LONDON SOUVENIR OG EN ANBEFALING!

ANBEFALING: SAVAGE BEAUTY

Alexander-McQueen-Savage-Beauty-V-A-Museum_dezeen_784_2Skærmbillede 2015-05-01 kl. 23.11.13Savage-Beauty-exhibition--012

Som jeg nævnte forleden, var jeg inde og se Alexander McQueen udstillingen Savage Beauty på Victoria & Albert Museum i London. Savage Beauty debuterede oprindeligt på Metropolitan Museum of Art tilbage i 2011, kun 10 måneder efter Alexander McQueens død og blev en af de mest besøgte udstillinger dér nogensinde. 60.000 billetter blev revet væk, før udstillingen åbnede. Jeg har læst adskillige lovprisende ord om udstillingen – og mit forventningsniveau var derfor temmelig højt.

Jeg var på det nærmeste forberedt på at blive skuffet. For sådan forholder det sig oftest, når man har set SÅ meget frem til noget. Alligevel var det faktisk, det præcist modsatte, som skete. Jeg endte med at gå derfra fuldstændigt tryllebundet.

I modsætning til New York udstillingen første gang, er London-versionen fuld af pieces, som dengang var utilgængelige for The Met, og udstillingen på Victoria & Albert Museum i London er derfor også langt større og indtager tre kæmpe områder af museet. Udstillingen hylder retrospektivt Alexander McQueens virke fra hans afgangskollektion på Central Saint Martins i 1992 til hans ufærdige AW 2010 kollektion, alle iscenesat med præcis lige så vild, overlegen og uforudsigelig en scenografi, som var så stort et synonym med hans shows.

img_3828-1280w-sfw

De over hundrede designs og iscenesættelsen heraf, gør udstillingen til et helt lille eventyr med kapitler, når man går rundt i den. Det gotiske rum, det nationale, det asiatiske, det sadistiske, det adelige etc. Dragterne udstilles i små tableauer og specialbyggede montrer i alle rum. Til sidst kommer man til et kæmpe rum, der er FYLDT med kreationer af alle slags; hatte, sko, kjoler, korsetter etc. i en masse små og større rum fra gulv til loft, nogen drejer, andre flimrer, enkelte bare står, andre er ’burret’ inde, der var tv-skærme, der viste de forskellige show-pieces i brug på catwalken og det er som at stå midt inde i en kæmpemæssig sætterkasse.

’Kuriositets kabinettet’, hed rummet. Og det er meget præcist navngivet. I midten af rummet drejer en spray-printet kjole rundt, præcis som den gjorde det til dét live show, hvor to robotter malede den i 1999.

Alexander-McQueen-Savage-Beauty-V-A-Museum-Dan-Howarth_dezeen_468_6

Der var så mange sanse indtryk i det ene rum alene, at man kunne være blevet stående dér i timer. Overalt hvor man kiggede hen, var der den ene helt vanvittige kreation efter den anden, alle udført i materialer, snit og sammensætninger, man simpelthen ikke helt med sin fornuft fatter. Vildt imponerende. En original, foruroligende, smuk, surrealistisk og komplet skingrende skør eksplosion af kreativt udlad fra en mand, man næsten ikke kan kalde andet end et kunstnerisk geni, efter at have stået i sætterkassen og lade sig bombardere med den ene mageløse magtpræstation efter den anden.

Der er ærligt talt ikke noget jeg kan sige, der helt kan beskrive, hvor magisk udstillingen er. Alle kreationer og rum forholder sig til noget forskelligt; det primitive, det eksotiske, til nationalisme og naturalisme, til kvindekroppen, britisk historie og naturen, alle refererer de til det spektakulære og teatralske, som også McQueens design gjorde det.

Det hele var så gennemført. En totaloplevelse. Gulve og lofter var beklædt med samme materialer, som så varieredes fra sted til sted. Slidte og dystre spejle, knogler, storladne guldrammer, bonede trægulve, rå metrofliser – etc. Alle sanser kommer i spil. Musikken der spiller i rummene er desuden speciel komponeret af John Gosling, som også er manden bag flere af de toner, der har dannet lydtæppe om Alexander McQueen’s shows.

mcqueen

”Du er nødt til at kende reglerne for at kunne bryde dem. Det er grunden til, at jeg er her – for at bryde reglerne, men samtidig bevarer traditionen” stod der med store bogstaver på væggen ved siden af.

Et citat, der ret fint indrammer, hvad det egentlig var, den her mand kunne: konstant udfordring og skævvridning af, hvad man tror muligt med mode og skrædderkunst. Størstedelen af de udstillede pieces er slet ikke lavet af tekstil. De er udført i fjer, hår, tråd, metal, glas, krystaller, gummi, træ, ben etc.

Jeg kan faktisk ikke huske, hvor lang tid jeg brugte på stedet, men det underlige var, at jeg til sidst ramte en følelse af udmattelse. Fordi sanse bombardementet var så stort. Detaljerigdommen på de smukke show-pieces og selve udstillingens scenografi stillede nærmest lige så store krav til de besøgende, som de må have gjort til de modeller, der har skulle spankulere ned af catwalken i dem ved Alexander McQueens shows. Men i det sekund jeg kom ud, havde jeg lyst til at gå ind igen. Lidt som når man har set en rigtig god film. Man er så veltilpas. Og samtidig vil man egentlig gerne se den igen, fordi man liiiige skal se, om der yderligere var aspekter, man måske ikke lige fangede første gang.

Det var en uforglemmelig og meget vild og smuk (helt som titlen siger) oplevelse.

Udstillingen “Savage Beauty” vises på Victoria and Albert Museum i London, til 2. august 2015. Og ja, hvis du er kommet helt hertil, er du nok ikke i tvivl om, at dette er min VARMESTE anbefaling. 

Billeder er lånt fra Dezeen.com  

 

4 kommentarer

 • Birthe

  Åh, hvem der kunne ta et fly den dag i morgen, den udstilling had jeg godt se.
  Sig mig, goyard tasken hvordan sneg den sig ind?
  Var de søde i forretningen?
  Der står en del negativt om forretningen på purseforum, og også om taskernes holdbarhed….
  Du må holde os orienterede, smukke er de i hvert fald….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Kære Birthe, jeg skal nok fortælle meget mere om Goyard 😉 Hmn….ham, der ekspederede mig var fin nok. Meget service mindet, faktisk. Men jeg har faktisk godt hørt det før – at de skulle være stride derinde….men ‘min’ ekspedient var nu rigtig sød.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birthe

   Du har sikkert charmeret ham!
   Men osse remmenes holdbarhed ol må du berette om!
   Glæder mig til et rigtigt billede!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • guldlog

   Haha, ja eller omvendt 😉 Jeg spurgte ham faktisk til remmene, og han var sød til at vise og forklare. Han sagde den fint kunne holde. Nu får vi se, om han har ret, eller bare sweet talkede mig….

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

LONDON SOUVENIR OG EN ANBEFALING!