EN HURTIG ANBEFALING FOR JER MED BØRN

NÅR 3 BLIVER TIL 4

1-2-331-2-30

Det er stadig ret uvirkeligt for mig, at vi er på vej imod at gøre tre til fire herhjemme. Og at jeg igen gror et lille menneske.

Man skulle tro, at man, når man allerede har været gravid før, har prøvet at føde og HAR haft et barn i sit liv de sidste 5 år, udmærket er klar på hvad der venter én – og er helt nede med det. Men det er nu kun delvist sandt. På mange måder er man enormt meget mere uvidende ved 1. graviditet. Og det tror jeg faktisk kan være en fordel. Jeg er lidt for udmærket klar over, hvad der venter på den anden side, både på godt og ondt. Samtidig er tiden bare en anden nu.

Første gang har man stadig kun sig selv at tage højde for undervejs. Man skal kun koncentrere sig om sig selv, sin mave og sit eget velbefindende, mens man anden gang uforandret fra før graviditeten stadig har alt fokus på 1. barn. Sådan er det bare. Der er ikke rigtig tid til at være træt. Selvom man er endnu mere træt anden gang. Og der er heller ikke tid til alle de hyggelige svinkeærinder, jeg gjorde under min første graviditet.

Første gang gik jeg til fødselsforberedelse, graviditets gymnastik og graviditets svømning. Jeg købte babytøj og puslebord, barnevognskæder i hjemmestrikket økologisk uld og natursutter flere måneder i forvejen. Jeg vidste PRÆCIS hvor langt jeg var (10 + 2, 24 + 3, 33 + 5) og havde helt styr på alle mine vitaminer, mine knibeøvelser og min maveolie for forebyggelse af strækmærker. Jeg læste min graviditetsdagbog hver aften og havde helt styr på, hvor stor baby inde i maven var og hvor min krop statistisk befandt sig.

1-2-32

Denne gang er jeg knap så tjekket. Jeg husker vel mine vitaminer sådan hver 3. dag. Og jeg får slet ikke tid til en middagslur, selvom maven godt kunne bruge det. Og var det ikke for min app på telefonen, som jeg momentvis tjekker hver 8. dag, ville jeg ikke huske hvilken uge, jeg var i. Diverse ligament smerter og underlige bækken eskapader dvæler jeg heller ikke ved nu. Det er bare et vilkår.

Sansegynger, babyreder, aktivitetsstativer, ammepuder, pusletasker, brystpumper, legetæpper, krammerangler; Ved hver eneste præsentation for diverse babyudstyr under første graviditet var min reaktion det samme hver gang: KØB! NU!……her anden gang…..er reaktionen mere over i retning af ”er det nu nødvendigt..?”.

Og så er der alt baby udstyret. Eftersom det er over 5 år siden, vi sidst havde vores hjem og liv invaderet af den slags, ejer vi ikke længere ret meget. Jeg skal altså ud og købe alt nyt forfra igen. Og jeg kan – ærlig talt – ikke helt overskue det.

Det er sjovt, at forløbet er så anderledes nu. Jeg har heller ikke samme behov for, at alting skal handle om graviditet og baby. Faktisk tværtimod. Første gang var det som om, hele verden kun handlede om det. Det er skam hyggeligt at kigge babytøj, bevares. Og jeg har også shoppet lidt. Men om det ene eller andet puslebord er mere perfekt eller hvorvidt en slyngevugge eller en gammel Juno seng er det bedste for babyboy, det rager mig en høstanemone. Jeg vil egentlig blot gerne have styr på det. Inden jeg bliver alt for tung og inden vi får vendt op og ned på nat og dag.

1-2-31

Som udgangspunkt er det rart, at jeg er knap så graviditets-fikseret. At jeg slapper bedre af i det nu – rent kropsligt i hvert fald. Hvorfor det måske er sådan, kan I læse herOgså selvom jeg vokser med eksplosiv fart, modsat første gang, hvor jeg først til slut blev rigtig stor. Måske fordi livet efterhånden har lært mig, at der ingen facitlister findes alligevel. Jeg kan ikke læse mig til eller øve mig på et slutresultat. Forløbet går på mange måder sin helt egen gang.

Men det psykologiske er ret udfordrende. Tankerne. Bekymringerne. Om alt det, der kan gå galt. Fordi livet efterhånden også har lært mig, at der på godt og ondt ikke findes nogen garantier. Og fordi jeg nu slet og ret ved, hvad der er på spil: Hvor dyrebare børn er. Jeg ved, med andre ord, hvad jeg kan miste. Og kan slet ikke rumme tanken.

Nu her 2. gang ved jeg, hvor stor en omvæltning det reelt er, at få et barn. Men jeg ved ikke, hvor stor betydning det har, at man allerede har et i forvejen. Jeg er altså blevet mere afslappet, mere rolig – og meget mere bekymret på én og samme tid. En lidt underlig cocktail. Vi har vokseværk, mig og min lille familie. Og selvom den slags er forbundet med lidt ømhed og svage ledsmerter, og måske en afsked med gamle roller, så giver det også andre indsigter og åbner nye dimensioner. Det er fremdrift – og den slags kan jeg godt lide. Siger jeg til mig selv.

 

****

6 kommentarer

 • Hvis vi nu er flere der slår os sammen, mon man så kunne købe alt det åndssvage gear med rabat?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Agurkens svigersøs

  Som altid utroligt fint skrevet fra din hånd! – og ekstra sjovt at læse, når man som jeg står ‘på den anden side’ af barn nr. 2. Jeg kan huske, at jeg forestillede mig, at man ville blive meget mere ubekymret under anden graviditet, når nu det var gået så godt første gang, men oh no jeg tog fejl. Det var vist snarere det modsatte.

  Jeg brugte også vildt meget krudt på at overveje, hvordan barn nr. 1 ville reagere på at skulle dele opmærksomheden, og jeg lagde planer for masser af alenetid med den store. Heldigvis var det slet ikke nødvendigt med alle de bekymringer, og det er jo verdens største gave at få søskende. Det hører nok bare med til mor-rollen at bekymre sig…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tusinde tak for den dejlige kommentar, faktisk lige hvad jeg havde brug for. Ja, hvorfor bliver man MERE bekymret??! Hvad sker der for det? Jeg troede da ærlig talt også, jeg ville være helt afklaret denne gang. Men ja; første barn fylder stadig en del – og så ved man jo samtidig også godt, hvad det er man går ind til. Men jeg glæder mig nu på trods til at E får en lillebror. Det tror jeg de kommer til at drage gavn af på sigt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Det er spændende at følge med i rejsen mod en 2’er når man har 1 og overvejer hvornår det ville være godt med nr 2. Jeg var meget bekymret under første graviditet, så jeg tror nærmest ikke det er muligt for mig at være mere bekymret en evt 2. gang. Mp jeg spørge hvorfor I valgte at smide så mange ting ud? Jeg er netop flyttet og har flere gange stået og set på de små sæde hm bodyer i str 50, og tænkt at jeg nok alligevel gerne vil købe en del nyt 2. gang, men det er bare svært at smide det ud. Tak for en hyggelig blod, gerne masser mere indretning og babysnak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tak 🙂 Hmn, jeg tror ikke, der har været så mange overvejelser omkring det, andet end at jeg er ret usentimental omkring tøj og ting – det gælder også til mig selv og boligen fx. jeg sælger det, jeg ikke bruger og køber nyt. jeg skifter ud. og sådan har det altid været. kan godt ærger mig fra tid til anden, men grundlæggende vil jeg ofte hellere finde nye ting. jeg har dog gemt elins tre første bodyer, fordi de er fuld af så meget nostalgi og minder – men de er med pink stjerner og lilla elefanter, så jeg ved ikke, om lillebror ligefrem kommer i dem 🙂 Barnevognen overlevede ganske enkelt bare ikke – den var simpelthen for dårlig kvali. Så den blev smidt til storskrald efter halvandet år.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

EN HURTIG ANBEFALING FOR JER MED BØRN