ON POPULAR DEMAND: VORES GULVE

JEG HAR IKKE SOVET I TO ÅR

Slå den Kesi. Hvorfor manden ikke har sovet i et år er mig ubegribeligt, han har mig bekendt ingen børn? Hvad holder ham så vågen? Hvorfor fanden går han ikke bare i seng?

Prøver han at bilde mig ind, at det er lige så hårdt at være ung og hip, at det er på linje med dén træthed, jeg disse dage gennemlever? Eller er det fedt ikke at sove? Er det tegn på, at man er bad-ass cool og så hård en negl, at end ikke en boksering af drinks og damer kan slå én ud? Begge dele har jeg kun fornærmede fnys til overs for. Kesi, kom og pas min børn i 3 uger og jeg lover, at du vil bønfalde de højere magter om søvn og værdsætte din dyne, som var den din hedeste elsker.

Nå, det var et sidespor. Jeg kan ikke ret godt lide dén sang. Måske fordi jeg har det lidt sådan: ”buhu, tør øjnene, spænd kysen, gå dog i seng!”…

Elliot sover så ringe, at det burde være forbudt. Om en måned bliver han to år! Fucking to år! Og jeg har ikke fået ret mange nætters fuld søvn. Det kan tælles på de dage, jeg har være uden ham. Og det er – i forhold til søvnens altså – slet ikke nok, kan jeg godt berette.

Han startede med, da han var nyfødt, at sove piv elendigt. Måske fordi vi var indlagt, da han skulle begynde livet og fik at vide, han skulle vækkes og ammes hver time, hvilke vi deraf naturligt gjorde. Måske havde det ikke været anderledes alligevel, det finder vi aldrig ud af. Så blev det lidt bedre, ikke sådan super godt, men bare en lille bitte my bedre. Så blev det tåleligt, ikke nævneværdigt godt, men i hvert fald tåleligt. Og så havde vi faktisk nogle uger hen over sommeren, hvor….barnet gud dødemig sov! Ja, dyb choktilstand hos resten af familien…

Men. Det har han nu atter lavet om på. Dengang, som helt spæd, der brugte han ikke kun nætterne på at skrige og lave ballade, han brugte også aftnerne. I det mindste starter han først kl. 23.00 nu. Men så starter showet også. Og der er hverken tid til at indløse billet eller købe popcorn, det er lige på og hårdt. Gråd, skrig, utilfredshed, nogle gange slår han ud efter os, kaster den stakkels sovebamse i alle retninger, bokser løs på puden og er generelt ret så utilfreds med verden.

Dén følelse smitter nemt af, når klokken er 03.00 og man har haft fire opvågninger allerede. Og så ender vi med at være flere på matriklen, der er lidt utilfredse med verden.

Dagen starter gerne klokken 06.00, hvis vi er heldige. Er vi ikke det, så hedder det kl. 05.00. Det er aldrig til at vide, det er ren gambling. Men så er der kun en lille time til at solen står op og så bliver det lyst og jeg har fået min kaffe, måske to kopper, endda måske et blødkogt æg med ristet rugbrød og pludselig ser alting anderledes ud.

Elliot pludrer lystigt og fræser rundt efter sine biler og råhygger sig, mens den gale videnskabsmand, der forsøger at filtre sig ud af morgenkåben i fosterstilling på sofaen (aka mig) forundret kigger på. Resten af dagen er han glad og sød og mild og legesyg og fuld af spilopper. Måske tager han en lur. Måske gør han ikke. Det kan man aldrig vide. Det er så spændende. Men sikker er det, at den sjældent er lang.

Og så hygger vi resten af dagen og aftenen, indtil det bliver puttetid. Et tidspunkt, der forløber overraskende uproblematisk. Han er ok med at komme i seng. Han er ok med at falde i søvn selv på eget værelse. Ligger ofte og pludrer lidt og nusser med bamsen, inden han så lukker sine øjne. Meget ukompliceret. Indtil klokken bliver hen ad 22.30. Så begynder den svage sirene. Der hen over de næste timer bare bliver højere og højere og mere og mere gennemtrængende.

Og ja. Vi har prøvet alt. Kom med jeres forslag. Vi har gjort det. Intet synes at hjælpe. Søvn er tilsyneladende overvurderet for ham, livet har for meget at byde på, tremmesengen er for lille til de armbevægelser, der skal ud i verden. Natten er ung og egnet til fest, mener Elliot. Og det gør han så. Fester som var han en 22-årig rapper fra Nørrebro med no fear attitude og masser af charme.

Helt ærligt ik, hånden på hjertet, så er det virkelig hårdt. Det er vildt, så nedslidende det er, når man ikke får sin søvn. Og det er ufatteligt, hvor meget jeg drømmer om at sove. Alene. For mig selv. Uden andre. I dagevis. Uden andre formål. På bløde dyner i store senge, i mørke rum, uden lyde eller nogen, der kræver mig. Vi har en tid hos ørelægen om en uge. Og ellers så ved sgu ikke, hvad vi gør. Hvornår stopper dette vanvid? Jeg synes det har varet i evigheder. 

Det har stået på i en 4, snart 5 uger nu med det her natteshow. Og vi er rimeligt tyndslidte. Det er godt nok ikke for sarte sjæle, det dér søvntortur. Og ja, jeg ved sgu da godt, hvad det her handler om. Det er karma, den møg tærte, der kommer og bider os i røv…..Og det gør naller, skulle jeg hilse og sige.

Med storesøster var vi privilegeret af en anden verden. Hun var barnet, man kun hører om, som svage myter, men aldrig rigtig møder IRL. Da hun var 4 måneder, der begyndte hun at sove igennem. Fra 20.00 aften til 08.00 morgen. Minimum. Nogle gange længere. Hun sov lure om dagen på mellem 2,5 og 3,5 time. Og sådan fortsatte det faktisk. Sommetider, da hun blev stor nok til det, så kom hun selv og bad om at komme i seng. Det kan hun stadig godt finde på.

Klip til livet med lillebror…..indsæt modløs abesmiley med himmelvendte øjne.

Kære lille retfærdighedskrævende karma-lov. Hvornår er vi break-even??

Jeg kan kun gentage, hvad jeg indledte med; hvorfor fanden ham Kesi ikke bare går hjem i seng, det er mig edderrådme en gåde.

 

 

 

32 kommentarer

 • b

  Årh, det lyder vanvittigt hårdt! Vores søn er på alder med din, og har også lige været igennem sådan er periode. Ved godt du ikke har bedt om gode råd, men hos os hjalp det at hive ham ind i dobbeltsengen, og efter at vi begyndte at “samsove” som det jo så smart hedder, er han stoppet med at vågne om natten. Det er slet ikke ment som en løftet pegefinger, jeg vil bare dele hvad der har virket her, for det er jo bare SÅ hårdt når man ikke får noget søvn. Tak for en god blog!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Det er bare helt i orden og jeg læser det slet ikke, som en løftet pegefinger 🙂 Jeg er kun glad for jeres input! Vi har dog prøvet det, netop fordi det virkede øjeblikkeligt på storesøster. Men det bliver faktisk værre, hvis vi tager ham ind. Vi har forsøgt flere gange over mange perioder, Lige siden han var helt lille – og vi gør det stadig en gang imellem. Mest for at slippe for at rende i pendulfart, haha. Men det bliver kun mere eksplicit af at han kommer ind til os. Det er som om han vågner helt op af dette og når først vi gør det, så ved vi også, at slaget er tabt. Så starter dagen….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  UH det lyder mega hårdt og meget som vores søn som lille. Han er ørebarn og har samtidig lidt meget af næseblod om natten (det et forsat i en alder af 7) også altid glad for sin seng, men fuld af natteroderi! Shit det har været hårdt for forholdet! Elliots uro lyder næsten som det der bliver betegnet som “Night terror” sikkert noget I allerede har læst om!
  Håber snart han vokser fra det;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ha det kunne det godt være. Night terror kan sikkert se ud på flere måder, men de veninder jeg har haft med børn, der led af dette, der var det alligevel lidt anderledes. Men derfor kan det self godt være en afart af det…kan godt huske, da jeg første gang oplevede det hos min ene venindes søn. Jeg kan huske, jeg bare tænkte : shiiit mand. Haha. Det er bare så opslidende ikke at sove. Og særligt når der er så mange natte “kampe”..:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Nu tror jeg faktisk ikke det er helt unormalt at børn i den alder ikke sover igennem.
  Men når man har et barn som ikke har sovet i 8 år ville jeg nok være glad for “kun” 2 😝
  Har du prøvet med nogle tyngdepunkt af en art.
  Nogle prøver med baldriandråber også ?!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, er helt med på, at han bare er som de fleste andre 🙂 men det gør det ikke mindre hårdt eller opslidende jo 🙂 shit, 8 år?! Og det lyder godt nok vildt. Ja, vi har arbejdet en del med tyngdepunkt, men det ser ikke ud til at virke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

   Jeg sku have skrevet tyngedyne.
   Eller måske trykmassage inden sengetid.
   Selvfølgelig er det hårdt men jeg synes det hjælper hvis man prøver at lave være at have fokus på det, selvom det er pisse svært når man er omvandrende zombie.
   Min søn danner ikke selv melatonin i hjernen så han bliver ikke træt som os andre.
   Min anden søn er også ørebarn så tjek endelig det- han sov 20 min af gangen hele natten igennem det første år.
   Behøver jeg at sige at jeg ikke skal have flere børn 🙈

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hahaha, troede du mente tyngdekraft 😉 Fordi vi netop havde talt med lægen, der anbefalede at hæve sengegærdet. Og det har vi så gjort, men lige lidt hjælper det. typisk.
   Ja, vi har også overlevet på at flytte fokus fra det. Men som jeg skrev til anden anden længere oppe, må jeg ærligt indrømme, at det nu her to år efter uden nogen nævneværdig bedring bliver sværere og sværere….
   Og gisp, kan godt høre, du har optjent virkelig meget søvn, når dine bliver teenagere! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Manja

  Haha, jeg har det på præcis samme måde med Kesi…

  Min nu 6-årige sov helt elendigt frem til han var 3 år. Elendigt på den måde, at han aldrig – ikke en eneste gang – sov igennem. Og ingen havde den store lyst til at passe ham med overnatning, hvilket jeg ikke bebrejder dem.
  Jeg satte engang streger på et papir, hver gang jeg var inde ved ham – og da jeg var oppe på 42 streger, var jeg så hidsig, at jeg var nødt til at stoppe, hvis jeg ikke skulle implodere af selvmedlidenhed.

  Da han endelig begyndte at sove, kom lillebror. Og jeg endte faktisk med at få en fødselsreaktion med en medfølgende PTSD-diagnose, der bundede i det ‘traume’ (psykologens ord), der lå i ikke at sove i flere år.

  Det er altså ikke for sjov, det med søvnen. 😉

  I dag sover de fint, thank god. Men den store har stadig et minimalt søvnbehov. Sådan tror jeg bare, han er. Heldigvis har han lært at ligge og læse i sengen, til vi andre står op.

  Krydser for, at det snart vender hos jer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Åh det lyder også virkelig hårdt. Er helt med på, at det er ret normalt – desværre – de fleste af vores venner har været helt det sammen igennem. Vi har bare været forskånet første gang. Men det gør det ikke mindre hårdt jo 🙂 Dejligt, I er forbi det nu!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  I hear ya. 21 mdr gammel dreng der heller ikke sover igennem. Jeg vil bare gerne snart have 3 timers uafbrudt søvn…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   ALT god sove karma til dig og jer!

   …..det er en fase, det er en fase, det er en fase, det er en fase…. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caja

  Min søn har heldigvis altid (7-9-13) sovet godt, men jeg har været til foredrag hos Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caja

  Min søn har heldigvis altid (7-9-13) sovet godt, men jeg har været til foredrag hos Mette (sovlillebarn.dk), som er både sundhedsplejerske og søvncoach. Nogle af mine naboer har også brugt hende med stor succes og 2 fra min mødregruppe havde hende som sundhedsplejerske og var også meget glade for hendes søvntips.
  Så bare en andenhånds-anbefaling herfra. 🙂 Håber, at I snart har god nattesøvn i vente! 🙂
  Kh Caja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tak, det håber jeg også. Det må jeg prøve at tjekke ud, mange tak! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Det lyder virkelig hårdt. Mine børn har alle dage sovet rimelig godt men jeg har stadig ingen forståelse for folk uden børn, som påstår, de er trætte. De skal virkelig bare tie stille! Vores yngste vågnede 5.30 i morges…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hahaha, nej præcis. Det er svært at tage folk uden børn seriøst, når de siger, de er trætte. Så gå dog i seng??!! 🙂 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Det lyder helt vildt meget som min søn. Mild og glad om dagen og en terroist om natten. Han var vågen op til 15 gange per nat – hver nat. Han vågnede og skreg og skreg og ville ikke trøstes og ville ikke tages op. Andre gange vågnede han bare og græd og skældte ud. Vi prøvede ALT! Lys tændt, lys slukket, dør åben, dør lukket. Samsovning, kold tyrker, dræn, søvneksperter, Alt. Og intet virkede. Da vi fik lillesøster var det eneste jeg var urolig over – at skulle sidde om natten og amme med skrigende 2 årig ved siden af.

  Og så fra den ene dag til den anden, stoppede det. Han var 2.8. I dag (4 år) er han stadig vågen 5 ud af 7 nætter men kun meget kort. Og alt der der skrigeri er væk.

  Så giv det tid. Man kan ikke gøre noget ved det. Jeg tror bare nogen drenge er sådan.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Åh shit, det lyder hardcore. Stakkels jer! Ja, jeg tror, desværre, også du har ret, det bedste er at give det tid. Og det ved vi jo også godt. Rigtig mange i vores omgangskreds har været helt lignende igennem og selvom vi ikke prøvede det selv med storesøster, da hun var lille, har vi jo alligevel været på sidelinjen af så mange andre forløb, at vi hele tiden godt har vidst, at det var en fase. men må ærligt indrømme. At nu rammer vi 2 år. Og jeg synes ærlig talt godt, at den her fase må fise af. Been there, done taht. Skal vi ikke prøve noget nyt?? SØVN!! 😉 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Har ingen råd, men læser gerne med for at se om andre skulle have fundet de vises sten… Her har jeg ikke fået mere end 2 timers sammenhængende søvn i 11 måneder og begynder bare at glæde mig lidt til at jeg har en teenagesøn der ikke gider stå op 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Åhh alt god sove karma til dig! Det er så pisse hårdt. Håber det vende for jer snart!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Det lyder jo sindsygt hårdt.. Vores søn var vågen her nat i 3-5 timer, det skyldtes mælkeallergi fandt vi senere ud af. Da pædagogen i min datters børnehave spurgte om jeg var ok,forsøgte jeg at smile og sagde ja. Men helt ærlig jeg var aske grå i hovedet,og lignede klart en zombie når jeg kom for at aflevere hende.
  Det lyder meget som Night terror. Er han “ rigtig vågen” om natten? Vi har været igennem det med vores den ældste. Samme tid hver aften/nat,hun græd-skreg-slog med åbne øjne men virkede ikke rigtig vågen.
  Ved ikke om i har forsøgt det. Men hvis det er samme tid hver nat,så prøv evt 15 min før han normalvis vågner at vække ham ganske lidt det hjalp ved os. Søvnmønstret blev ændret og hun “sprang” over opvågningen. Bare en ide:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Nej det har vi ikke forsøgt. Ja, det er altid samme tid, det starter. Altid mellem 22.30-23.00. Og så næsten hver nat igen kl. 01.00. Og så er resten bare russiske roulette. Nogle gange ‘nøjes’ vi med 2-3 opvågninger. andre gange, og sådan har det mest været de sidste mange uger, er vi oppe på 6 opvågninger eller derover.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Nu kommer verdens mest mærkelig råd, jeg ved det godt, men det har virket for os, i hvert fald er ting blevet bedre. Min søn på 22 måneder var også lidt som Elliot, dog startede det rigtig godt, og det første år fik vi masser af søvn! Men så kom det! Og det er bare kun mor, der dur, så far sover som en sten, mens jeg hopper rundt der om natten, ja ja. MEN for et par måneder siden droppede vi træmmesengen, og nu går det meget bedre. Vi har lagt to madrasser ud på gulvet, som ligesom ligger i spænd, så kan han ligge der og brede sig. alt det han lyster. Han står ikke op, når han vågner, men kalder bare eller kommer ind på soveværelset for at hente mig. Så putter vi os ind til ham på madrasserne, og han sover videre. Jeg kan så liste ind i seng igen. I hvert fald de fleste nætter, så jeg er nok oppe på tre nætter om ugen med bare én opvågning eller – hvis jeg er heldig – så får jeg en hel nats søvn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hmn, ja nej, det har vi ikke forsøg 🙂 Det kunne da være, vi skal prøve det. Udfordringen er jo så at storesøster også skal være derinde og helt ikke vækkes alt for meget. Men tak for input, alt tæller! 🙂 og ps: evig god sove karma til jer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Det et SÅ hårdt at få sin nattesøvn forstyrret i så lang tid. Vores søn havde 8-10 opvågninger pr. nat indtil han var 2 år og har altid foretrukket at dagen starter omkring kl. 5. Jeg har ingen gode råd, men blot masser af sympati at sende jeres vej. Jeg håber for jer, at det vender snart🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • KL

  Efter 3 år med natteskræk, opvågninger og generel urolig søvn, prøvede vi i desperation kranio-sakral terapi med vores søn. Der skulle tre behandlinger til og vi fik markant mere ro på og ikke mindst SØVN! Jeg kan anbefale Lars Henrik Lundsgaard hos Klinik Nyhavn 16.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Lyder som Night terror

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemette

  Åhhh det lyder alt for bekendt. Min ældste på 4,5 år har stadig også alt for mange opvågninger om natten – og i lange perioder sover han maks ½ time ad gangen. Kan kun nikke genkendende til at det er opslidende – ikke mindst for forholdet.
  Den del har jeg desværre ikke noget godt råd til.
  Men fsva. den del der kunne lyde som night terror, havde min søn også dette i en lang periode. Men efter vi havde haft ham ved kranio sakral terapi 3 gange, er det fuldstændig forsvundet. Så det kunne måske være et forsøg værd, hvis ikke I allerede har prøvet det;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ok, tak for input, nej det har vi faktisk ikke prøvet, men der er også flere andre, der nævner det, så måske jeg skulle give det et forsøg?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Har ingen gode råd. Min dreng er 2 år og 3 måneder og det er same shit her. På et tidspunkt tænkte jeg også om det var night terror. Men det svinger for meget til at det er det tror jeg. Altså hos os. Det er simpelthen så hårdt. Har også kun fået sammenhængende søvn, når han har sovet hos farmor og farfar. Han har fået dræn pga væske i ørerne. Hjalp på hørelsen men ikke på at sove. Suk. Kæmpe sympati highfive.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Årh. I lige måde! Håber det snart vender for jer!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

ON POPULAR DEMAND: VORES GULVE