POST VACAY

10 MUST SEE PÅ BORNHOLM + DET LØSE

bornholmguide_2img_2628

I er mange, der gennem de seneste år har efterspurgt en guide af en art til Bornholm. Som flere har luret, opholder vi os ofte på øen. Det skyldes, at mine forældre for små 10 år siden købte et lille hus dér. Så vi er der gerne et par gange om året. Da vi jo altså ingenlunde er indfødte eller på anden vis eksperter, beror det følgende alene på egene iagttagelser og oplevelser. Og selvom mine forældre efterhånden også kender øen rigtig godt, så er vi jo stadig kun på besøg, når vi er der.

Men nu hvor det virker til at være højsæson for besøg på den smukke ø, tænkte jeg, en lille personlig guide var på sin plads.

Den smukke klippeø er efterhånden et yndet udflugtsmål for mange, ja det kunne virke som om, det er gået hen og blevet lidt hipt? Og jeg forstår det sådan set godt. Måske fordi øen over de seneste år har formået at redefinere sit image en smule, med diverse udsøgte gourmetrestauranter, med Folkemødet, smukke spa-locations og ikke mindst den fantastiske natur, som jo dog alle dage har været der. Uanset, så er det et perfekt sted at holde ferie fra hverdagen, hvis du spørger mig.

house-709410_960_720et-forsoeg-paa-foelge-op3

Der er vitterligt tusinde steder, jeg kunne vælge at fremhæve. Men for nu, så ser det altså nogenlunde sådan her ud.

1. Vang og Le Port

Da vi har hus i Vang, er det uundgåeligt for os at bemærke restauranten Le Port. Her er altid stopfyldt. Den ligger højt, med måske øens bedste udsigt. I hvert fald tror jeg de færreste bliver skuffede. Her er virkelig solnedgangs garanti. Eller så godt som. Og jeg kan næsten garantere det, for mine forældres hus ligger tre skridt derfra – med samme udsigt – og det kan tælles på én hånd, hvilke dage vi ikke har haft de vildeste solnedgange. Deres terrasse skulle være så skøn og maden eminent. Men jeg har ikke selv prøvet at spise der, da det virker så fjollet, idet vi nærmest bor der selv og helt billigt er det heller ikke. Men Vang havn er også super hyggelig, så hvis man under sig selv et besøg på Le Port, synes jeg man skal tage et smut ned i havnen bagefter. I sommerhalvåret kan man få en is her. Men ellers er her ikke så meget andet end udsigt, natur og komplet ro. Går man forbi havnen og videre ud langs vandet, kommer man til sidst til Stenbruddet. Vang Stenbrud er virkelig et smukt sted, med kunstneren Peter Bonnéns bro over kløften ved stenbruddet syd for havnen. Og med mulighed for at gå højt oppe og se de imponerende klippeformationer.

2. Hammershus

Ikke ret langt herfra ligger Hammershus. Hammershus ligger helt ude ved klippekanten og det gamle bygningsværk fra middelalderen, som de fleste nok kender eller har hørt om er altså ret imponerende, uanset om man går op i den slags eller ej. Det er oplagt at tage Hammershus i forlængelse af Vang.

3. Helligdomsklipperne

Naturen på Bornholm er virkelig overraskende mange steder og meget ’udansk’. Mange blomster, bær og buske vokser kun her, fordi der simpelthen ER en anden vegetation. Så det er ikke helt ved siden af, når man føler sig hensat til et andet sted end Danmark, når man går rundt og oplever naturen. Et rigtig god sted at opleve det er på klippestien, der går fra Gudhjem til Helligdomsklipperne. Det er SÅ spektakulært og smukt. Ikke så nemt med barnevogn og babyer dog. Men ellers klart anbefalelsesværdigt.

4. Svanneke

Svanneke er en ret populær by og med rette, synes jeg. Her er super charmerende og ret meget liv i forhold til mange af de andre byer. De små bindingsværkshuse er så bedårende og deres is og chokolade butik alene er turen hertil værd! Trust me. Ned til vandet ligger der smukke klipper og store fine arealer, hvor børn kan lege.

bornholmguide_1

5. Hammer havn

Tag en tur til Hammer havn, hvorfra du også kan sejle ud til klipperne i små både. En rigtig hyggelig ting at gøre med lidt større børn. Hammer havn er for nyligt blevet renoveret – og selvom jeg personligt foretrak den autentiske gamle version, så har det da i hvert fald hjulpet på toiletforholdende. Her ligger en skøn kiosk, som ikke forfalder til klam kiosk mad, men som laver frisksmurte sandwich, der er absurd lækre. Og så er de (i vores familie i hvert fald) kendt for deres rabarbertrifli med softice. UHM!! Efter en lang travetur er dette noget nær den bedste belønning.

6. Opal søen

Vi har mange gange været forbi opalsøen. Faktisk både før og efter børn. Måske fordi mændene i familien er lidt i kategori med børnene, når det gælder det indre legebarn 😉 Opalsøen ligger mellem høje stejle klippesider og umiddelbart ved siden af Hammersø. Opalsøen har en masse aktiviteter om sommeren – rapelling, klatring, udspring, svævebane, hvor man ender i søen og mange andre fysiske aktiviteter. Og det kan anbefales!

Er man ikke til den slags, er der også et stisystem, der går rundt på hele Hammerknuden, hvor man kan se Hammerfyret og Salomons Kapel. En stor del af Hammerknuden er indhegnet, da her går får og vedligeholder området. Låger i hegnet gør det muligt at komme ind og ud af indhegningen. Har du små børn/baby med, så brug en bæresele, du kan ikke gå med klapvogn her.

7. Røgeri

Selvfølgelig skal man på røgeri. Det siger sig selv. Det er et must. Ofte får jeg at vide, at Aarsdale Silderøgeri er det bedste. Jeg er ikke helt enig, om end det er godt og ligger uendeligt smukt. Og desuden er i besiddelse af en mega god legeplads, som af vores datter er udråbt til øens bedste, simpelthen! Personligt foretrækker vi dog Arnager Røgeri, for her er der valuta for pengene, her er så underspillet og hyggeligt og aldrig fyldt med turister. Fisken er frisk og servicen i top.

8. Sandvig Is Kalas

Seriøst overdrevent god is. Seriøst overdrevent god beliggenhed. Seriøst overdrevent sød og rar betjening. Seriøst overdrevent anbefaling herfra. Jeg skal derhen. Hver gang.

bornholmguide_3

9. Brændegårdshaven

Har du børn, så er det her et godt bud på en dags aktivitet. Her er så hyggeligt, vores pige elsker det, det er et slags “mini-bakken” med en del mere autentisk charme og alt i knap så fancy omgivelser og udførelse. Men med fuld knald på – på børnenes præmisser. Vi brugte en hel dag her med hende sidst, uden problemer. Når indgangen er betalt, er alle forlystelser gratis. Her er både legeland, vandland og dyrepark. Især var det et hit for både store og små i familien at flyve en tur ud i vandet med Nautic Jet, ligesom svævebanen over den store sø. Brændesgårdshaven har også friluftsscene med trylleshow og en dyrepark med bl.a. aber, kænguruer, geder, æsler og kaniner.

10. Slotslyngen

På Nordbornholm er der generelt flere skove af ret forskellig karakter. Slotslyngen, som er fredet, er en nærmest urskovsagtig natur, der breder sig fra Mølledalen under Hammershus sydover mod Vang. Når du går af stierne, går du gennem alt fra vindblæst højlandslyng, skovfyr og kaprifolier til store klippesten og de karakteristiske isskurede rundklipper. Du skal bare følge stien helt tæt på kystlinjen, med udsyn til havet dybt under dig til den ene side og de imponerende klippeformationer, der rejser sig på modsatte side af stien. Det er en sindsygt smukt tur. Både sommer og vinter.

img_0069

Ovenstående er bare et lille udpluk af nogle af mine/vores favoritter, når vi er på øen. Her ender vi ofte igen og igen. Men der er masser af muligheder. Andre gode bud er:

Nordbornholms Røgeri
Smukt placeret – hvis du spiser udendørs. Indendørs er det lidt kedeligt. Men på en sommeraften lige ud til klipperne i aftensolen med deres fiske buffet, nærmer vi os noget ret perfekt. Kom sulten. Andet betaler sig ikke.

Paradisbakkerne
Noget af det smukkeste natur, man kan opdrive. Kløfter, sprækker, søer og enge. Ret eventyrligt.

Gæstgiveren
Det lille værtshus og hotel i Allinge, der næsten dagligt har optræden af internationale rock- og popmusikere. Deres program er faktisk ret imponerende. Og så er der super hyggeligt. Sidste år var det det eneste sted, hvor Lucas Graham optrådte i Danmark og ofte er de virkelig fremme i skoene med at få artister ind. Deres gårdhave er mega hyggelig og stemningen her er i særklasse.

Bornholms Kunstmuseum
Hvis det regner, er koldt eller på anden vis ikke er oplagt at foretage sig udendørsaktiviteter, så kan det klart anbefales. Jeg synes i hvert fald det er hyggeligt og fint. Og så ligger det tilmed smukt. Min mor og jeg tager ofte hertil bare os to og det er sådan en fin tradition. Her er både moderne kunst og historisk kunst.

Christiansø
Hvis I har lidt mere end en weekend på Bornholm, så bør I næsten unde jer selv en tur til Christiansø.  18 km fra selve Bornholm ligger det lille isolerede øsamfund og troner. Christiansø har en særskilt status i Danmark, den ikke er en del af nogen kommune eller region. Derfor betaler beboerne på øen hverken skat eller sundhedsbidrag, der kører ingen trafik, da der reelt set ikke er rigtige veje – og alt er bare lidt en “anden verden”. Der er 78 fastboende på Christiansø og alle bygninger her er fredet. På vej herud ser vi tit sæler helt tæt på. Færgeforbindelserne fra Gudhjem og Allinge. (Vi har været her både med store og små børn, det er ingen problem)….

Helt generelt vrimler Bornholm jo med små, lokale producenter af øl, pasta, sennep og alt i den dur. Der er næsten overflod af isproducenter og bolsjebutikker. Naturligvis skal man gøre sig selv den tjeneste at få sig en røget sild, når man nu er på de kanter, men øen byder altså på meget mere – i gourmet klassen – end kun det. Den mest kendte er nok Kadeau. Som jeg selv endnu har til gode. Håber virkelig en dag, det lader sig gøre at få ungerne passet og tage min mand med derhen.

Derudover er der jo alle rundkirkerne og de mange smukke strande. Det er sådan set bare at hoppe på cyklen eller tænde bilen og køre ud. Så støder I på dem. De er alle vegne 😉

God fornøjelse!

bornholm_svaneke-06

9 kommentarer

 • Sarah M

  Det er perfekt! På fredag tager jeg en uge til Bornholm, så denne guide kommer på det bedst tænkelige tidspunkt – TAK! 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Det er jo bare perfekt. Rigtig god tur, det er perfekt årstid til Bornholm!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Perfekt timing, vores sommerferie går i år til Bornholm og din guide skal helt sikkert med 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Vi kender efterhånden også Bornholm ret godt efter mange besøg, og Svaneke er “vores by”… der er så meget at opleve der. Men generelt nogle rigtige gode steder du henviser til. Og er enig med Hammer havn og Kalas-Kalas😊😊Må også anbefale den nye bar på Nordlandet, Pennylan, som ligger så smukt og roligt, og har fantastiske øl, vin og drinks.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Tak for den skønne guide. Skal selv til Bornholm i uge 33, så der er noget af din guide, der skal bruges.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

POST VACAY