I ØVRIGT

10 GODE RÅD: FLYV LANGT MED SMÅ BØRN

Overvejer I at rejse og flyve langt væk på ferie? Og er I allerede begyndt at frygte den lange flyrejse med top trætte børn og flitsbue i flysædet? Så læs med her på 10 gode råd, der gør turen væsentligt nemmere.

I er mange, der spørger til det her med langdistance flyvning med baby og små børn. Jeg har faktisk allerede skrevet en del om det her og også mere overordnet om at rejse langt med små børn (ikke specifikt om flyvning, men mere om AT rejse langt væk). Og ja, vi har efterhånden gjort det nogle gange. Både med 1 og med 2 børn. Vi har rejst til Thailand og USA og både med direkte flyvninger og med mellemlandinger. Sidste gang, vi gjorde det, var da vi rejste til Thailand for 2. gang med Elin på lige knap 6 år og Elliot på 5 måneder. Og det var altså med en skøn mellemlanding i Doha kl. lort om natten på hele 5 timer. Altså én af de rigtig lede.

Alligevel gør vi det jo nu igen. Og det bliver vi nok ved med. Fordi ja; det er lidt mere krævende og besværligt. Men det er IKKE uoverkommeligt og det er i hvert fald det hele værd, når man lander på destinationen. Det er vores erfaring.

I er mange, der skriver og spørger på mine gamle Thailand indlæg eller på Instagram, nu hvor jeg har annonceret vores næste rejse, om jeg har nogle gode survial tips til at flyve langt med små børn i alderen 0-3 år. Og ja, det har jeg da. I det omfang, at det er jo altså blot er guidelines, ikke nødvendigvis noget, man kan overføre 100% – for alle børn er forskellige.

Spædbarn vs Tumling

Jeg oplever ofte, at det især er med spædbørn, at folk er ængstelige for at flyve. Men min klare erfaring og opfattelse er faktisk, at det mest krævende tidspunkt at flyve med børnene, det er fra ca. 1,5 år – 3 års alderen.

På det tidspunkt er de ikke længere tilfredse med bare at sidde på skødet. De begynder at have egen vilje og vil gerne bevæge sig. De er for små til at forstå, at de ikke må rejse sig, men for store til at acceptere bare at ligge i en bassinet. Man er som voksen nød til, at kaste rigtig meget energi ind for at holde dem beskæftiget.

De små spædbørn har helt klart været det mest gnidningsfrie for os. Dels kan de ligge i bassinet, dels har de ikke endnu som sådan en egen vilje, derudover kan de pacificeres ved amning/flaske meget nemmere. Jeg synes slet ikke, det er svært med spædbørn.

Når jeg spørger folk, hvad deres Worst case scenario er, ved at flyve med små børn, så svarer de altid at barnet spilder juice og saft, tisser igennem eller det der er værre, skriger eller græder. Og helt ærligt; det kan I lige så godt regne med kommer til at ske. For det er ret sandsynligt. Men hvis man er forberedt på det, har pakket til det og er indforstået med, at den slags kan afværges relativt nemt og med et roligt overblik, så behøver det altså ikke værre noget større problem.

LÆS OGSÅ: Pakkeliste til Thailand med børn 

HER KOMMER TI GODE RÅD, DER FUNGERER FOR OS:
 

1.Pak en overraskelses-fly-taske

Flyturen kan godt være lang, især hvis der er stop undervejs. En lille overraskelsestaske er en ret fin ide, fordi alt nyt ofte er spændende og kan aflede diverse kriser. Den kan indeholde små opgavebøger, Pixi bøger, tegnegrej, sjove ting fra Tiger eller Søstrene Grene og lidt andet, som I ved, barnet kan lide. I vores tilfælde fx små biler til lillebror, en LoL Surprise til storesøster, den slags.

2. Saft, tyggegummi, flaske, etc. til små ører

Propper i ørene kan forebygges, hvis du giver barnet noget at sutte eller tygge på under start og landing. Det er ofte trykket i mellemøret der gør, at barnet beklager sig hér.

  • Det helt lille barn: amme eller giv flaske
  • Lidt større barn: flaske med saft eller en bolle/kiks/knækbrød
  • Skolebørn: tyggegummi (eller til nød andet, man tygger længe på, fx karamel)

 3. Klæd børnene på til flyvetur

Det giver slet ingen mening at give børnene fint tøj på, når i skal flyve langt. Der spildes, de grisser, man spilder, de mosler, det er tabt kamp på forhånd. Klæd børnene på i behageligt, sidde/sove-venligt tøj og gerne i lag, så I kan regulere i luften, hvor det både kan blive koldt/varmt.

Og husk skiftetøj! Både til store og små. Det er ikke sjovt at sidde i en flyver med våde bukser. Og der sker nemt uheld, når man sidder så tæt så længe.

4. Download apps og film til iPad

Det giver næsten sig selv, at en iPad er ret uundværlig. Installér alle de sjove børne apps som dit barn kan lide, også et par af dem, der er læringsgode til det store barn, find gode film, du ved interesserer dem, ofte kan du downloade filmene på forhånd, så dit barn kan se dem under turen selvom I er offline.

Det er guld værd at have på en flyvetur, og ikke mindst til selve ferien, hvis der bare skal kobles af efter en dag på stranden. Elliot gad ikke sidste gang, da han var knap 1,5, men nu ( 2 år +) virker han til at kunne holde fokus længere. Så det kommer selvfølgelig an på barnet også.

5. Husk yndlingsbamsen

Dit barn vil sikkert nok huske dig på bamsen helt af sig selv, hvis det er én, der er bare halvt så uundværlig, som vores er ,) Men det er altså også en god idé, fordi den gør dit barn tryg. Lillebror er helt ligeglad med bamser hos os, men her har et par små biler samme status, som Kaninus har hos storesøster. Hvilken type ting, det er, er jo ligegyldigt, bare de har det med, så det kan hjælpe, når man har brug for tryghed og fast rutine.

6. Masser af snacks 

Snacks er en god måde at få lidt tid til at gå på, og samtidig kan I forebygge lavt blodsukker hos junior. Hos os er vi ikke fanatiske, så storesøster må også godt få lidt slik. Men der skal være en balance. Køb evt. rosiner i små pakker, en pakke kiks, eller riskiks, figenstænger, ostehapser, den slags, der er nemt at sidde med. En pose sukkerærter er også godt. Æblebåde til de store, de små må få frugt, de ikke kan kløjes i.

Gå eventuelt i kiosken i lufthavnen og køb lidt slik til den store også. Og masser af vand. Man bliver let dehydreret i et fly.

Man må gerne have babymos mm. med på glas – de skal bare igennem et ekstra sikkerhedstjek i lufthavnen. Husk plastikske.

7. Medbring dyne og pude

Det her punkt er nok et temperaments spørgsmål. For nogle er det ikke nødvendigt. Vi har gavn af det, dels fordi det er nemmere at falde til ro i flyet, når man har lidt blødt at ligge op ad, dels på destinationen, hvis barnet fx skal sove om aftenen i klapvognen og det bliver køligt. Men igen; det er langt fra alle, der synes det.

8. Dobbelttjek din booking

Flyselskaber differentierer faktisk ikke mellem børn på 2 år og børn på 14 år, derfor kan dit 2-årige barn komme til at havne på et sæde et par rækker foran eller bagved dig. Det går naturligvis ikke. Vi har prøvet det en enkelt gang, og naturligvis kunne vi bytte sæder, der er jo ingen, der er interesseret i andet 😉 Men alligevel….

Det en god idé, at du vælger sæder i samme øjeblik, som jeres online booking åbner. Det sker som regel 24 timer inden afgang.

9. Husk paraplyklapvogn

I skal både bære på baby, dyne, pude, snacks, vand, bleer og tusinde andre ting. Så det er guld værd at have paraplyklapvognen med i lufthavnen til at køre både barnet og de tusinde ting, man ellers skal slæbe rundt på.

Man skal bare huske at få et kuffertlignende mærke til klapvognen, når man indtjekker bagage. Hør flypersonalet ved boarding, om det er muligt at få paraplyklapvognen stillet frem, når I lander. Hvis ikke, så har de fleste lufthavne låne-klapvogne.

10. Slap af

Sidst men ikke mindst: tag det som det kommer. Det lyder lidt nemmere, end det er, det er jeg helt klar over, vi er heller ikke overmennesker. Man kan nemt blive presset – men prøv alligevel ikke at lade dig stresse af tanken om dit barn bliver utilfreds/hvad andre i flyet vil tænke/andre stressfaktorer. De fleste folk har prøvet at rejse med børn, så de kender godt problematikken. Og hvis der endelig kommer kommentarer eller blikke; så skidt pyt. Så længe I gør noget og ikke bare ignorerer barnet.

Og hey – måske kommer det til at gå fint… I skal på ferie sammen som familie og ud og opleve verden sammen. I giver langt mere igen på alle konti, end I tager. Det er absolut strabadserne værd.

San Francisco 2016, højt humør efter lang flytur 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

I ØVRIGT