ON MY MIND

ON POPULAR DEMAND: VORES GULVE

Nogle gange, så kan det stadigt overraske mig, hvad det er, der er særligt populært for jer at læse om. Én af de ting, det er åbenbart vores gulve. Det slog mig pludselig forleden, at hver eneste gang, jeg laver en story på Instagram eller et opslag, hvor man tydeligt kan se vores gulve, så er den sikker HVER gang: så ligger der mindst 15 beskeder i indbakken med spørgsmål om, hvad vi har gjort ved dem, hvordan vi holder dem så pæne, hvad udgangspunktet var, etc.

Og når jeg så kigger lidt indad på bloggen her, kan jeg se, at det her indlæg, der efterhånden er nogle år gammelt, stadig ligger rigtig højt og stadig læses af rigtig mange, og så er det, at jeg nu indser, at jeg måske også burde have lavet en follow up på netop det indlæg.

Den kommer så her 😉

Det er sjovt at læse indlægget om mine overvejelser omkring vores gulve, nu knap tre år efter, hvor vi har boet med dem så længe. Dels har jeg jo vænnet mig til dén løsning, vi landende på, dels er det sjovt at læse, både mine egne og jeres kommentarer til løsninger, nu hvor vi så har et endeligt resultat.

Vi var – som indlægget ovenfor tydeligt afslører – igennem mange overvejelser og var ret meget i tvivl. Men vi endte altså med at beholde de gamle, totalt ødelagte trægulve. Vi fik dem slebet i bund af to omgange, de var ilde tilredt. Men det var plankegulve, så det kunne heldigvis sagtens lade sig gøre bare at slibe dem i bund.

Efterfølgende er de behandlet med hvid lud og på alle jeres mange mange spørgsmål om, hvordan vi holder dem så pæne, kan jeg helt ærligt kun svare; jeg aner det ikke. Vi passer ikke sådan specielt godt på dem. Vi lever og bor her – med to børn – og hele overetagen er i åben forlængelse af hinanden med både køkken, spisestue og stue. Men altså – selvfølgelig er de da også blevet mere slidt, set i forhold til da de var nylavet, men grundlæggende, så snyder mine billeder ikke, de har vist sig at holde sig pæne ret nemt og godt, faktisk.

Det skal dog siges, at det også handler om gulvvask, tror jeg. Hvis vi har haft længere perioder, hvor vi slet ikke har vasket gulv, så virker det mørkere og mere “snusset”. Men så snart vi har vasket gulv, ser det simpelthen så flot og pænt og næsten nyt ud igen. Vi har trægulve i hele stueplan, køkken/alrum/stue, og de fik lud efter nedslibningen, (så de ikke bliver gullige) og derefter hvid olie.

Grundlæggende synes jeg, det holder meget bedre end forventet.

Resultatet er ret fint og mat. Vi overvejede også at give det lak, men endte på at lade være, da et enkelt hak, kan ødelægge gulvet og få lakken til at boble op. Omvendt kan vi se, at trægulvet, der alene er behandlet med lud og hvid olie, som vores er, er smart, når der kommer hakker eller ridser i det, fordi træet rejser sig igen, efter det er blevet vasket i bund.

Lud skulle afhjælpe at gulvet ikke bliver gulligt, og det giver lyst træ en meget ensartet og hvidskuret overflade. Stadigvæk med træets synlige træstruktur. Efter ludbehandlingen har vi behandlet gulvet med hvid olie fra Faxe. Det har givet træet en mere modstandsdygtig overflade, der er let at holde, synes vi også. Vi vedligeholder med hvid plejeolie. Og altså; vi er ikke sådan nogle tjekkede, påpasselige typer, men indtil videre, så holder gulvene sig altså ret flotte.

Der er især mange af jer, der spørger, hvordan vores gulve har fået den flotte lyse struktur/farve – og uden helt at vide det, så vil jeg tro, det skyldes lud. Lud er en blanding af kalk, vand, voks og harpiks, der modarbejder træets naturlige garvesyre ved at trænge ned i træet, hvor det hærder og samtidig forhindrer det i at gulne. En ludbehandling kan dog ikke stå alene, men vil være den første af to behandlinger, hvor gulvene efterfølgende skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe. Vi valgte altså olie. Det har vist sig at beskytte det ret fint.

Selvfølgelig er et trægulv stadigt et levende materiale og det tager imod slid som alt andet, og jeg har endnu til gode (nej tak!) at vælte et glas rødbeder eller se min mindste tegne med sprit-tusch på det, men altså, indtil videre, så er jeg sgu positivt overrasket.

Sjovt at tænke på, at jeg endte med det, jeg selv i mit oprindelige indlæg kaldte den ‘kedelige løsning’. Men jeg er SÅ glad for det i dag. Epoxy havde været for vovet et valg her, dels fordi det ikke kan gøres om og alle rum her er åbne og i forlængelse af hinanden, dels fordi trægulvene skaber en hygge, som Epoxy ikke på samme måde kan mestre. Personligt er jeg lidt spændt på, om epoxy gulve bliver sådan noget, vi om 30 år vil lave korsets tegn over og anse på samme vis, som vi gør med den populære “80-er bue”. Eller som nogle kalder den “jyde-buen”. I ved, dén der bue over døråbninger og lignende i en væg, der var så mega hipt i slut 80erne, start 90erne (og også tidligere end det, men det husker jeg jo ikke), opstået af især vores forældres generations begejstring for spanske grisefester og ditto tilsvarende arkitektur.

Anyway, malede trægulve var jeg længe meget meget tændt på. Jeg synes, det var SÅ flot, når jeg så den slags andre steder, både klassisk hvidmalede trægulve eller modige gule eller sorte. Men vores soveværelse, der ligger i underetagen var netop med malede trægulve (hvide) og ret hurtigt måtte jeg give min mand ret i, at de kræver HELT anden form for vedligeholdelse for at forblive bare nogenlunde pæne. Og uhh, hvor er jeg glad for, at jeg ikke gik dén vej i både køkken, stue, spisestue mm.

Nu tre år efter kan jeg konstatere følgende; vores gulve i køkken, gang, stue, spisestue, der er ludbehandlet og hvid-olieret, de holder sig super flot. Ingen anmærkninger. Vores malede trægulv i soveværelset (der jo udsættes for markant mindre slid end ovenstående!), ligner lort. Virkelig. De er HELT smadret. Der er hakker og ridser og pletter alle vegne. Og vi er der jo ikke engang ret meget. Det er åbenbart bare meget mere sart og modtageligt. Og modsat gulvet ovenpå, så rejser træet sig her jo ikke, når først vi vasker det. Ridser og huller og hakker forbliver der.

Så ja, jeg endte på den kedelige løsning, men er i dag faktisk meget taknemmelig og glad for netop det.

(I mit næste hus må jeg skeje ud med multifarvede Made a Mano fliser i sildeben og multifarvede kakler!)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

ON MY MIND