jeg kan fremskaffe. Der ligger ikke så frygtelig mange hoteller derude, men flere af dem så rigtig gode og fine ud. Vores var et af de lidt dyrere, og lå lidt mere tilbagetrukket fra stranden, man skulle længere ‘ind’ på øen, men ikke længere end små ti min 🙂 De andre ligger bare helt helt ud til stranden og vandet. Grunden til at vi valgte det, var dels at der var færre unge mennesker og mere ro, hvilket vi havde brug for med en 4 mdr gammel baby, dels at man så – hvis uheldet er ude og vandstanden ændres, ikke har samme risiko for at blive oversvømmet,.Især sidstnævnte endte vi med at være meget meget glade for, da vi de sidste dage derude, da vandet var steget dramatisk, stort set var de eneste, der ikke var oversvømmet. Til gengæld gik vandet næsten helt op til hotellet, hvor det jo før havde taget ti min at gå – efter stranden var hørt op (det var en bred strand)! Rigtig god fornøjelse!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

   Mange tak for din anbefaling. Jeg har fundet hotellet udfra billederne 🙂 tror det blir booket en af de næste par dage! Endnu engang tak for en god blog!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt gået! 😉 Jamen, rigtig rigtig god tur!! Jeg er meget misundelig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] REJSEGUIDE: LANGDISTANCE MED BABY (hvad man skal huske og være opmærksom på generelt) […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hej!
  Jeg er ved at gøre klar til tre ugers ferie i Spanien i april med min lille bæbs på kun 1 måned. Jeg har bestilt babyliften i flyet, men bliver pludselig usikker på, om jeg skal have mere end bare hans babydyne med. Er der madras i de lifte, eller.. ?
  Beklager, hvis det er et dumt spm, men jeg opdagede faktisk kun, ved at se dit billede af liften i flyet, at jeg i hvert tilfælde skal sikre en dyne til ham. Er blot usikker på resten til liften?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Uhh, jeg kan faktisk desværre ikke huske, om der var madras i liften? Måske flyselskabet kan svare herpå. Det er ved at være nogen år siden jo 😉 Men vi ‘rullede’ ligessom dynen om hende, og det fungerede ret fint. Rigtig god tur!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sasha

  Hej!

  Mange tak for dit indlæg som har været til stor hjælp. Vil lige høre hvilken klapvogn I havde med, og om I ville anbefale den. Og hvordan gjorde i flaskerne rene og sterile?

  Håber at høre fra dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hej Sasha

   Dejligt at høre 🙂 Vi havde blot en paraplyklapvogn fra Esprit med. Den fungerede ok, men var omvendt ikke storslået. Så jeg ville nok gå ud og undersøge hvad der er. Det skal dog være en, der kan klappes helt sammen, hvis I skal ha lov at have den med ud til gaten og i flyet 🙂 Vi steriliserede flasker med kogende vand. De fleste steder, uanset hvor intermistisk, der var, så var der en el-keddel. Enkelte steder måtte vi blot bede personalet om at rengøre dem med kogende vand – det fungerede fint. Jeg ammede slet ikke, trods hun kun var knap 4 mdr., da jeg ingen mælk havde, så hun var på ren flaske – og der var ingen problemer. Self. kræver det lidt ekstra tid, men ikke noget, der gjorde noget, synes jeg. Rigtig god fornøjelse!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie Bach

  Hej 🙂
  Tak for en super blog! Jeg er lidt interesseret i at høre hvordan i gjorde i forhold til vacciner? Vi går selv og overvejer en rejse til Malaysia med vores dreng som vil være 7 mdr. ved afrejse. Har fået af vide af egen læge + vaccinationsklinik at de ikke vaccinerer børn under 1 år – men det er jo anbefalet at man har hepatitis A vaccinen.. Tog i chancen bare, eller hvordan? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Altså vores store pige på 6 blev naturligvis vaccineret – lillebror fik vaccine, da vi kom hjem, da han var for lille. Han var 5 mdr, og jeg ammede stadig, da vi var afsted, så lægen vurderede at der var meget lille risiko hos ham og at vaccinen ikke ville virke ordentligt, når han var så lille. Så det rettede vi os efter?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Jensen

  Super fedt indlæg 🙂 Kan du sige noget om hvad jeres budget var for 5 uger i Thailand og hvad brugte i rent faktisk alt i alt?

  Mange hilsner,
  Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Jeg kan faktisk ikke huske det. Vores budget denne gang var dog en hel del mere end for 6 år siden. dels fordi vi nu er fire, dels fordi vi i højere grad valgte komfort, for alles bedste, så vi ikkke blev mere pressede end hvad godt var og dels fordi vores budget bare kan tåle lidt mere nu, end det kunne for 6 år siden. Men jeg vil tro, man kan gøre det på utroligt mange budgetter. Der er noget for de fleste, det er i hvert fald min oplevelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Jensen

  Super fedt indlæg 🙂 Må jeg spørge hvad jeres budget var, og hvad I rent faktisk brugte?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

BRYLLUPS OUTFIT