FREDAGSLINKS #7 - PÅ EN MANDAG

NÅR DU FÅR BØRN…..

Der var engang. Sådan starter alle eventyr. Også dét, der handler om at få børn. For selvom man skal lede længe i hukommelsen efter det sted, hvor der stadig sidder en minimal klat af erindring tilbage fra livet før barn, så VAR der jo engang.

Betragt blot nedenstående som en udvidet servicemeddelelse til jer, der overvejer, om I er klar til projekt børn 😉 (Ironi kan være anvendt) Og som et ’søsterligt suk’ til alle jer andre derude, som ved PRÆCIS hvad listen her handler om. Føj gerne flere ting til listen, hvis jeg har overset nogen…Ps: De er stadig det hele værd.

P1270896

Her er et par ting, du giver afkald på, når du får børn. Og du kommer nok ikke udenom:

1. At kunne høre ordentlig musik

Min søde mand kan skrive under på, at det nok ikke hørte med til hans drengedrøm om at køre rundt i en stor flyder af en bil (BMW M4) med brutalt underdrøn og sølvgrå front…..med Pippi Langstrømpe brølende ud af højtaleren. Nuvel, sådan er det – og hvis du forsøger at sætte din yndlingsmusik på, går der ikke længe, før et insisterende lille væsen med rottehaler forlanger børne-MGP eller Åh Abe i stedet.

2. At have en ren og pæn bil

Fin forlængelse af den forrige. Før vi fik børn, var bilen både ryddelig, ren og præsentabel. Ikke ny og fancy, men i det mindste ren. Nu er den nok mest en rullende container fuld af småsten, sand, kviste, blade, jord, ispapir og knuste kiks – og det kommer mirakuløst igen, lige så hurtigt vi gør bilen ren.

3. At flyde i sofaen hele søndagen

Jeg kan lige så godt indrømme det. Jeg er FÆLT misundelig på alle uden børn lige på dette punkt!! Der var engang, hvor man hver søndag havde en fast aftale med sin sofa. I dag går mine søndage typisk med at blive vækket ved at få slået et stykke legetøj i hovedet, blive sparket i ribbenene eller hevet i håret – måske endda på så tidligt et tidspunkt af dagen, at det ikke burde være tilladt. Herefter ser man sig selv fare rundt på legepladser og ude i naturen og se på ænder, broer, vaske tøj, slukke ildebrænde, løse konflikter, lave mad, tørre op, lave mere mad, tørre mere op, løse flere konflikter, se flere ænder.…

4. At kunne spise sin mad i fred og ro

Denne ellers så helt igennem basale – og banale – menneskeret kommer du efter al sandsynlighed ikke til at opleve igen før dit barn rammer ca. 5/6 års alderen. Eller deromkring 😉 De romantiske dinner dates hjemme foran to stearinlys og de lange lørdagsmorgner med benene op, friskpresset juice og silke satin-kåben perfekt bundet om de smidige hofter er SLUT!!

Middagsseancen er nu i stedet et bombardement af kaos og multitasking, hvor du smører mad med den ene hånd, tørrer spildt mælk op, vasker havregrød af gulvet eller tøjet med den anden – og forsøger at besvare den regn af spørgsmål, der simultant skyller ind over dig. ”Hvorfor gør du sådan mor? Hvorfor er den her gul? Hvorfor skal jeg sidde her? Jeg skal tisse!! Jeg vil gerne cykle! Jeg vil ha mælk! Jeg vil hellere have saft! Jeg har spildt! Hvorfor er døren hvid? Hvor bor bjørnen? Jeg skal tisse. Jeg HAR tisset!!”……osv.

5. At prøve tøj

Uanset om det foregår i en fysisk butik ude i byen eller derhjemme foran spejlet, så er konceptet at prøve tøj med et barn om benene en af de ultimative udfordringer. Jeg husker tydeligt dengang, hvor jeg havde tid inden en festlig begivenhed at stå og prøve ti forskellige outfits og dreje rundt om mig selv 50 gange, så alle vinkler var afdækket. Ak….Du har i omegnen af 10 sekunder til at træffe et valg, du bliver afbrudt og kommanderet rundt undervejs og hvis du er heldig, kan det være du undgår at dit barn har tørret næse eller chokoladefingre af i dit tøj. Men det er du nok ikke.

6. At have hvidt tøj på

1 år og 2 måneder. Præcis så lang tid har der nu ligget et par pæne, hvide pressefoldede bukser og matchende turtleneck i angora fra Malene Birger herhjemme. Og det har ikke været på endnu. I et anfald af virkelighedsfjern selvfornægtelse troede jeg, det måske kunne lykkes. Men jeg ved det jo godt. Det er ikke kompatibelt med klistrede fingre fra is og banan eller snotnæse og beskidte vinterstøvler, der altid rammer midt på maven, når man løfter barnet op. Dem der har besluttet, at hvidt i hvidt er hot, kan umuligt have børn….

7. At droppe aftensmad

Der var engang, hvor man bare kunne nøjes med en rugbrødsmad eller noget andet nemt, f.eks. toastbrød med tomatskiver (taget helt ud i den blå luft, host), hvis man havde haft en lang dag. Men nu er der ikke længere nogen vej udenom. De små pus kan ikke leve af æblebåde og smelteost på knækbrød. De har brug for god, gedigen og helst hjemmelavet mad – hver dag.

8. At tale uden at blive afbrudt

Gode historier, sjove vitser og morsomme oplevelser ude på arbejdet eller sammen med vennerne er bare ikke helt det samme uden en pointe. Har min mand og jeg erfaret 😉

Der var engang, hvor vi kunne fortælle sjove og vigtige historier inklusiv pointer og efterfølgende rent faktisk snakke om og grine af dem. Med små børn i huset, når du, hvis du er heldig, halvvejs ind i historien. Nogen gange når jeg at starte på den samme historie 7 gange….Og ender som regel med at give op. Andre gange bliver jeg stædig og hæver bare stemmen. Men da har min ’samtale-partner’ oftest givet op…..

9. At sove længe

”Forældreskabets naturlov nr 1: Jo mere træt du er, jo mere vågen er dine børn”, sådan skrev én af mine venner fra mit Facebook netværk forleden. Og det er smerteligt sandt. Kort og godt.

10. At have et rent og pænt hjem

Se punkt 2. Og udskift ordet bil med hjem. Det er ca. det samme. Uden hjul.

P1330934

Er der nogen vigtige, jeg har glemt? Føj gerne til listen, hvis I tænker, jeg har overset væsentlige pointer, som vi hermed søsterligt kan videregive til de stakkels endnu uvidende  😉

43 kommentarer

 • SPOT ON!
  Et par tilføjelser:
  – At gå på toilettet alene..
  – At se nyhederne. Enten er det for ‘farligt’ for børnene eller også vil de se noget andet – ligesom med musikken. Og de sene nyheder er langt over din ‘nye’ sengetid som mor.

  Mvh Marie fra http://www.krøllerier.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, so true! Eller bare ‘voksen tv’ i det hele taget…. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Årh, den med stille morgenmad med friskbrygget varm kaffe, hjemmepresset juice og friske boller over avisen eller bloglæsning, DET savner jeg! Har drukket urimeligt meget lunken kaffe siden jeg blev mor…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, Anne, det er SÅÅÅ rigtigt. Dén med lunken kaffe havde jeg glemt. GOSH, man får drukket meget lunken kaffe 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha spot on! Jeg elsker at have småbørn, men nogle ting får mig til at glæde mig til de bliver lidt større. Sove længe, vågne i mit eget tempo, kunne bruge aftenen på andet end at putte og ja… Dase søndagen væk med en god bog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Åhh, det værste er næsten de aftner, hvor HELE aftenen bliver brugt på at putte. Og man efter tre timer vågner i fosterstilling på kanten af en børneseng med kramper i benet og savl ned af kinden. Så kan man så tøffe ned i seng. Gonat!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Præcis. Åh, hvor jeg nyder ikke at have børn, hehe 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, ja gør lige det. Nyd det altså 😉 De er heldigvis det hele værd! Men nogen gange tænker jeg da, at jeg glemte at værdsætte de dovne søndage og den usle aftensmad på en lang dag før hen. Det føles som den rene luksus nu!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Bech-Nielsen

  At have lov til at ligge under dynen og være syg og have ondt af sig selv – næ nej den går ikke med 3 børn omkring sig i et sommerhus med swimmingpool i vinterferien

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Nej, at være syg er sgu ingen spøg med børn! Det aller aller værste er dog at være syg – med syge børn 🙁 Det gør ondt, på så mange planer. Lyder elllers skønt med sommerhus og swimmingpool;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Åh ja, lige præcis

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla S

  Altså jeg er mormor, men især situationen, hvor jeg har fået smuksakker i det store vinterskrud, og vi er nået over til legepladsen, hvorpå hun lægger hovedet på skrå og siger: man kan godt tisse på legepladsen ikke også mormor. Eller når man velvilligt prøver at ændre lidt på legen med My little pony og oplever sit livs irettesættelse, fordi det er HELT forkert…jeg ku blive ved….men ja, både 1. Generation og næste er det hele hele værd…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Hihi, sandt 🙂 Den med at skulle tisse på de mest upraktiske steder, gerne fuldt påklædt i flyverdragt og ti lag tøj….åh manner, DEN kender jeg godt. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kat

  Spontane biograf/restaurent/koncert/ferie ture… Aftensmad efter 17.30… Penge til at købe tøj til sig selv… Min egen læbepomade… Og ja, alene tid på toilettet!! Og at sove længe søndag morgen! Når to b mennesker får et a barn er det bare ikke fair! Men kram med små buttede børnefingre viklet ind i håret er det hele værd <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Ja, det spontane bliver……knap så spontant 😉 Jeg har faktisk fået et barn, der er b menneske, som min mand og jeg (for det meste). Og alligevel synes jeg/vi, det det er mega hårdt 😉 For en sjælden gang imellem vågner hun jo ret så tidligt. Og jeg kan slet, slet ikke fungere. Da hun var nyfødt og jeg slet ikke sov, troede jeg på et tidspunkt, jeg aldrig skulle blive normal igen 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • B

  Ha ha haaaaaa hvor er det spot on! Har lige siddet og grint højt for mig selv 🙂 Især #1 og #4 kan jeg relatere til – og #7. Og #8. Og.. 🙂
  Kan komme i tanker om “Akavede samtaler – gerne i fuld offentlighed”. F.eks: moaar – hvordan kom jeg ind i din mave? Eller (min favorit tror jeg, gerne i køen i supermarkedet) moaaaar – ham der er en dreng, ikke? (Sagt om grandvoksen mand) Jooo? Så har han en tissemand, i’gåås? Mmhn.. Moaaar? Har du også en tissemand?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Hahaha – priceless 😀 Faktisk så sent som i dag, fortalte min mand, at min datter havde stået nede i køen i Netto og peget fingre af en mand, der åbenbart var ret overvægtig. Hvortil hun så var gået hen foran ham, peget og råbt: “Far, hvorfor er ham her så tyk??”….åhh, man vil jo bare grave sig ned! Det er simpelthen så pinligt. Da vi så snakkede om det herhjemme, forsøgte jeg at sige, at den slags må man ikke sige. Det hele var meget svært at forstå for en 4årig hjerne og til sidst sagde jeg noget i retning af, “jammen, de kan jo blive kede af det!”. Hendes svar var: “Faaar, mor siger tykke mennesker græder!”…… Jesus.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • En meget vigtig en har du glemt…

  Man kunne bruge alle sine penge i starten af måneden på drømme outfittet og en vild tur i byen… det betød ikke noget at den stod på havregrød resten af måneden….;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Slut med at se Dronningens nytårstale her!
  Synes ellers det er tradition og VIGTIGT – men børnene er bare hysteriske på det tidspunkt og trænger til at få mad og blive kastet i seng 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Ja, det har du ret i 😉 Det er jo ‘ulvetimen’ 🙂 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Bruncke

  Vi glemte lige en meget vigtig en af slagsen: aften-gåturene hånd-i-hånd med sin bedre halvdel. Det savner vi i den grad at kunne gøre

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh – ja! For søren, dem savner jeg også…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Åhhh, denne er VIRKELIG én vi savner herhjemme. Det er så svært at forene med børn og tidlige sovetider. Da hun var mindre og kunne sove i en klapvogn/barnevogn, gjorde vi det faktisk ofte om sommeren, de lune aftner og lod hende så blot sove dér. Vi elskede vores aftenture, før hun kom til verden. Vi havde fx en slags ‘ritual’ med hver vinter, når sneen kom, at gå sen nattetur. Hvor sneen endnu er uberørt her inde i byen og den ligesom lyder gaderne op. Vi gjorde det sammen de første mange år vi var sammen – og hvor tacky det end lyder, var det næsten magisk. Det kan bare slet ikke forenes med små børn. Hun ligger jo og sover på det tidspunkt, det lille pus. Og det kan ikke så godt planlægges. Hele pointen var netop, at det var noget spontant, der opstod, lige når sneen havde lagt sig. Vi står nu sammen i vinduet og kigger ud 🙂 Og det er faktisk også ret hyggeligt <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Hehe, so true.
  Som der lige er skrevet vil jeg også tilføje den med ens egen sygdom. Det er 100x værre at være syg og ikke kunne “få lov” til det. Barnet skal stadig hentes, have mad og forstår ikke helt, at man er syg og ikke kan lege! Især slemt når man skiftes til at hente og man altid er alene om hele eftermiddags/aften-programmet, da min mand arbejder om aftenen, de dage han ikke henter. Nå ja og så det samme med tømmermænd, det er virkelig ikke fedt at have tømmermænd med barn i huset! De tror desuden man er syg – eller det bilder jeg hende jo ind:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Åhhh, tømmermænd – MED børn. Auch. Det er én af de værste!! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Ha ha, kan nikke genkendende til flere punkter, men langt fra alle!

  This is why!

  Børn er forskellige, så du må ikke tage modet fra kommende forældre;)

  1) Vores unger elsker radio! Og dermed også “voksen musik”. Pt. elsker de “Jeg kigger på fugle”(kan ikke huske kunstneren), og sætter ellers meget pris på alt fra metallica til soul og pop. Det eneste jeg hører fra bagsædet er; “Skru op!!!”.
  Lille tip – lad Pippi cd’en blive hjemme.

  2) Der har du ret. Punktum!

  3) Det bliver såååå meget nemmere når din datter bliver bare et år ældre eller hvis hun får en søskende at lege med. Vores knægt ser vi stort set ikke en hel dag, når han har bedstevennen på besøg. Han er lige blevet 6år, smører selv sin frokost og tager noget at drikke hvis han er tørstig, og de skal slet ikke underholdes. Og gud hjælpe mig, om de ikke også inddrager lillesøster i deres leg…Det er fantastisk! så hej hej børn, vi ligger da bare her og stener tv;) Det bliver altså meget nemmere efter kort tid.

  4 og 8 høre uløseligt sammen hos os. Min datter på 2,5 vælter ALTID et glas og sønnen taler som et vandfald… så der har du ret. Det er faktisk mest hyggeligt når vi spiser med andre, for så er seancen længere end når det bare er os, og der er ligesom ro på(vi spiser tit med familien;))

  5) Det har jeg ikke prøvet. TV plejer at være løsningen her, ha ha.

  6) AMEN! Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst havde hvidt tøj på… kys og kram, og snot og mad, hænger dårligt sammen med hvidt tøj.

  7) Her får de tit en rugbrødsmad. De får varmt og god mad i vug/børnhave. Det er kun deres mor der ikke gider rugbrødsmadder.

  9) Igen… jeg har børn der sover længe. Så det var kun et problem da de var omkring 1år.

  10) Der må jeg også give dig ret:)

  Så det er ikke for at underminere dine observationer, men bare tilføje, at mange ting kommer igen hurtigt og at det slet ikke behøver at være så “slemt”;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Ja, HELDIGIVS er børn forskellige – og jeg er jo fx heldigvis også velsignet med et barn, der rent faktisk både sover – og sover længe. Men jeg har nu alligevel indtryk af, når jeg taler med vores venner og kollegaer mf, at de fleste kan nikke genkendede til de fleste punkter her. Hos nogle er det den ene halvdel af punkterne, der fylder, hos andre måske den anden halvdel 😉 Og jeg tror de fleste kommer vi nok ikke helt udenom, i større eller mindre grad – og jeg er glad for at høre, at der er lys forude mht punkt 3. Det har jeg også fået af vide af andre, så det satser jeg stærkt på 😀 Dejligt, at høre, du heller ikke synes, det trods alt er såååå slemt – denne liste er bestemt ikke lavet for at tage modet fra nye eller kommende forældre – der er anvendt rigelige mængder ironi 😀 Og som jeg indleder med at skrive: De er det hele værd. Uanset <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Ahh hahaha….den er sgu også spont on! Dinglende øreringe, biografture midt om dagen og at komme hurtigt ud af døren. Dem havde jeg glemt. Det er heller ikke rigitigt sket herhjemme siden Paven kom til for 4 år siden 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Som en kvinde uden børn (men med kæreste) har jeg mere ondt af forældrenes venner og anden familie (altså mig selv, ‘hej ego’), når jeg læser punkterne. For vi er tilskuere til det hele uden, at vi selv har bestemt, at vi gider have de børn med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, som sådan er jeg enig. For jeg husker godt livet uden børn 😉 Og jeg gad sgu da ikke folk med børn dengang! Men så igen. Husk at I jo altid bare kan gå fra det hele, tage videre i byen, hjem og dyrke vild sex, drikke jeg stive, hvis I gider, hoppe i snedriver på en torsdag aften el. whatever, og lade børnefamilien tilbage med al ders kaos 🙂 Nyd det for søren 🙂 Og ps: der er jo altså anvendt en del ironi her i indlægget 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor kan jeg nikke genkendende til din liste. Jeg synes lidt du har glemt det at man ikke altid har et hjem, der ligner jeg ved ikke hvad, og at man næsten ikke kan gå 2 skridt uden at skulle samle noget op.

  I forlængelse af 1’eren opdagede jeg forleden hvorfor der kan sælges store og dyre højtalere til biler, det er når Mor er ude og køre alene og kan få lov til at høre det musik hun vil…..

  /annette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg savner sexen! Altså den uplanlagte, den midt på dagen, hvor som helst når som helst! Nu kræver det planlægning og overskud…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jacob

  Sex med lyd på… A thing of the past.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   😀 ….. satsede på nogen skrev det i kommentarfeltet 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Hvor sjovt, de der natteture når den første sne faldt tog vi også på inden vi fik barn. Og bare aftenture i det hele taget

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Følte mig både afsløret og underholdt, da jeg i sidste uge læste dette indlæg hos Louise, og det understreger vist lige netop, hvorfor vi glæder os så enormt meget til de små […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] har i denne uge fået besøg af bloggeren Guldlog, der her fortæller om en tid, før man fik børn og de ting, man efterfølgende må give afkald […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • LATTER-FORHELVED-BROOOEEEL! Nr. 12-13 stykker: Man naar aldrig i maal med de planer for dagen, weekenden, sommeren man saa sindrigt udtaenker og alligevel bliver man ved at udtaenke dem: Fx VED man godt man er en idiot naar man tror det bliver fantastisk med de puslespil man har sat frem for naar ungerne kommer hjem vil den ene KUN se Min Soesters Boern og den anden insisterer paa at komme ud og cykle.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

FREDAGSLINKS #7 - PÅ EN MANDAG