HVERDAGSGLIMT

MANENO: NY GENIAL LÆSE APP TIL BØRN

maneno2

Reklame for Maneno

Det er snart et lille år siden, at min store pige startede i skole. Det er helt grundlæggende gået så fint og man vokser virkelig med dén opgave, både børn og forældre. Det kunne jeg skrive længe om, det må blive i et andet særskilt indlæg. For i dag, der handler det om læseglæde.

Det har fyldt og fylder stadigt en stor del herhjemme. I takt med at hun er begyndt i skole og har fået åbnet nye horisonter, både faglige og sociale, så er hun naturligvis også begyndt at lære at læse. Men det har også givet os lidt udfordringer her på hjemmefronten, for storesøster ser ud til at have samme temperament og indlæringskurve, som jeg selv havde, da jeg var barn. På godt og ondt.

Det betyder, kort fortalt, at hun gerne vil være god til noget, før hun rigtig gider det. Det samme scenarie udspillede sig, da hun skulle lære at cykle, svømme og faktisk også at gå. Hun var mega sen til at ville det – indtil hun lige pludselig – lang tid efter alle andre, bare gjorde det. Uden noget yderligere øvelse/optakt inden. Det er desværre noget, jeg kan genkende fra mig selv.

Jeg var også sen til at lære at cykle, til at lære klokken og generelt, der havde jeg i de fleste af mine skoleår en fjollet tendens til at ville være blandt de bedste i klassen. Jeg ved ikke helt, hvor det kommer fra, for det er ikke sådan, jeg er opdraget (slet, slet ikke faktisk) – og nu ser det altså ud til, at storesøster har arvet dét gen. Hun er en lille perfektionist, der ikke befinder sig så godt med at være på ’udebane’. Men pointen er jo, at det er man – hver gang man skal lære noget nyt. Eksempelvis også, når man skal lære at læse. Og det er ikke bare lige noget, man kan lære over night. Det kræver øvelse og træning og det har vi haft svært ved at finde engagement til, fordi hun bliver sur, når det går op for hende, at hun har svært ved det.

img_6721

Derfor blev jeg også ret begejstret, da jeg fik en mail fra Maneno med tilbud om at prøvekøre deres koncept, hvilket vi så nu har gjort i nogle måneder. Og jeg kan altså helt ærligt ikke helt få armene ned. Det er i al beskedenhed ret så genialt. Jeg skal prøve at forklare hvorfor:

Maneno er en læseapp, der støtter dit barns udvikling. Den er udviklet i samarbejde med skoler og læsevejledere og som giver barnet lyst til at engagere sig, fordi der er et spilelement bygget ind i appen. Spilelementet giver incitament til at øve sig og vende tilbage. Kort fortalt, så opretter man sig og får herved adgang til 2000 børnebøger og følger i den forbindelse den lille Maneno drage, som min datter lynhurtigt fandt ud af at skifte farve på. Hun mente bestemt ikke at hendes drage skulle være blå – den blev lyserød, det er klart 😉

maneno1

Barnet kan selv vælge bogen, de vil læse, man kan trykke og få læst et ord eller sætning højt – eller at få delt et ord i stavelser, hvis dette er behovet og man kan se på bogudvalget, hvilket LIX tal, der er tale om alt efter hvilket læse niveau, dit barn er på. Selve det element, at min datter sidder og udfører det på sin iPad og har ansvaret for sin egen lille læsedrage, som hun skal passe på undervejs, det har pludselig gjort at hun synes det er sjovt, når vi sætter os sammen for at læse.

Min datter viser større interesse for læsning, og vi kan helt klart mærke og se en øget læseglæde og mere ro omkring læsningen allerede. Når barnet læser, så vil dragen vokse og man kan også købe udstyr til dragen i dagens hule. Jo mere man læser, jo flere muligheder oprulles der for barnet.

I fanen ‘biblioteket’ kan man filtrere bøgerne under forskellige kategorier og sværhedsgrader. Og Maneno kan selv finde dit barns læseniveau. Man behøver derfor ikke at kende barnets Lix tal for at finde en bog, der passer i niveau. Vi hygger os med at sidde hver dag og læse en bog i sofaen nu, stille og roligt sammen. Hun føler, at det er iPad-tid og jeg føler det er læsetid. Perfekt.

maneno3

En bogorm starter vel med en læse-larve?

Det anbefales faktisk at børn læser 15 minutter hver dag, vidste I det? Både for at få læseglæden i gang, men også for at opretholde den, når først læringen sidder der, men det kan være super svært at nå i en allerede travl hverdag, og for mange ender det derfor med at blive lidt en sur pligt. Og det er virkelig synd og skam.

Ud over at jeg naturligvis helt grundlæggende mener, at det er vigtigt, at min datter finder sin naturlige læseglæde og øver sig i at tilegne sig måske en af de vigtigste basale lærings-færdigheder, der er, så ligger det mig måske endnu mere på sinde, end gennemsnittet?

I hvert fald, så har netop det at læse – og finde glæde ved at læse – været min vigtigste og største fremdrift gennem hele mit skoleliv. Både i folkeskolen og på gymnasiet, hvor det netop var i tekst-analyse og værkgennemgange, gennem stile og herunder sprog, at jeg fandt min egen faglighed og glæde – og senere på universitet, hvor jeg altså endte med at bruge 5 år på at…..ja læse tykke bøger, kort sagt, haha. Som cand.mag. i Litteraturvidenskab, så har man nok pløjet sig gennem lidt flere værker end gennemsnittet.

Altså. Jeg siger ikke, hun skal gå mig i bedene. Det styrer hun helt sig. Men jeg mener alligevel, det betyder noget. For det handler for mig om glæden ved at læse. At kunne fordybe sig. Indleve sig. At drømme sig hen i universer og lade fantasien lege. Det har virkelig betydet meget for mig igennem min opvækst og det håber jeg naturligvis også, at det kommer til i min datters. Allermest handler det selvklart lige nu allermest lavpraktisk om at lære det. At lære at læse. Hun går jo for søren kun i 0. klasse. Men der er så mange måder at lære på. Og hvis man kan gøre læring sjovt – så vil det helt automatisk også generere glæde. Og det er dét, jeg er så vild med!

img_9527

Hvis I også har børn der er ved at lære eller i gang med at læse, så vil jeg helt klart anbefale at prøve Maneno. De første 14 dage er gratis, og der er ingen binding, så det er jo ganske uforpligtende at melde sig ind og prøve det af.

Herefter koster det 89,- om måneden. Og det synes jeg er en ganske fair pris, for at få læseglæden sat i vejret og gjort indlæring til en rar og god ting.

I kan også tjekke deres facebook side ud her

 

5 kommentarer

 • Nana

  <3 Hvor er det dejligt, at I er glade for Maneno. Min Arthur er også helt vild med app'en!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte Buus

  Man kan også gratis logge ind, hvis man har et unilogin via barnets skole. Så er den gratis at anvende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Nå, det vidste jeg slet ikke, det var smart! Det er også ret hyggeligt, hvis de er flere på skolen eller i klassen, der bruger den, for så kan de interagere sammen derinde 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Ditte
   Der findes et skoleabonnement, men det er noget skolerne betaler for. I skoleabonnementet ligger der omkring 250 bøger. Måske er det det abonnement du tænker på? I det private abonnement, som Louise har testet, ligger der over 2000 bøger, 😉 Kh. Maneno

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tusinde tak for jeres svar!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

HVERDAGSGLIMT