10 SJOVE HISTORIER OM MIN ”KARRIEREVEJ”

DRØMMEN OM EN HYTTE I NORGE

Reklame for Visit Norway

Jeg er opvokset med at holde jul og nytår hjemme i Danmark. Derfor har det i langt de fleste år set sådan ud for mig. Efter jeg flyttede hjemmefra og inden vi fik børn, har vi prøvet nogle gange at holde nytår i udlandet. Men de sidste 7, snart 8 år, hvor vi har haft børn, har vi holdt os hjemme. Julen er forbundet med familie og for både min mand og jeg betyder det også noget, at vi samles. Men på trods af det, så har vi de sidste mange år haft en spirende drøm. En drøm som vi aldrig har prøvet at forfølge – endnu. Men som vi rigtig godt gad. Nemlig at prøve at kombinere min mands store drøm om en skiferie for os og børnene med vores fælles ønske om at skåle nytåret ind i en sneklædt hytte i Norge med ro og natur omkring os.

Dagene mellem jul og nytår gad vi godt at prøve at udnytte til en familieferie i Norge, hvor der er fokus på familielivet og samvær, hvor vi kan stå på ski, kælke og lege i sneen, men vi hygger os indenfor om aftenen i en hytte under et tæppe. Det forekommer mig, at det ville være noget nær det hyggeligste.

Samtidig med at vi begge elsker julen og alt, hvad den bringer, så er vi omvendt ret trætte af nytår, både min mand og jeg. Måske på grund at vores nuværende familiesituation. Nytår ER bare lidt bøvlet med små børn, det bliver ofte lidt et forhindringsløb, at få alle ender til at mødes og det er svært – synes vi – at kombinere vores ønsker for en god nytårsaften herhjemme med deres behov. Vi forestiller os, at vi netop ville kunne løse det ved at tage væk. Bare være sammen, holde fokus på naturen, skiløb, hygge i sneen – og sammen gøre det til vores lille festlige aften, når kalenderen siger 31. december.

Én af årsagerne til, at vi har kig på Norge, er fordi min mand har gode erfaringer. Før børn og faste rammer, der stod han altid på ski mindst et par gange om året. Det har vi/han haft svært ved at opretholde, efter vi blev en familie og fik børn, og det har han længe diplomatisk givet op til fordel for, at hverdagslogistik og feriedage hen over året kunne gå op. Jeg er siden blevet talt varm – og tiden er inde til, at vi tænker, det vil være godt for os alle.

Min mand står også på snowboard og det har lidt for længe stået nede i kælderen og samlet støv sammen med alt skitøjet. Han fokuserer især på, at der ved eksempelvis Trysil, Geilo og Hafjell er snegaranti, en faktor som jo trods alt er temmelig vigtig, når man river en uge ud af kalenderen sammen med familien for at tage på skiferie. Her er der en lang sæson og rigtig gode sneforhold, der er stor tryghed for børnene, som begge aldrig har prøvet ski og så kan man bo tæt på pisten.

Det såkaldte ski in/ ski out er noget, min mand særligt er glad for, hans mange tidligere erfaringer siger ham, at det vil være en stor fordel for os. Vi ville jo nok skulle dele os lidt op nogle dage, eftersom han efter stor sandsynlighed lynhurtigt ville få abstinenser efter de store, svære pister og måske lidt off-pist, mens børnene og jeg nok er nødt til at starte nede på børnebakken 😉 Samtidig tiltaler det mig, at man kan kombinere alpint med langrend. Min mand er mest til det første, jeg er mest til det sidste. På dén måde, så kunne vi gøre lidt af begge dele.

Er der nogen af jer, der har gjort lignende? Og har gode erfaringer, som I vil dele herunder i kommentarfeltet? Så vil jeg være meget taknemmelig.

Jeg har ikke været på ret mange skiferie i mit liv, men dem jeg har været på, de har været i Norge. Og jeg har gode minder herom. Jeg drømmer virkelig om at give samme oplevelse videre til mine egne børn nu. Der er gode skiskoler, hyggelige hytter hvor man hurtigt kommer i feriestemning og så er den omkringliggende natur enormt smuk og indbyder til at man trækker vejret helt ned i maven og finder den indre ro. Noget der særligt tiltaler mig i en hektisk hverdag. Samtidig er Norge så tæt på Danmark, at det både afstandsmæssigt og tidsmæssigt er en overkommelig destination, når man har en 7-årig og en knap 2-årig med.

Jeg blev aldrig rigtig god til at stå på ski og det er for mig personligt heller ikke hovedformålet. For mig, der handler det om naturen, som jeg husker som værende helt vanvittig smuk, om nærvær med familien og om at skabe fælles oplevelser. For min mand og store datter, der handler det om at komme ud og lege i sneen, på ski, snowboard, kælk, ja you name it. Og det synes jeg er så dejligt.

Vi har også overvejet at bo flere familier sammen. Tage af sted med familie eller venner, det tror jeg, kunne være helt vildt hyggeligt. På den måde kan man også bedre dele sig op og gøre lidt forskellige ting alt efter temperament. Igen skulle Trysil være en rigtig god destination til dette.

Hvis børnene en dag vil have en pause fra skiløbet, og er det ikke lige det, der er hovedfokus for eksempelvis Elliot på 2 år, så er der samtidig masser andet at give sig til. Jeg kan se, at der arrangeres alt fra skattejagt, kælkebakker, og masser af sjov både med og uden ski til hundeslæde, kanetur, snesafari eller eksempelvis svømmehal. Så jeg tænker, vi kan få masser at lave, uanset om han stadigt er så lille.

Lyder det ikke fantastisk? Jeg synes, det ville være den perfekte måde for os at holde nytår på.

Min datter leger allerede drømmen lidt 😉 Nu må vi se, om vi kan gøre den til virkelighed.

 

***

4 kommentarer

 • Maria Bøg-Skov

  Hej Louise.
  Jeg har aldrig stået som barn, men lærte af min nand at stå på alpinski før børn.
  Nu hvor vi har fået børn har vi desværre k6n været afsted 1 gang.
  Vi var i Trysil. Det er virkelig børnevenligt. Vi boede på Radisson blu. Det var virkelig godt. De havde halvpension og vi købte så nogle madbiletter man kunne købe til aften. Her kunne man prøve de forskellige spisesteder. Og der var mange med forskellige slags mad. Det var så godt.

  I forhold til ski stod min mand og søn primært ved de grønne pister. Det er et kæmpe område i Trysil, så der er noget for en hver smag.
  Jeg kunne med vores 2 barn der var 4 måneder gå op i terrænnet og spise frokost med de andre.
  Når vores store dreng på 5 år var træt efter ski kunne de komme hjem og slappe af, og senere tage i hotellets svømmehal. Det var fantastisk.
  Jeg kan kun anbefale Trysil. Vi er selv ved at overveje om vi skal afsted i marts med henholdvis en på 6 år, en på 2,5 år og en på 10 måneder.

  Min mand og jeg har før været i alpe d huez over juĺen. Det var også en fantastisk oplevelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hej Maria
   Mange tak for din besked, åh, det lyder altså også super hyggeligt! Rigtig fedt at høre jeres erfaringer! Fik børnene skiskole?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria Bøg-Skov

   Vi havde faktisk ikke skiskole. Men det var fordi at min mand så skulle stå helt alene, og det havde han ikke lyst til. Så han stod bare med vores ældste. Det er lidt pudsigt for du og jeg har faktisk jævnaldrende børn.
   Vi har faktisk talt om at ældste skal på skiskole om formiddagen, hvis vi kommer afsted i år.
   Min mand er opvokset med ski og heldags skiskole. Han syntes at heldags skiskole godt kan virke voldsomt, isæt hvor han fik det i Østrig og ingen kunne tale dansk.
   Men han er så også super dygtig nu, og har lært mig det, og vores ældste.
   Men i Trysil husker jeg det som om at der både var danske og norske skilærer. Og de gjorde meget ud af, at vise hvad man skulle gøre. De var også gode til at hjælpe børnene dem der stod i de forskellige lifter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ok, mange tusinde tak for svar. Han, det må vi lige overveje. Dejligt med lidt input. Og ja, sjovt at børn er i samme alder. Håber det går ok, selvom den mindste stadig er så lille?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

10 SJOVE HISTORIER OM MIN ”KARRIEREVEJ”