10 MUST SEE PÅ BORNHOLM + DET LØSE

GIVER I JERES BØRN LOMMEPENGE?

pengelivReklame for Danske bank

Som forældre bruger man børneårene til, på forskellige måder, at forberede ens børn til at stå på egne ben. Lige om lidt skal vores store pige starte i skole. Jeg kan nærmest ikke fatte, at der er gået 6 år, siden hun kom til verden. Det betyder også, at vi på mange niveauer står på tærsklen til en ny æra. Det lyder måske nok lidt vel dramatisk, men ikke desto mindre: Overgangen fra børnehavelivet til skolebarn er også en tydelig markering af det lille barns vej hen imod ungdom og voksenliv.

Som forældre er vi med til at lægge kimen til vores børns adfærd som unge og voksne – og selvfølgelig ønsker vi at give dem den bedst mulige ballast. På alle måder. Socialt, menneskeligt, økonomisk.

Derfor skal vi også tage stilling til og hjælpe hende med hendes forhold til penge. Giver I jeres børn lommepenge? Hvis ja, hvordan? Har I børneopsparing? Hvis nej, under hvilke overvejelser? Selv havde jeg ingen børneopsparing, men har aldrig manglet noget. Og jeg har altid fået den hjælp, jeg behøvede økonomisk fra mine forældre. Så det har som sådan ikke været et problem for mig. Men det er også fordi, mine forældre har været dygtige til at administrere deres økonomi og ikke har været udfordret herpå. Og den slags kan man jo desværre ikke altid vide sig sikker på.

fullsizerender

Jeg synes, det er vigtigt, at lære sine børn, at ting koster penge. Især i den her moderne verden, hvor det på sociale medier ofte kan se ud som, alle andre bare køber og køber uden at løfte en finger. Hvis man vil have noget, som man ikke har råd til, så må man spare op. Det er enkel logik, men oprigtigt, så tror jeg, at der er mange unge i dag, der ikke tænker sådan.

Vi vil herhjemme gerne give vores børn en sikker fremtid. Og selvom vi selv har klaret os fint uden nogen stor opsparing, så ved vi også godt, at vi nu f.eks. har valgt at bosætte os i et af landets dyreste områder. På sigt betyder det jo nok, at hun skal studere og bo her i nærheden. Og det er dyrt. Især for en helt ung. Dertil kommer, at man ofte får en bedre forståelse for hvad penge betyder, hvis man får en hjælpende start.

Jeg tænker derfor, at det kan udvikle mine børns forståelse for penge og opsparing, at give dem lommepenge også? Endnu får vores datter ikke lommepenge, men jeg overvejer om ikke snart det er tid. For det kan godt være, hun kun er 6 år – men hendes shoppe-gen fejler da sandelig ikke noget, haha. Og jeg kunne faktisk godt forestille mig, at netop de forestående skoleår kommer til at påvirke hendes behov herfor yderligere? På samme måde som en børneopsparing kan bidrage til at give dit barn, (eller barnebarn eller oldebarn) en god start på livet, så kan lommepenge i mindre målestok også hjælpe til at gøre det lille (og ofte forvente) barn mere økonomisk ansvarlig. Tror jeg på.

Det er måske nok én af de ting, man ikke lige tænker så meget over, når man får børn. Men barnets økonomiske opstart har alligevel temmelig stor betydning fremadrettet. Og selvom økonomi ofte er kedeligt at tale om, så er det for de fleste at foretrække, at alle i familien, inklusiv børn, har en fælles forståelse for, hvordan man tjener penge, hvordan man bruger dem – og hvordan man forvalter dem.

Jeg tror ikke, vores datter endnu helt er dér. Men det er bestemt på tide at åbne op for en dialog herom. F.eks. kan hun rigtig godt lide, når vi er ude, at hun får lov at betale selv for sin is til eksempel. Hun har en lille fin glimmerpung, som hun er meget stolt af. Hvis hun så f.eks. skal have 20 kr. til en is, er det allerbedst, hvis hun får pengene i små mønter. Så øver hun sig i at sidde og tælle og hun vil hellere give damen bag disken en masse små mønter, end en enkelt stor. Og hun gider slet ikke sedler, haha. DET skal hun nu nok få lært, tænker jeg 😉

Og en anden ting, jeg synes er ret kært og indikerer fint, at hun er godt på vej, er når vi køber fredagsslik. Det er en tradition, at hun og jeg tager ned og fylder en pose bland selv slik som skal indtages under Disney Sjov. Igen vil hun gerne selv betale sin egen pose. Ofte gemmer hun så et par mønter i pungen helt bevidst, fordi ”så er der også penge at købe for næste fredag”, som hun siger. At jeg så spæder en del til på hendes to kroner, er en anden sag 😉 Ellers havde hun ikke fået meget fredsgssnolder.

lommepenge

Danske Bank har udviklet en app til iOS og Android til børn på 8-12 år, hvor man kan give lommepenge til sit barn. Du behøver på den måde ikke at hæve kontanter, og dit barn lærer at blive fortrolig med rigtige penge i en digital verden. Noget som jeg tror, er decideret nødvendigt. Du kan overføre lommepenge til lommepenge-appén fra Danske Banks mobilbank. Og du bestemmer selv, hvor mange penge barnet må bruge om dagen, ugen eller om måneden. I kan læse mere HER.

Hos Danske Bank kan I oprette en børneopsparing fra når barnet er 0-14 år gammelt og den udbetales, når barnet er 14-21 år gammel. Typisk det tidspunkt, hvor man eksempelvis skal have kørekort eller flytte hjemmefra eller lignende. Man kan desuden også vælge at investere pengene. Investering kan give et højere afkast, og det er naturligvis fristende, men indebærer også naturligt en risiko for at miste penge. Men sådan er det jo. Er der nogle af jer, der har erfaringer med dette?

Hvordan tænker I over at gøre jeres børn mere økonomisk bevidste og økonomisk ansvarlige? Vores datter er på mange måder ret forkælet og jeg vil meget gøre høre gode råd til, hvordan vi griber det an, så hun på en børnevenlig måde forstår, at penge jo altså (desværre!) ikke vokser på træerne.

 

Indlægget er lavet i samarbejde med Danske Bank, men ord og holdninger er mine egne.

 

2 kommentarer

 • Anja

  Her har begge børn både børneopsparing og får lommepenge for at hjælpe til med at tage tallerkner af bordet. De er 7 og 4 år så er startet i det små. Der gives ikke lommepenge for at rydde op på værelset 😀
  Havde selv en børneopsparing og fik lommepenge, og jeg tror på, at det hjælper børnene til en forståelse af at ting koster og at man skal gøre noget for at tjene dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, det tror jeg nemlig også på, at hjælper 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

10 MUST SEE PÅ BORNHOLM + DET LØSE