HVID HERRE SKJORTE OG LEO LOAFERS

#TOMATTUREN – DEL 2

P1330627P1330539P1330491P1330556

Hvis du ikke er hoppet helt af bloggen grundet min ufrivillige stilhed den sidste uge, har du måske bemærket at jeg var en tur i Spanien for nogle uger siden sammen med en flok søde bloggere for at høre om bæredygtighed indenfor tomatdyrkning. Det var Knorr der inviterede, og for mig var Knorr nok inden denne tur især ‘den nemme løsning’ for børnefamilier. Knorr aftager 7% af alle tomater til industrielt brug. I verden. Ret vildt. Så naturligvis, fristes man til at sige, har de en klar holdning til tomatproduktion.

Derudover var selve overskriften for turen her: bæredygtighed. Jeg var ret spændt på at lære mere om begrebet, især fordi jeg selv har haft svært ved helt at skelne mellem bæredygtighed og fx økologi? Tænker I over det til dagligt? Personligt synes jeg, vi bombarderes med øko-pegefingre og masser af viden om netop økologiens mange muligheder og grå-zoner, men knap så meget omkring bæredygtighed. Der er en tendens til, at de her to begreber bliver rodet sammen, og mister deres egentlige betydning i forhold til hinanden. Det var b.la det, som Knorr gerne ville. Fortælle os – måske lidt forudindtagede småbørnsforældre – lidt om Knorrs værdigrundlag.

Der er nemlig forskel på, hvad økologi og bæredygtighed gør for produktet, producenten og forbrugeren. Økologi produceres ofte med henblik på at højne det enkelte produkts kvalitet og sundhed; ingen brug af sprøjtegifte osv. Bæredygtighed fokuserer typisk på at producere en vare uden omkostninger for vores fremtidige generationer: mindre vandforbrug, bedre udnyttelse af resourcer og bedre vilkår for producenten. Sådan helt kort fortalt og groft ridset op.

P1330610P1330594P1330494

Jeg har nok altid tænkt at en suppe, der er lavet på en slags pulverblanding, ikke kunne være så sund og nærende som en suppe lavet på friske grøntsager. Men en af de ting, jeg selv fik set på turen her var, at pulveret faktisk består af grøntsager, hvor alt væde er trukket ud, som fx tomater, og ikke af pulver som er halvt grøntsager/halvt noget andet. Vi besøgte b.la. , som jeg beskrev i mit forrige indlæg om Tomatturen, en fabrik der producerer tomatpuré og tomatpulver, og det smagte SÅ intenst af tomat. Det er 100% ren tomat, intet andet. Mængden af vitaminer og antioxidanter er derfor også meget koncentreret, så mine fordomme kunne jeg godt pakke sammen.

Knorr anvender også dyr som naturlig bekæmpelse for at skære ned på antallet af sprøjtninger. Farmen vi besøgte, Transa, hjælper b.la med at forbedre vilkårene rundt omkring markerne for de dyr, der spiser skadedyrene. En såkaldt Agrokemisk kontrol med et indlejret skadedyrssystem, der genskaber levestederne for tomatplantens fjender.

Der er lavet “sheltere” for diverse bier, hvepse og sommerfugle, stenhøje hvor reptiler kan finde skygge, små damme hvor frøer kan svømme rundt, og sat fuglehuse op der passer til de arter, der er gode at have i området. Alt dette og meget mere fik vi lov at opleve på tæt hold – og det har været enormt inspirerende, synes jeg. Desuden vander de også tomaterne under jorden. På den måde kan de bruge meget mindre vand, når der skal vandes, fordi der ikke er en stor del der fordamper, og samtidigt undgår de ukrudt, fordi jorden så ikke er våd på toppen.

Her står yndlings-partner-in-crime Rikke, søde Trine, som jeg ikke havde mødt før turen her – og dygtige Charlie, der i forhold til en novice som jeg, er et omvandrende orakel på bæredygtighed og sustainable lifestyle. Hun er sej.

P1330613P1330702P1330698

Lidt sjovt. På samtlige af de fabrikker og farme, hvor vi var, var der lige placeret en kæmpe pool 😉 Men altså, nu lå det hele jo også inde midt i landet, 5 timers kørsel fra Madrid – og der VAR varmt. Det føles bare så luksusagtigt for sådan én som mig, at der pludselig er en pool…….

Turen har for mig været meget lærerig og jeg er hverken for eller imod den ene eller det andet. Men min horisont på området bæredygtighed er klart blevet udvidet – og udfordret. Og så glæder jeg mig enormt til at prøve kræfter i køkkenet med kreativiteten og det ret lækre tomatpulver, vi fik med hjem fra vores besøg.

Har I nogle tanker om bæredygtighed og økologi, også tanker, som I synes, det er vigtigt at få nævnt, som jeg ikke har berørt, så byd endelig ind.

 

 

1 kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

HVID HERRE SKJORTE OG LEO LOAFERS