BESAT AF (BILLIGE) BLONDER

NÅR REJSEN IKKE GÅR SOM FORVENTET – SÅDAN FORBEREDER DU DIG BEDST PÅ DIVERSE BENSPÆND

Hvad er egentlig den gode flyrejse?

For os med børn, så handler det nok især om at få alting til at glide så nemt og smertefrit som muligt. Det gør det naturligvis for alle, men der kommer alt andet lige lidt flere benspænd til, når man har små størrelser med i ligningen.

I er mange, kan jeg se, der overvejer at rejse langt med børn og jeg får ofte spørgsmål herpå. Overtrætte børn og flitsbue i flysædet er manges største frygt. Og indrømmet; det er sgu heller ikke ligefrem morsomt, når de først lukker op for sluserne.

Men selvom dén slags kan være stressende, og helt bestemt kræver en god portion ekstra overskud, ligesom et bleskift på et flytoilet med kæmpe turbulens gør det (oh dear), så er det altså alligevel ikke nok til, at jeg vil karakterisere det som en mislykket eller ærgerlig rejse. Det er en del af pakken, så at sige, når man rejser som familie, hvor de mindste stadig er i ankelhøjde.

Dér hvor rejsen for mig ikke altid går helt som forventet – og som kan være dét, der virkelig trækker tænder ud, er når flyrejsen ikke helt stemmer overens med det, der var planlagt. Her taler jeg om flyaflysninger eller store forsinkelser, der måske ligefrem medfører, at man ikke når sit connecting flight, mistet bagage – alt den slags.

Det kan faktisk betyde ret meget

Mange af os har nok med tiden prøvet det. Jeg husker stadig det år, jeg var på tøsetur til Berlin, hvor min stakkels veninde måtte undvære sin kuffert og alle sine ting i 4 dage. Det er altså alligevel længe og selvom hun fik kompensation til at købe lidt nyt tøj, så erstatter det jo ikke reelt indholdet.

Vi har også prøvet engang at få sprængt en kuffert i stykker. Simpelthen. Den havde øjensynligt siddet fast i transportbåndet, alt indhold var komplet ødelagt, vi taler om at sko, der lå i kufferten, var skåret midt over! Rimeligt ekstremt.

Og så var der dengang, hvor vi havde været på vores livs rejse. 5 måneder i Australien. Helt unge. Første gang jeg var så længe væk hjemmefra på egen hånd. Savnet til min familie var ubeskriveligt. Men eventyret naturligvis dét værd. Vi havde booket hjemrejsen et år forinden. Alt var planlagt. Vi havde familie og venner stående i Kastrup og vente med flag. Vi havde hele vores tilværelse pakket ned i en vandrerygsæk. Jeg var så spændt. Foran os ventede en meget lang flyrejse. Men da vi ankommer til gaten, siger de over højtaleren, at de er kommet til at overbooke flyet og hvis ingen melder sig frivilligt, så hiver de nogen ud, der altså ikke kan komme med. Det blev os.

Det lyder nok lidt fjollet, men jeg var seriøst ved at tude. Jeg kunne slet ikke overskue, at jeg ikke kom hjem som forventet. Jeg drømte om at komme hjem. Og beholde den hjemrejse, jeg selv havde planlagt og booket i rigtig, rigtig god tid og som krævede temmelig meget logistisk, at få til at gå op.

Det er den slags ting, der kan ødelægge en samlet oplevelse af en rejse, synes jeg. Altså ikke hele ferien – men rejsen dertil. Eller hjem, som tilfældet var det for os.

Og det er i sådanne situationer ret godt at være forberedt. Det handler både om den juridiske del, hvilke rettigheder har man egentlig, når flyet er aflyst eller forsinket? Og hvordan håndterer man det rent praktisk, hvis man har eksempelvis to små børn med på slæb?

Vi oplevede at den ene af vores kufferter ikke kom frem, da vi skulle til Curacao. Måske netop fordi det ikke var en direkte flyvning, men krævede at skift i Amsterdam.

LÆS OGSÅ: En dag bliver det dig 

Vi havde godt talt om det inden. Så vi sørgede for at ”sprede” vores pakning lidt, det vil sige ikke kun have én taske med børnetøj, eller én kuffert med alt badetøj, bleer, elektronik, den slags. Så det hele var fordelt imellem os alle. Det skulle så vise sig at være ret godt, for det tog lidt tid, før end den ankom.

Nu var det ikke jordens undergang, vi klarede os fint, men havde det nu eksempelvis været en aflysning eller meget stor forsinkelse, så trækker den slags altså tænder ud, når man allerede har fløjet langt med to børn.

 

SÅ JA. HER ER ET PAR GODE OVERORDNEDE RÅD, DER MÅSKE KAN GØRE ALT LIDT MERE TÅLELIGT, SKULLE UHELDET VÆRE UDE:

1. Kom i god tid. Man kan pludselig får brug for en hel del mere ”operationstid” end først antaget.

2. Sæt kuffertmærker eller navneskilt på alt din bagage, også din håndbagage. Overhold flyselskabets regler for størrelse, vægt og antal af håndbagage.

3. Gem dine bagagekvitteringer. De der små lapper, som man river af bagagemærket, før det sættes på håndtaget. Kvitteringerne har din bagages unikke nummer og er ret vigtige, hvis det bliver nødvendigt at eftersøge bagagen.

4. Anmeld din mistede bagage, inden du forlader lufthavnen.
Der bliver så lavet derfra en PIR-rapport (Property Irregularity Report) på baggrund af nummeret på din bagagekvittering og kendetegnene ved din bagage.

(Husk at gemme PIR rapporten, den er nemlig dokumentation overfor flyselskabet og / eller din rejseforsikring, hvis du skal søge kompensation for forsinkelse eller bortkomst af din bagage).

5. Kend dine muligheder og rettigheder, hvis din bagage er blevet væk, flyet forsinket eller noget er ødelagt under flyrejsen. Den tid det tager at læse op på, den er godt givet ud.

6. Læg skrøbelige og værdifulde genstande i håndbagagen, da de sjældent bliver erstattet

7. Undgå mellemlandinger. Haha. Ja, det kunne vi jo så ikke. Den mulighed er der ikke, hvis man bor i Danmark og gerne vil til fx Curacao. Men altså, 47% sager ​om mistet bagage skyldes åbenbart mellemlandinger. Så det er lidt en risiko at tage. Men altså – palmer og eksotiske destinationer vinder jo trods alt nok 😉

 

Hvis flyet er mindst to timer forsinket, skal flyselskabet tilbyde dig forskellige services. Dine rettigheder ved flyforsinkelse bestemmes både af flyvningens længde, samt hvor stor forsinkelsen er.

Og hvad kan man så ellers lave af herlige benspænd for sig selv, når man rejser ud i verden med børn? ……. Joo, man kan da for eksempel glemme sin pung med alle kort hjemme på køkkenbordet. Så jeg kan oplyse, at man faktisk også kan få udstedt et midlertidigt kørekort hos politiet i lufthavnen, hvis man er så dum, at glemme det derhjemme, når der står en lejebil og venter fremme ved destinationen…..host.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

BESAT AF (BILLIGE) BLONDER