EXPERIMENTARIUM - SJOV FOR BØRN OG VOKSNE

ANDEN GANG

001

 • Hvordan finder man tid og ro til barn nr. 1 anden gang? Når baby bare kræver og kræver og den store automatisk træder i baggrunden? Hvordan fordeler man sol og vind lige?
 • Hvordan afleverer man børn? Seriøst, det er mig en gåde, hvis man ikke kører bil. Cykle kan jeg ikke, når han stadig er så lille. Er det ladcykel, der er svaret? Anhænger? Køretimer? Offentlig transport gør man kun et par gange i morgentrafikken gennem København med to trætte børn. Shoot me.
 • Hvordan kommer man i biografen? Når baby stadig ammer og 5-årig mega gerne vil i biffen med mor og se ny Disney film.
 • Hvordan sover man længe? Hvis barn nr. 1 havde haft træls og gennemgribende vågen nat, så kunne man blot sove ud på de tidlige morgentimer og til et godt stykke op ad dagen. Hvilket vi gjorde. Ofte stod Paven og jeg ikke op før efter kl. 10.00. Men selv hvis nr. 2 er god til at sove længe (dette står stadig hen i det uvisse), skal barn nr. 1 op og afleveres inden skov-bussen kører. Og så vågner barn nr. 1 i øvrigt også spat tidligt i weekender nu, fordi man så kan se iPad i sofaen under dynen og synge MPG på fuld drøn imens.
 • Hvornår får man varm kaffe igen?
 • Hvordan sover man, mens baby sover lur? Alle de kloge anbefaler det. Men dette sker jo typisk enten når man passer på barn nr. 1 , eller er i transit på vej til eller fra noget; i bilen, i bussen eller på gå-ben med barnevogn. Alle scenarier er dumme og uhensigtsmæssige at falde i søvn under. Faktisk farligt.
 • Hvornår i løbet af heeeeeele min første barsel var det egentlig, jeg synes livet var hårdt? Det er mig ubegribeligt, at jeg kunne finde det bare mindstemålet af krævende og udmattende. Nææ nej, prøv med dobbelt op på vågne børn, sygdom og hysteriske anfald. Tilsæt så natarbejdende mand, efter-veer fra buldrende bækkenløsning under 2. graviditet og kronisk søvnunderskud. Godt nogen har opfundet koffein og sukker.
 • Hvornår forsvinder bolledejen fra maven? Første gang gik det ok hurtigt, det synes IKKE at være tilfældet denne gang. Jeg får da ellers slæbt en del på børn og indkøbsposer og løbecykler og andre herligheder. Min datter spurgte mig forleden i ramme alvor, om jeg skulle have en baby til. Øhh NEJ! Hun kiggede lettere undrende på mig: ”hvorfor er du så stadig gravid mor?”…..
 • Hvornår ved man, at man har ramt det øvre loft for take away pizza? Når lokal pizza mand kender din bestilling, inden du når at lukke døren efter dig? Når man ikke længere behøver menukort for at vejlede andre medspisende i sortiment og priser? Eller når man trods kvalme og 2 kg. bland-selv-slik stadig kører en salatpizza med creme fraiche ned, som var det en lille lækker petit four?

23 kommentarer

 • Anja

  Skriv gerne igen når du har svaret…..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Jeg får ikke barn nr. 2 før nogen har svaret udførligt på disse spørgsmål 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Man kan sagtens cykle med en baby. Weber babystol er svaret. Jeg kan tagge dig i et billede på ig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tak 🙂 Skal bare liiiige have skaffet ladcyklen også

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Haha jeg syntes faktisk nr 2 var meget nemmere end nr 1 – på trods af en fødselsdepression med nr 2… nr 2 sov nemlig. Både dag (2 lange lure på 3 timer i en stille barnevogn) og nat (med 3 amme-pauser på max 10min, uden bleskift) nr 1 til gengæld sov kun i trillende barnevogn i max 1.5time ad gangen (nok 45-60min) og skulle skiftes hver nat til han var 4-5mdr (amning tog så 45 min x 3 hver nat) zzzz
  Kørte næsten aldrig bil da børnehaven ligger 400m herfra og legepladsen er også tæt på;)
  Men nu er nr 3 på vej og nr 1 skal i skole! Det er kl 8. Det når vi aldrig gisp!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   På nogen områder er det også nemmere her denne gang. Men på andre….knap så ligetil 😉 Men nu var vores 1. barn også urimeligt, næsten umenneskeligt nem. Helt latterligt nem. Tror bare vi har et normalt forløb nu 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Conse

  Det er slut! Der er ingen løsning! Dit liv er nu og for altid lort! Neeeej, men der går tid!!! Laaaang tid, sorry but tru😳 Når baby er lidt ældre og du kan forvente lidt længere lure, så er det der du laver bio hygge med store barnet & andet, eller lad veninde (gæt hvem der melder sig) til at passe lille manden et par timer. Den store pige skal nok “vende”, hun skal bare lære sin nye rolle at kende, derudover starter hun snart i skole og vil langsomt blive mere selvstændig, og hendes behov for underholdning ændres. Så længe du holder fat i at kramme, kysse, læse og lege klæd ud med hende, vil hun ikke føle sig svigtet. Selv børn der ikke har mindre søskende, vil i hendes alder have samme udfordringer.
  Og bare rolig, det BLIVER bedre, du vil opleve at være udhvilet og du vil kunne ligge i sofaen og læse igen, selvom begge børn er hjemme og vågne. Og så vil skæbnes ironi det sådan at du så vil savne den tid I er i nu. For de små ting, for babys smil, for den gode storesøster der hjælper/trøster/leger. Alt bliver ok igen😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Mange spørgsmål og generelt er jeg selv ved at lære det med en på 5 år og en på 1,5 år.
  Men mht. aflevering, så har jeg brugt en cykelvognen med babyindsats. Den brugt vi nærmest fra fødslen.
  Det med at finde tid/overskud til nr. 1….den mangler jeg stadig. Føler mig konstant utilstrækkelig. I dag, da min ældste datter er ret skidt tilpas og faktisk både skriger, græder og er dybt ulykkelig, så vækker hun lillesøster netop pga. forstående. Så siger storesøster midt i sin tåge af træthed, smerter og manglende overskud : “bare gå ind til Lucia, jeg skal nok klare det”. Det er da kærlighed til sin søster og en vanvittigt overskud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Årh <3 Puha. Det er SÅ hårdt. Rørende, helt sikkert lærerigt for alle, naturligt og sundt. Men hårdt. Pisse hårdt. Hvor er hun dog brav! Jeg synes faktisk slet ikke, det har været hårdt at få en baby. Det troede jeg. Jeg synes, det er hårdt, pludselig at være mor til to. Det havde jeg faktisk ikke helt kalkuleret med 😉 Men vi lærer jo alle af det <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Det lyder meget bekendt og ja, det er fuc…. hårdt a få nr 2. At få det hele til a gå op i en højere enhed kan være en kæmpe udfordring og selv her hvor lillesøster er 11 mdr og storebror næsten 4 er der dage hvor korthuset vælter og der tælles til 10 maaaangle gange. Noget der reddede bores hverdag var da vi lejede en ladcykel, kom en aotostol i og havde en bæresele med som backup 😏 Lurere passede aldrig ift tidpunkt m at aflevere ell hente så havde ofte lillesøster sovende i bæreselen (av min ryg). De daglige rutiner er blevet meget bedre og jeg har fast enten lørdag ell søndag alenetur (nogle dage i flere timer andre bare et par timer) med storebror Falke ❤ I skal nok finde en vej og ja det bliver meget nemmere, I promise ❤☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Det lyder meget bekendt og ja, det er fuc…. hårdt a få nr 2. At få det hele til a gå op i en højere enhed kan være en kæmpe udfordring og selv her hvor lillesøster er 11 mdr og storebror næsten 4 er der dage hvor korthuset vælter og der tælles til 10 maaaange gange. Noget der reddede vores hverdag var da vi lejede en ladcykel, kom en aotostol i og havde en bæresele med som backup 😏 Lurere passede aldrig ift tidpunkt at aflevere ell hente så havde ofte lillesøster sovende i bæreselen (av min ryg). De daglige rutiner er blevet meget bedre og jeg har fast enten lørdag ell søndag alenetur (nogle dage i flere timer andre bare et par timer) med storebror Falke ❤ I skal nok finde en vej og ja det bliver meget nemmere, I promise ❤☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita

  Åhh, hvor kan jeg bare genkende mig selv i så meget af det, du skriver! Jeg har selv to piger på 6,5 og knap tre år, og så en lille søn på 6 mdr. Jeg troede seriøst, jeg var den eneste flerbørnsmor i København uden kørekort😂 Så jeg ved præcis hvad du gennemgår på dét område! Da jeg “kun” havde to børn, havde jeg baby i enten bæresele eller vogn og den største i hånden med i både tog og metro om morgenen. Sidenhen den mindste bag på min cykel og den store med sin egen cykel – i vinterperioden havde vi sågar cyklerne med i S-tog i myldretid! Dét er fandme pres at jonglere med! Nu med tre børn er vi flyttet i hus og tæt på institution og skole, hvilket har hjulpet en del. Jeg gik i gang med kørekort under min seneste graviditet, men fik ikke taget det færdigt pga. bækkenproblemer, der gjorde, at jeg stort set ikke kunne bevæge mig de sidste par måneder. Og man kan jo ikke rigtig tage køretimer med en lille baby, så længe der ikke er kommet faste forudsigelige mønstre for en lang lur. Så vi har købt en brugt cykelanhænger, som bare spændes på en almindelig cykel, og så købt en ny babyindsats. Det er noget billigere end en ladcykel. På den måde cykler jeg med baby og min datter på knap 3 år i anhængeren, mens hende på 6 år cykler selv – der er dog stadig barnestol bag på min cykel, så kan i teorien cykle med alle tre.

  Mht. dit første spørgsmål så er dét i virkeligheden det største og mest skelsættende ved at gå fra et til to børn. Jeg har indset, at dén dårlige samvittighed og følelse af ikke at kunne være alt det, man gerne vil, hele tiden på samme tid for alle sine børn, simpelthen er et grundvilkår for en flerbørnsmor. Det er afgjort det største minus ved at få flere børn, og noget som ER svært at affinde sig og leve med. Til gengæld er det også en af kun få negative ting ved det. Og jeg minder mig selv om, hvorfor vi fik flere børn. Det var for at give dem hinanden, den uvurderlige søskenderelation – som netop også indebærer, at man ikke bliver et øretæveindbydende egoistisk enebarn, men lærer behovsudsættelse og at tage hensyn til andre.

  Og med tiden kommer jo så den helt store gave, som gør ALT værd: at se dem knytte bånd, søskendekærligheden. Og faktisk tidligere end jeg troede, vil de kunne lege sammen og have glæde af hinanden, og på det plan vil det blive meget lettere end før, hvor man med ét barn hele tiden skulle aktivere det og lege med hende. I dag har vi mange flere små stunder for os selv, fordi pigerne leger sammen. Og som en anden skrev, så snart din ældste starter skole, så mister man dem lidt. Veninder, sport/interesser, de forsvinder på deres værelse og vil være alene. Det kommer meget tidligere, end jeg havde troet!

  Mht. biograf vil jeg sige, at lige her i starten med baby der ammes meget, der kan det bare ikke lade sig gøre! Jeg har selv ammet mine børn i et år, ingen ville tage sut eller flaske, så jeg har været mega bundet op af det. Frustrerende til tider, til gengæld er de næsten aldrig syge, så jeg tilskriver det mors offer på dét område😉 Men det blev så årsag til, at farmand kom meget på banen, og sådan noget som biotur blev deres specielle ting, mens jeg blev hjemme og ammede den lille og måske fik en tiltrængt lur et par timer i weekenden. Når de begynder på mad og længere lure, ja så kunne vi godt snige os en tur i Palads, mens far så efter baby under lur derhjemme. Det skal nok komme. Man kan bare ikke alt, hvad man plejede, lige med det samme. Jo hurtigere man accepterer dét, jo mindre skør, sur og frustreret bliver man.

  Og hvad angår pizza – hav ingen skam i livet!🙈Gør da alt, hvad I kan for at lette tingene for jer som familie især her i starten. Det lyder som en kliché, men det er bare så rigtigt, at alt med baby/børn er i faser og ikke varer ved. Det BLIVER nemmere, meget nemmere! Og det er klart hårdere at gå fra et til to, end to til tre børn, vil jeg bare lige sige! Man skal lige omstille sig, men når man er kommet gennem den første svære tid, hvor man lærer at amme skrigende baby mens man læser godnathistorie for den ældste, ja så er det altså bare noget ganske særligt at være en familie med flere børn.

  Nå, det blev da lidt rigeligt langt, men du ramte virkelig ned i noget! Ønsker jer alt det bedste😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josefine

   Øretævende egoistisk enebarn der ikke kan sætte egne behov tilside? Hold da op, jeg håber ikke, at du giver dine meget hårde fordomme videre til dine børn. Husk, at ikke alle har mulighed (!) og lyst til at give deres ene barn søskende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemette

  Åhh synes også klart det med dårlig samvittighed var det hårdeste ved at få barn nummer to…. Vi har prioriteret meget at give dem alene tid med mor eller far imellem amningerne – synes det fungerede ret godt. Nu har vi aldrig været privilegerede på søvnfronten og det er stadig den ældste på 3 år, der giver de største udfordringer der. Men den der stressfaktor om natten når man har to børn, og man ved når man har været inde ved den ene, så går der maks en time inden den anden kræver en – det er vanvittigt hårdt. Men tilgengæld så bliver det hurtigt meget nemmere – og det er det bedste i verdenen når de begynder at lege sammen og give hinanden krammere😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sarah

  Jeg tænker at Conse svarer klogt. Og jeg tænker, som før nævnt, at det er godt at i også prøver det hårde liv som småbørns forældre. Så kan i se på både Conse & co og os, og konstatere at vi overlevede. Også selvom der kun var to år imellem børnene. Og faktisk i sjældne øjeblikke kan flirte med ideen om et tredje barn ?! Crazy.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine K

  Mht biograf – så jeg, da jeg var på barsel med den første, flere havde store søskende med ind til babybio forestillinger. og der er det i hvert tilfælde ikke forbudt at amme 🙂
  Jeg har ikke selv haft problemet, da mine begge har været delvist på flaske – så far kunne overtage, hvis jeg skulle noget med den store 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, det kunne self også være en mulighed. Vi har dog også netop introduceret flaske, så lillebror kan passes i nogle timer ude. Og så storesøster også kan få bare lidt alene-mor tid 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

EXPERIMENTARIUM - SJOV FOR BØRN OG VOKSNE