MIT HJEMME KONTOR

AV FOR DEN!

IMG_6902

Man burde måske have fattet mistanke, da idyllen blev lidt for tyk…..

Afsluttede weekenden med en aftentur i vores nye nærområde med en forfriskende rabarber og chokolade is, flagrende let sommerkjole og pastelfarvet taske. Helt veludhvilet, efter Paven havde været på weekend hos sine bedsteforældre. Mærkede solen i panden og helt ned i maven, hørte havet, duftede de ny udsprungne Magnolia træer, der strakte sig over de hvidmalede stakitter og flettede fingre med min mand. Slentrede igennem de fine villa veje og hørte børnene lege og tegne med kridt. Kyssede lidt ekstra på ham jeg så godt kan lide og følte sommerens lethed indfinde sig.

Ren idyl, ikke? Den slags bør man efterhånden være på vagt overfor.

Et par timer efter var følelsen af lethed i maven knap så tilstedeværende. Faktisk fik jeg rigtig ondt. Jeg slog det hen med, at det måske var en slags mild forstoppelse. Havde jo trods alt kværnet 13-retters menu aftenen inden på kæreste-date og netop afsluttet tre store kugler is nede hos ParadisIS. Med guf og flødebolle. Der er vel grænser, selv for mig.

Gik i seng og regnede med at søvn ville gøre tricket. Det synes ikke at være tilfældet mandag. Tog alligevel på arbejde. Måske fokus bare skulle flyttes lidt.

Var dog hen af middagstid godt klar over, at mine mavesmerter nok ikke var helt normale. Forsøgte alligevel at gennemføre min dag. Steg på cyklen, kravlede op af trappen til børnehave, fremstammede barns navn ud mellem fortænderne – og brød 10 minutter efter ud i gråd foran temmeligt overrasket barn midt ude på cykelstien. Ti minutter fra vores hjem. Ti minutter! Som føltes helt, helt uoverskuelige – aldeles umulige at gennemføre. Overvejede et kort øjeblik, om hun ville kunne finde hjem selv, hvis jeg imens lagde mig på fortovet i fosterstilling og bed lidt i en mælkebøtte. Ræsonnerede mig frem til, at det på alle måder var en skidt ide.

Først besøg hos egen læge. Så af sted til Gentofte Akut modtagelse. Og derfra direkte videre til Herlev Hospital. Hvor vi efter 4 timer måtte indse, at jeg ikke blev sendt hjem igen. Manden af sted til bedsteforældrene igen med stakkels forvirret Pave. Flere prøver. Mere ventetid. Lidt flere prøver. Røntgen. Scanning. Indlæggelse, drop og varsler om akut operation. Halleluja.

Heldigvis kunne de i sidste ende, efter mange mange undersøgelser afvise de mest alvorlige mistanker. Også de mere ubehagelige; Tarmslyng, blindtarmsbetændelse, nyresten, inflammationer, brok, cyster, indre blødninger og leverbetændelse blev fejet af bordet. Mine symptomer afveg lidt fra hvad man kunne forvente. Men i sidste ende blev dommen: Jeg har refluks.

Noget, som jeg egentlig kun troede, at små børn fik. Har hørt om det i et par tilfælde med spædbørn, oftest kolik ramte. Men ikke hos voksne før. Det er dog relativt normalt, fik jeg at vide. Hvilket dog ikke gør det mere behageligt, skulle jeg hilse og sige.

Refluks skyldes kort sagt et tilbageløb af mavesyre til spiserøret. I modsætning til mavesækkens slimhinde tåler slimhinden i spiserøret ikke påvirkning af syre gennem længere tid og det giver altså åbenbart ret så slemme smerter. Og foruden en syrehæmmende medicin jeg nu skal spise, så undgår jeg bedst dette ved en mere eller mindre regulær kostomlægning.

For nogle mennesker ville det måske ikke være så skidt endda. Men for mig er det i store træk alt det, jeg allerbedst kan lide, jeg nu skal skære fra min kost. Æv, for dælen. Men omvendt: hvis chokolade, kaffe, røde bøffer, appelsiner og ost giver mig lignende smerter – så nej tak!

Det giver næsten sig selv, at jeg skal holde mig fra alt syreholdigt mad. Desværre forholder det sådan, at min absolutte yndlingsspise er alt syrligt. Fordømt. Citrusfrugter er helt forbudt. Tomater ligeså. Anede ikke, de indeholdt så meget syre, men de er åbenbart no go. Og sodavand, men det gør mig ikke så meget.

Derudover skal jeg helst ikke spise alt for fedt, da det besværliggøre nedbrydelsen af syren. Så slut med chokolade, tandsmør og flæskesvær. Krydret mad, stærke bolcher, salmiak, alkohol og kaffe gør øjensynligt heller intet godt. Folk der kender mig godt, vil vide, at alle ovennævnte ting mere eller mindre udgør den ”perfekte” madpyramide i min verden. Eller gjorde. Nu er det slut – ind med ny kost.

Godt jeg nåede at sige farvel til den ”gamle livsstil” med manér. 13 retter, fed flødeis, champagne, stærk kaffe og et par røde bøffer. Alligevel en værdig afsked.……

IMG_6880

Det føles fjollet at dele outfit billeder nu. De virker så ligegyldige. Vil egentlig meget hellere have en mavesæk, der ikke knirker, et koldt glas rosé og en grillet bøf. Eller bare en lille bitte plade Marabou. Men jeg kan stadig skimte et Magnolia træ og sågar et Dannebrog, der flagrer mod den blå himmel. Så idyllen er måske alligevel ikke helt tabt….bare punkteret en smule for nu.

Håber I nyder fridagen og solen og – måske en forlænget weekend. Jeg hopper tilbage i sofaen. Og drømmer om snart igen at kunne hoppe rundt i sommerkjole og føle lethed.

IMG_6850

18 kommentarer

 • Ej for søren da! Sikke en forskrækkelse. Håber smerterne efterhånden har fortaget sig! Men altså, den der kostomlægning ville godt nok også være en udfordring for mig. God bedring!
  Bliver i øvrigt lige nødt til at tilføje, at du skriver VANVITTIGT godt. Ja, jeg ved godt, at det handlede om smerter og ubehag, men du fik det virkelig fortalt fint. Du kan sgu noget med ord! Har også flere gange læst din artikel fra Information om Death Valley mm. fra jeres roadtrip, som du har linket til nogle gange. Så god altså!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tusinde tak for din søde besked Laura! Hvor er du rar. Ja, det bliver lidt en udfordring – men omvendt er det bare ikke smerterne værd :/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Arrgh æv da… men godt at de hurtigt fandt ud af hvad det var!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja 🙂 Eller….helt hurtigt var det jo desværre ikke…men altså, buttom line er, at det er noget, jeg har indflydelse på, at kunne gøre noget ved selv. Trods alt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tak for din kommentar 🙂 Hvor længe gik der, før du var medicin fri? Ja, har også læst, det er ret individuelt, hvad man reagerer på. Jeg har i dag forsøgt mig stille frem. I det helt små, da det er første dag i 4 dage, jeg overhovedet har spist. Kaffe ser faktisk ud til at gå an. I små doser. Mens chokolade – fordømt og gru og rædsel – gav enorme smerter øjeblikkeligt 🙁 Tomater har jeg endnu til gode. Men dem vil jeg da godt nok være ked af at undvære. Juice er også helt skidt her. Hvad med rødt kød for dig? Og hvis du også ‘slog ud’ på det – hvilke andre alternativer har du benyttet? Jeg mener, jeg elsker fisk – men jo ikke hver dag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mai

  Av, det er så smertefuldt! Har været samme tur igennem, men er i dag medicinfri. Jeg tror det er meget individuelt, hvad man kan tåle ved refluks – jeg tåler fint tomater og sodavand (i moderate mængder), men ikke juice, avocado og for mange syrnede mælkeprodukter. Jeg prøvede mig frem da der var kommet ro på, og har efterhånden fundet ud af hvad jeg kan tåle og hvad jeg helt sikkert ikke kan tåle og hvis jeg bare husker det, så mærker jeg ikke noget til det…
  God bedring!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Av, for den! Sikke en cliffhanger af en historie – var sikker på, det mundede ud i en blindtarmsbetændelse 😉 Min kæreste har også refluks – og det kulminerede også i en nervepirrende tur til akutmodtagelsen på Bispebjerg. Han er alt for madglad til at ville lave den helt store kostomlægning – til gengæld er han stoppet helt med at drikke. Noget af en omvæltning, da han før havde kælenavnet “Svampen” i vores omgangskreds 😉 Nu har jeg til gengæld altid en ædru chauffør 😉
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, ærligt talt – det troede jeg faktisk også selv, da det stod højest. Ja, de siger desværre, at alkohol er synder nr 1. Jeg har nu aldrig drukket store mængder, faktisk er jeg ikke den helt store fan af alkohol i andet end små doser. Men dem vil jeg så til gengæld også rigtig gerne nyde. Et godt glas vin får jeg dælmer svært ved at skulle undvære, hvis det viser sig, at være en af de ting, der forværrer for mig. Har det alene gjort ‘tricket for ham’?? Jeg synes, når jeg sidder og læser om det, at der er ret mange ting, der står, jeg ikke må spise og drikke. Det virker ret begrænsende. Men alt er naturligvis individuelt, det ved jeg…..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ville godt nok også få svært ved at undvære vin eller en lille cocktail 😉 Men desværre er vin det allerværste for min kæreste 🙁 Juice og sodavand har han også helt skåret fra. Og ja, det er meget individuelt, hvad man kan “tåle”. Bananer skulle fx modhjælpe refluks, men for min kæreste er de virkelig slemme, så dem holder han sig helt fra.
   Og det at skære alkohol fra har desværre ikke gjort alt godt igen, men jeg tror, ræsonementet er, at der er plads til at skeje mere ud med fed mad etc., når det værste synder i form af alkohol er skåret fra, hvis det giver mening?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Jo, det giver fint mening. Har hørt flere sige, at bananer er slemme, skønt de kloge siger, det skulle være godt. Jeg tror, de er ok her hos mig. Jeg er så tidligt i forløbet endnu, at det er ret svært endnu at sige, hvad der fungerer og ikke gør for mig. Men der ser desværre lidt ud til, at især alkohol og chokolade laver ballade :/ Men nu må vi se…Spiser han også medicin for det? Eller har han alene kunnet klare det med lidt kost omlægning?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, det er om at prøve sig frem. Han tager håndkøbsmedicin, men både jeg og hans læge-bror har været efter ham om at komme til lægen… Det er bare lige det der med mænd og læger. Suk!
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • God bedring fine dig! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  ØV ALTSÅ! Det er virkelig mange gode ting man skal skære fra.
  Min mor har haft refluks i 8 år og hendes erfaring er at du godt kan afprøve om nogle af de ting du har svært ved at undvære kan sniges ind i moderate mængder. Hun kan sagtens drikke kaffe dagligt og nyder også kage, smør og andre fedtede sager ofte. Til gengæld er krydret mad og citrusfrugter et kæmpe no go. Men det handler vidst også bare om hendes præferencer. Jeg håber at du finder ud af at leve med det på en måde der ikke går ud over madglæden 🙂
  Jeg er nødt til at tilføje at dit indlæg var virkelig godt skrevet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofia

  Bare lige en lille, måske opmuntrende, kommentar: jeg døjer også med reflux (dog måske ikke i samme grad), men jeg kan egentlig spise det meste. Havde en lang periode efter, at jeg fik det konstateret, hvor jeg spiste efter reeglerne, så det kom i ro igen. Langsomt har jeg så indført de fleste ting igen. For meget handler det meget om, at jeg ikke skal få for meget af de “forbudte” ting på en gang – f.eks. ville din datenight, som nu ellers lyder hyggelig, også have givet mig ondt. For ligeså vel som fed mad og alkohol generer min mave lidt, så gør store portioner mad også. Så jeg tror sagtens, at du med tiden kan komme nogenlunde tilbage til dine almindelige kostvaner 🙂 og så tager jeg en neutraliserende pille, hvis jeg ved, at jeg f.eks. skal til fest og nok får lidt rigeligt med alkohol ned i løbet af aftenen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, jeg har heldigvis talt med nogle stykker de sidste par dage, der har haft et forløb som dig. Så det håber jeg naturligvis også meget på 🙂 Jeg prøver mig lidt frem….og det med lige at tage toppen med de neutraliserende piller inden en fest eller lign., er der flere der har sagt til mig, vil kunne virke. Jeg krydser fingre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Øv øv hvor træls og smertefuldt. Jeg kunne nærmest mærke dine smerter selv og sad med tårer i øjnene for for dælen hvor gør det dog ondt. Jeg hører også til i gruppen af dem med reflux (og tilhørende spiserørsbrok)

  Hos mig tog det cirka 3 måneder før jeg var medicin-fri første gang. Og anden gang tog det 5 måneder (mest fordi jeg ikke ville indse at jeg havde stress).

  I dag oplever jeg ingenting hverken ved rødt kød, alkohol, sodavand, kaffe, chokolade, citrusfrugter, tomater etc. hvis blot jeg får det i moderate mængder.

  Jeg gør tit det at jeg planlægger mine måltider – hvis jeg f.eks. ved at jeg skal i byen og chancen for at de serverer rødt kød og rødvin er stor, så spiser og drikker jeg i dagen op til “korrekt” – dermed har jeg givet mig selv de bedste chancer for at komme igennem uden at få ondt.

  Og så til sidst kæmpe krammer til dig for ikke at lægge dig i fosterstilling – for det er fandme det eneste jeg kan…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

MIT HJEMME KONTOR