PARIS INDEN I OG UDEN PÅ

PARIS MED BØRN – STORBY MED BØRN

P1310088fotoborn3P1310253

Paris er en stor by at trave rundt i, og små ben kan hurtigt blive trætte. Og ja, det er på mange måder også en ‘voksen-by’. Det er de fleste storbyer jo nok. Alligevel har det aldrig forhindret os i at rejse med vores datter – og Paris i år er ingen undtagelse. Vi havde 5 dejlige dage og jeg kan egentlig kun anbefale det. Og så er flyveturen dejligt kort. 

Vi var også i Paris med hende for knap to år siden, dengang i forlængelse af en længere fransk sommerferie og et bryllup – Dengang var hun kun 1 1/2 år og dengang kørte vi hele vejen selv. Hun er 3 år nu og derfor på mange måder nemmere at rejse med. Fordi hun kan alt selv. Men omvendt er hun også blevet en lille bestemt dame med egne holdninger og er der noget, hun beslutter sig for, at hun IKKE vil – så kommer det ikke til at ske 😉 På den måde er det næsten nemmere at rejse med helt små børn, synes jeg, for de er mere bare ‘med på slæb’ – stadig på de voksnes præmisser.

Men. En storby ferie med en 3-årig er en ferie på en 3-årigs præmisser. Det er det nødt til at være. Ellers får ingen en god tur.

P1310131parismedborn

TRANSPORT:
Paris har et udbygget metrostation, der hurtigt får dig rundt til de mange seværdigheder uden benene bliver alt for trætte. Det er nemt at komme rundt i byen. Metronettet er meget stort og effektivt. Dog er de ikke egnede til klapvogne. Vi boede langt ude sidste gang og der var vi grundet Pavens alder meget afhængige af en klapvogn. Ikke så god en kombi. Metro nettet er skidt til klapvogne. Deres ‘luger’/billetcentraler er for smalle, så du skal løfte (kaste) dem ind over og generelt er der ingen elevatorer el. lign, så der er meget slæben rundt. 

I år havde vi bosat os mega centralt, hvilket betød at vi stort set ikke skulle bruge metro, men blot kunne gå rundt. Vi foretrækker at gå på vores ferie og se og opleve byen sådan – og Paven er langt det meste af tiden glad, når bare hun bliver fragtet rundt i kongestol (aka lynet fra Stokke). Dog er hun jo nu i sprade-basse-stadie (jo, det er et anerkendt stadie!), så heldigvis har Paris veletablerede legepladser på stort set hvert andet gadehjørne. Dem frekventerede vi hyppigt! Faktisk fik Paven hele to nye veninder på hver sin rutsjebane! Når man kombinerer lange traveture med masser af pitstop på is-bar, fortorvscafeer, de skønne karruseller og diverse rutsjebaner og vipper, så er det overraskende hvad sådan en lille størrelse faktisk gider 😉 

P1310325P1310345

LUXEMBOURGHAVEN: Besøg FX Luxembourghaven i Latinerkvarteret. Her kan I leje en træbåd som børnene kan sejle rundt med i den lille sø foran Palais du Luxembourg. Derudover er der flere legepladser, der er ponyridning og mulighed for at se dukketeater. Et dejligt sted at slappe af fra storbylivet når solen varmer.

EIFFELTÅRNET: Vi har talt meget om det, inden vi tog af sted. Min datter havde fået en bog om Paris inden, så netop Eiffeltårnet havde hun set frem til. Uanset hvor vi var i byen, blev hun lige begejstret hver gang hun kunne se det titte frem bag bygningerne 😉 Vi var ikke oppe i det, selv om man kan opleve en helt fantastisk udsigt over Paris. Min mand og jeg gjorde det for nogle år siden, alene, før vi fik børn, og det er jeg glad for! Køen er mega lang og jeg tror ærlig talt ikke, hun ville gide det. For foden af Eiffeltårnet ligger der en park med en skøn legeplads, hvor børnene kan lege og de voksne slappe af. Og Eiffeltårnet er (næsten) lige så imponerende nedefra!

KANALRUNDFART: I kan fx starte ved Eiffeltårnet, så kommer I forbi mange af de mest berømte seværdigheder i Paris som Louvre og Notre Dame. En god sjov måde for børn at opleve Paris på. Vi ville gerne have gjort det, men nåede det ikke. Næste gang 😉

MONTMARTRE: Bydelen er virkelig hyggelig at gå tur i med caféer og masser af lokale malere. Montmartre er rigtig pariser stemning, (endda med ret sikkert garanteret aftensol), som børnene sikkert også vil finde sjov. Hvad med at få et portræt af børnene med hjem lavet af en lokal kunstner? Min datter var især fascineret af de mange souvenir butikker – med masser af Eiffeltårne, bling og pink kasketter, haha.

P1310242cafeP1310113

SACRE COEUR: Besøgte vi nok engang. Det gør vi hver gang, vi er i Paris. For det var her, i lyn og torden, silende regn og bulder mørke, at min mand under en hvælving klokken spat om natten for 6 år siden (GISP, jeg er gammel!) friede. For første gang var vi også inde i kirken med min datter i år. Mærkeligt nok, synes hun det var VILDT spænende. Hun var helt med på, at man skulle gå stille, hviske og gik langsomt og meget interesseret hele vejen rundt med sin faster i hånden. Desuden er der en legendarisk karrusel for foden af Sacre Coeur, som er i to etager og var et HIT hos Paven. 

Der er altid fyldt med mennesker udenfor i dagtimerne, så egentlig er det en tand for turistet, men udsigten deroppe fra er ubeskrivelig og vores historie driver os alligevel altid tilbage. På vej væk, efter at have gået af de stejle og smalle gader, går vi også altid lige forbi den lille, sønderslidte champagnebar, som vi fandt i ly for regn og torden for 6 år siden – og hvor vi drak og skålede og fejrede med en masse mennesker, der ikke fattede en dyt af hvad vi sagde – men nok godt forstod ringen på min finger, mine røde kinder og mit store smil 😉

blomsterP1310020

Men. Faktisk har vi mest af alt bare ‘dalret’ rundt. Helt som vi plejer, når vi er på storby ferie med mindstemusen. Gået langs Seinen, været i parker, på legepladser, fortorvscafeer, plukket blomster, fodret fugle, spist is og crepes, drukket saft og vin i solen, hørt jazz ved kanalen, leget i sandkasser, spillet bold, danset til høj musik hver morgen hjemme i lejligheden (for ja, vi boede privat – meget bevist og det kommer der et særskilt indlæg om!) og travet byen tynd og snakket om alle de ting vi så. Meget low-key, masser af samvær og bare fuld skue på de små hverdags indtryk. 

KORT OG GODT:
Drop de store museer (fx Louvre) ? find de små? i stedet
Drop de dyre restauranter ? snup en bistro? (mere charme, mere børnevenligt)
Drop taxi ? tag metro? (eller gå!)
Drop shopping ? køb små sjove ting, der dukker op (shopping med en 3-årig – never ever!)
Drop Champs-Elyssées ? nyd de lokale kvarterer
Drop skemalagt program – tag de pauser, der er behov for og nyd de mange legepladser

***

23 kommentarer

 • Ih, dejligt indlæg. Udlængslen hiver og slider i mig lige nu, men have og diverse andre husprojekter må desværre blive prioriteret først. Savner Paris…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Marina 🙂 Det lyder nu også skønt med hus og have 😉 Begge vores er meget små, så de kræver ikke så megen bevågenhed 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Sikke et fantastisk indlæg! Jeg har villet til Paris på her og nu! måden siden jeg så Midnight in Paris første gang. Og 2. 3. og 4. hjalp ikke på det, men et besøg har bare ikke lige kunne lade sig gøre. Nu er vores lille datter kommet til verden, og så troede jeg faktisk, at det for alvor ville være umuligt. Men du har da lige fået mig overbevist om det modsatte! Jeg har aldrig tænkt på Paris som børnevenlig, tværtimod, men i din version lyder det meget, meget tillokkende. TAK for lige at sætte Paris tilbage på min rejseønskeliste.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   PS. Oplevede du Paris som nem nok at gå rundt i med klapvogn? Og er børn generelt velkommen på cafeer, restauranter etc?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selvtak, hvor er jeg glad for din besked, Ida! Mange tak. Altså, som jeg også skriver, så ER storbyferie mest en voksenferie, så det kræver, man tager sine forbehold:) Men Paris (og Barcelona og Amsterdam og London for den sags skyld) er også helt fine at rejse i med børn, synes vi 🙂
   Blot man er indstillet på at gå med på barnets præmisser (læs virkelig hyppige legeplads-besøg, hyggelige cafe stop med lidt pasta, en kold sodavand etc etc) så går det fint. Jeg ville dog lyve, hvis jeg skrev, at Paris er børnevenlig. For det er den ikke. Men altså…det er Bangkok heller ikke fx. Og her havde vi også en alle tiders tur 😉 Det er i høj grad, hvad man gør det til selv – og så self at man bare skruer forventningerne ned og bare hygger sig. Paris er ikke udpræget nem at komme rundt i med klapvogn. Vi har gjort det begge gange. Og har ikke været nævneværdigt irriteret over det. Men det er meget besværligt at komme med metroen, fordi der, som jeg skriver ovenover, er for smalt, til at du kan tage klapvogn igennem security delen og da der ligesom i London er mange trapper og niveauer. Så man kommer til at løfte og bære en del.

   Sidste gang boede vi ret langt ude af byen – og her var vi irriterede over det. Fordi vi dermed var dybt afhængige af metro nettet og til sidst skid……trætte af at slæbe. Denne gang boede vi lige midt i smørhullet af Paris af samme årsag 🙂 Og det var så skønt. Vi bugte metro 2 gange på 5 dage i alt – og det betød ingenting 🙂 Men nu er Paven jo også det større og kan selv tage trapperne, hvilket klart gør det nemmere.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hov ja, børn virker meget velkommen på cafeer og resturanter. Vi gik bevidst efter især de hyggelige små bistroer og cafeer, her var der ingen ‘ko på isen’

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Dejligt indlæg 🙂 Som stolt og engageret faster bider jeg mærke i, at I også havde sådan et pragteksemplar med. Hvordan var det at rejse som familie med mor, far, barn og faster? For alle parter?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 🙂 Vi NØD det SÅ meget! Jeg kan jo ikke tale for min svigerinde, men min mand og jeg – og i særdeleshed min datter nød det. Det betyder jo på det praktiske plan at vi er flere hænder, flere til at skiftes til at lege etc etc. fx gider hun ikke sidde stille på cafe så længe, og ellers sidder man jo bare alene tilbage, hvis én løber ud på en grøn plads og leger lidt med hende. Her fungerede det voksne trekløver godt. Og så havde de to jo savnet hinanden <3 Så Paven NØD at have hende tæt på i nogen dage (hun bor der som sagt til dagligt) og vi nød at også få lidt mere voksentid på dén måde. Perfekt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hvor er det fedt, at I viser jeres datter denne slags ferier! Jeg er selv udelukkende opvokset med byferier eller ud-i-det-blå ferier i udlandet og får opkastfornemmelser over, at mange forældre idag tror, at man kun kan tage børn med på all-inclusive charterferier 🙁 Jeg har mange af den slags venner, og de kan den dag idag ikke undgå at gå i panik, hvis fx noget går galt i lufthavnen, hvis hotellet kokser, eller hvis de selv skal finde rundt et fremmed sted. Eller kan fx ikke klare at sidde på en bar alene i et fremmed land af ren og skær frygt for det ukendte. Så good job med at undgå den slags!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rebekka

   Enig!!
   Jeg har ikke børn – endnu – men jeg er slet ikke til charter. Tror jeg ikke. For jeg har selvfølgelig aldrig prøvet det, men jeg kender jo mig selv godt nok til at tænke, at det ville jeg ikke gide. Og alle siger “bare vent til du får børn!!” og jeg har det virkelig sådan – NEJ. Jeg gider sgu ikke på charter! No offence, hvis man synes det er fedt, så skal man jo bare gøre det!! 🙂 Men det er ikke for alle, og det er temmelig sikkert ikke for mig. Så TAK for at vise mig at man faktisk godt kan tage på storbyferie med børn. Jeg har selv en idé om at tage mange ture til Berlin med mine kommende børn, da jeg virkelig virkelig elsker Berlin.
   Er sikker på man kan hvad man vil med sine børn, det er bare på en anden måde 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det var da så lidt Rebekka 🙂 Tak for din kommentar, det er super dejligt, hvis jeg kan inspirere. Og Berlin – KLART! Mega perfekt og nem til børn!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har det på præcis samme måde – og regner også med mange ture til Berlin. Tænker det er den nemmeste by i verden til børn!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, altså, vi har aldrig haft lyst til andet. Vi rejste rigtig meget før hun kom til verden, meget ofte på egen hånd uden om bureauer mm., så vi forsøger at holde lidt fast i det 🙂 Jeg har heller aldrig været så meget til charter, men kunne omvendt godt forestille mig, hvis man har flere børn, at det måske er med til at gøre det nemmere. Da vi rejste 5 uger til Thailand dengang hun var kun knap 5 måneder gammel, blev det også på helt egen hånd uden noget booket hjemmefra og uden nogen egentlig retning hjemmefra. Vi kunne bare have købt en pakkeløsning, men vi kan nok bare godt lide at bestemme lidt selv, tror jeg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Tak for et godt indlæg 🙂 samme weekend i var afsted var jeg selv seks dage i ROM med min datter på 4 år, også en god storby at have børn med i 🙂 og selvfølgelig kan man ikke 100% det samme, men synes ikke man skal blive skræmt af storbysferie med børn 🙂 min datter elskede ROM faktisk anden gang i hendes korte liv hun er der og bestemt ikke sidste gang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guld.log

   Nemlig helt enig 🙂 Det er jo hvad man gør det til. Hvor lyder Rom bare fantastisk! Det har vi stadig til gode. Det gad jeg SÅ godt…bare ikke om sommeren, er nu ikke et ret godt tidspunkt?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   ROM er et oplagt sted til en forårsferie… Det er alllllt for varmt når det er sommer 😉 det fede ved ROM er byens størrelse gør også den er overskuelig at gå rundt i… Da jeg også heller vil gå et metro bus osv

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guld.log

   Ja, det tænker jeg også. Det gad jeg virkelig godt! Hvornår vil du tro, man senest, skal tage af sted? af hensyn til varmen??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • B

  Skønt indlæg og jeg er helt enig 🙂 Tror vi har haft det meget som jer; vi rejste meget før barn og har ikke haft lyst til at skære ned på det, bare fordi vi er blevet tre. Og JA, vores oplevelse er bestemt også at hvis man vil, kan man rejse (stort set) hvorhen man vil med de børn, men det foregår i et langsommere tempo, med indlagte pauser/legepladsbesøg og vi når måske ikke alt det vi plejer. Hvilket faktisk også kan være ret skønt synes jeg – vi får sat tempoet ned og dvælet mere ved de ting, vi så når.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guld.log

   Du har nemlig så ret 🙂 Jeg er meget enig i hvert eneste ord. Man rejser på en anden måde og når ikke halvt så meget. Men det har bestemt også sin skønhed!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Skønne billeder fra Paris! Og I ser så afslappede og glade ud – man glemmer helt hvordan det er at holde ferie. Min egen minimus har lige mistet sin spritnye softshell-jakke, så jeg er på jagt efter en ny. Kan du afsløre mærket på Pavens blå jakke? Den minder meget om den vi havde men er dog lidt mere rummelig i maven – godt til min lille tykmavede trold, tror jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg! Jeg har selv været i Paris mange gange som barn (første gang var min søster og jeg 3 og 7) og jeg husker det som skønne ferier. Bla var der en virkelig fantastisk legeplads lige ved Les Halles men jeg ved ikke, om den stadig eksisterer

  Jeg har også svært ved at forstå de forældre der mener, at det er for besværligt at tage på andet end charter med børn men bliver snart mor og så vil det jo vise sig….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guld.log

   Ja, det kunne jeg virkelig godt forestille mig 🙂 Det lyder også dejligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

PARIS INDEN I OG UDEN PÅ