DE 10 MEST LÆSTE INDLÆG I 2014

LIVET PÅ KÆLKEBAKKEN

P1350609P1350620P1350626

Peaker livet, når man er 3 1/5 år gammel?

Ved HVER eneste gave, som Paven åbnede juleaften hvinede hun i stor fryd ”Aiiij, det er liiiiige den, jeg ønskede mig!”……uanset hvad det var. Også til uld undertøjet. Chokoladekalenderen ved legekøkkenet blev modtaget med samme besked hver morgen gennem det meste af december.

Nytårsaften foregik lige sådan. Isdessert, stjernekaster, bordbomber med konfetti, dynehygge med gode venner og leg i de voksnes sko blev alt sammen modtaget med opspilede øjne, kæmpe smil og enorm JA-hat. ”Jubiiii, jeg eeeeelsker is!”, ”Jeg eeeelsker nattøj!”, ”Jeg eeeelsker fyrkeri (fyrværkeri. Red)!”, ”Jeg eeeelsker prinsessesko” etc. etc.

Og det samme skete et par dage inden nytår, da vi havde hende med på kælkebakken for første gang. Billederne her taler næsten for sig selv. Mit ydmyg bud er, at Pavens liv, siden d. 24 december og frem til nu har peaket ca. 7 gange i timen. Hver dag. ”Aiiij, sne!”…..”Aiiij, en kælk!”…..”Aiiij, en bakke!”……

Tænk at være 3 1/5 og opleve så mange ting for første gang. Hverken jul eller nytår er jo første gang, men der er helt klart sket et kæmpe spring med hendes bevidsthed, hendes forståelse af det og hendes viden om det, siden sidste år.

I dén forstand er billederne her fra vores kælketur på årets koldeste dag (2014) næsten en metaforisk skildring af Pavens følelsesregister i årets sidste uge. Den gentagne begejstring, der igen og igen blev delt med resten af kælkebakken på alle ture ned i den lille plastikkælk ligner til forveksling hendes mange lykke-udbrud hen over jul og nytår. I skrivende stund befinder vi os i sommerhuset, hvor vi også fejrede nytåret med gode venner og også dét, er en lang fest, mener hun. Hen over en sløj skål spaghetti bolognese bedyrede hun her til aften: ”Far…..? Jeg eeelsker dig. Og sommerhuset. Og os tre!”. Ja, jeg smeltede lidt. Og kom til at tænke. Prøv lige at overvej, hvor vild tilværelsen er, når den peaker hver eneste dag.

Når hver ny lille oplevelse og begivenhed føles som turen ned af kælkebakken: vild, flygtig, sjov, snurrende, særlig og signifikant. Ca. hvornår holder vi op med at få sug i maven over de små ting? Hvornår sætter voksenlivet ind og gør os immune overfor de små sommerfugle?

Pludselig står man dér. På en ligegyldig kælkebakke og hører sig selv sige til barnet, at hun da sagtens kan tage turen selv, mest af alt fordi man bare ikke orker blive våd i røven, have sne i skoene og ondt i knæene. Indtil ti minutter efter, hvor man sidder mast ned i kælken kilet fast som en overvægtig laboratorierotte i en glaskolbe og mærker en barnlig begejstring vokse fra maven og ud i et gjaldende grineflip…..

Måske peaker livet mest, når man er barn? Fordi verden åbner sig for øjnene af én hver eneste dag.
Men jeg har en svag fornemmelse af, at det peaker næsten lige så ofte, når man pludselig HAR et barn. Fordi alt dét, vi med tiden blev immune overfor i tilværelsen, nu i stedet gengives af en lærermester på knap 4 år med troen på alt det gode intakt….og en frygtløs loyalitet til kælebakken og suget i maven.

P1350652P1350634P1350663

“Kom så skat, mor er træt og vil hjem!” 😉

13 kommentarer

 • Åååh, hvor er det sødt!! Min kæreste fortalte nogenlunde samme historie om sin niece, som fylder 4 i morgen. Hun havde simpelthen også bare nydt til juleaften i fulde drag. Nu glæder jeg mig til selv at opleve begejstringen i morgen når hun skal pakke fødselsdagsgaver op 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Nårhh, lille skat – Ja, hun lyder også som en lille pige, hvor livet peaker lidt vildt lige nu? 😉 God fornøjelse!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hvor er det fint skrevet! Glææææææder mig til Andrea (14 mdr) når den alder <3 Lige nu er det bare fuld fart frem bulderbasse 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hun er simpelthen Ole Henriksen i form af en 3 1/2-årig pige 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Det er simpelthen det kæreste indlæg længe! Sikke en smittende glæde ved livet, det må være ret fantastisk at være vidne til på tæt hold. Min datter, Penny, er 11 mdr, og den der oplevelse af at opdage verden på ny igennem hendes øjne begynder lige så langsomt, men jeg har på fornemmelsen, at det kun bliver sjovere og bedre herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Mange tak 🙂 Ja, det er ret skægt og egentlig lidt syret, at være vidne til. Glæden er jo så ægte og umiddelbart. Man bliver lige husket på, at der er masser af ting at gå og glædes over i hvert fald 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nej, hvor er det her fantastisk. Det er sådan noget, der gør, at jeg egentligt, selvom jeg ikke troede det, glæder mig til at få børn en dag. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, ja, det er virkelig også én af de fede ting 😉 Nu det nu alligevel, for der er edder dulmer også meget frihedsberøvelse ved de kære små 😉 Men heldigvis opvejer sådanne dage her jo for det hele, haha…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Min niece (7 år) udbrød så’n flere gange i løbet af en ferie; “I dag er den bedste dag i mit liv!” – Hehe, man måtte tage sig selv lidt i at være rationel tænkende og ville (kynisk) sige, “jamen, jeg troede at i går i Tivoli var den bedste dag i dit liv – er i dag på legepladsen bedre end den?”.. For ja, awesomeness lige der, hvis hver dag er den bedste dag i ens liv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, ej hvor sjovt – godt at høre, det ikke kun er min, der er over-happy – faktisk gik hun herhjemme under navnet ‘Fontex-baby’, da hun var helt lille, fordi hendes over begejstrede humør virkede helt ‘lykkepille-agtigt’…..hehe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] eller mindre på eksamen. I går brugte vi søndagen i forstæderne til fire års fødselsdag. Guld.log konkluderede i weekenden at – efter at dømme ud fra sin datters begejstring i løb…. Jeg tror det samme kan siges for 4-årige. Det føltes i hvert fald sådan, da vi i går sad og […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

DE 10 MEST LÆSTE INDLÆG I 2014