NYT BRYGGERS MED FÅ MIDLER

GUIDE TIL BORNHOLM MED BØRN – 10 STEDER AT SE

Jeg har før lavet en lille guide til must-see på Bornholm, men jeg kan godt se på det hele, at det er på tide at lave endnu én. Der er så mange dejlige steder – og jeg har simpelthen modtaget så mange beskeder i min indbakke og på min Instagram, at jeg til sidst opgav at svare til alle.

Jeg fornemmer, I er mange, der skal på familieferie og sommerferie på Bornholm. Så her er endnu en lille guide til dejlige Bornholm. Jeg har kaldt den ”Bornholm med børn” – men et par af punkterne er nok trods alt ikke så specifikt børne-agtige. Men de skulle altså med, for når det kunne lade sig gøre for os, så kan det jo også for andre.

Bornholm er virkelig en perle, og nu hvor det er blevet billigere at tage derovre med nye færger og deraf langt lavere priser, så er der altså næsten ingen undskyldning. Da mine forældre har hus der, så bor vi jo selvsagt dér – men øen har simpelthen de skønneste campingpladser. De ligger gudeskønt og jeg ville elske også at prøve dét engang. Så hvis man overvejer den slags, kan jeg kun sige GO!

1. Strande

Der er et hav af strande og de kan alle sammen noget forskelligt. Det er mig umuligt at fremhæve én for de andre. Vi kører oftest efter vind og vejr. På en ø som Bornholm kan temperaturen variere meget, da det afhænger af, hvor vinden kommer fra og hvilke fronter, der kommer ind over. Vi oplevede denne gang, at Balka for eksempel den ene dag havde 18 grader, mens der var 27 grader i Rønne. Så det er altså oprigtigt, når jeg siger – stå op, kig på vejrudsigten, kig især på vindstyrke – og kør så derfra. Der er vilde, rå strande, der er lange sandstrande, der er små hemmelige perler og store velbesøgte steder med is kiosker og kajak udlejning.

I kan få det hele og jeg synes, man skal unde sig selv at komme så meget omkring, som muligt.

Stranden i Balka er virkelig smuk og børnevenlig, hvis solen skinner og det danske vejr viser sig fra den bedste side. Her er mange mennesker, men stranden er stor nok til alle. Oppe bagved stranden er der en café, hvor du kan få mad og is. Ellers er der også meget smukt ved Arnager Strand, der også er utroligt børnevenlig. Stranden ved Melsted er så smuk, synes jeg, men rå og fuld af klipper, så knap så børnevenlig. Det samme kan siges om Sandvig. Men det hører jo med og er billedskønt.

Der ligger i øvrigt et utroligt sødt badehotel ved Melsted, som jeg drømmer om engang at få lov at besøge. Det ser så vidunderligt ud.

2. Vang havn og strand

Det er her vi bor. Så naturligvis elsker jeg det. Byen er mega lille og et tidligere fiskerleje mellem Allinge-Sandvig og Hasle på Bornholms vestkyst og bliver nemt overset. Men det er nu synd. Går man forbi den lille havn og længere ud, kommer man til Stenbruddet, der er så råt og smukt og har man mod på det, kan man gå op – og oppefra gå af redningsstierne – der er den vildeste udsigt og det er noget nær verdens smukkeste tur. Men det kan kun gøres med store børn. Det er klippe vandring og smalle stier. Om vinteren kan det ikke lade sig gøre, da klipperne bliver ekstremt glatte. På billedet herunder kan I se, den bro, der forbinder de to klipper – herfra går man ad klippestier. Men man har den vildeste udsigt.

På havnen ved Vang ligger Café Misty, som serverer is og stempelkaffe. Er vejret godt, kan man gå ned til Vang strand og Vang Pier, hvor der er udspringsvippe til de modige. Denne gang så vi simpelthen en sæl dér.

Og så er Vangs største attraktion nok Le Port, der er en udsøgt restaurant. Selv dronningen kom forbi forrige sommer… Jo vist. Har endnu aldrig spist dér, for det er lidt skørt, når mine forældres hus er tre huse væk – med helt samme udsigt, som især også er dét, der trækker folk til le Port. Der er solnedgangsgaranti, og det tør jeg godt skrive under på, for det kan nok tælles på én hånd, hvor ofte vi er blevet snydt herfor på de sidste 9 år. I koldt vejr er de faktisk oftest flottest, men så kan man selvfølgelig ikke spise udenfor. Er man til lam, er det her stedet, hvor man spiser dét.

3. Sandvig Kalas Kalas

Sandvig Is Kalas var også med på min forrige liste. Men altså. Det ER Bornholms lækreste is. Isen laves af bornholmsk økologisk mælk og med frugt fra øen. Og så ligger det helt eventyrligt ned til vandet og klipperne. Faktisk er jeg lidt træt af, hvor populært, det er blevet, haha 😉

Sandvig Strand er også smuk og med sin egen stemning, synes jeg. Og så vil jeg anbefale en tur op langs Hammer Odde fyr til Salomons Kapel, hvis i kan få ungerne med.

4. Hammershus

Nordeuropas største slotsruin og nu også med fint, nyt besøgscenter, der gør det muligt at komme nemmere rundt med fx klapvogn. Stedet er så fascinerende og smukt. Det er fuld af gemmesteder at lege i for børn, ligger så smukt og har jo en betagende historie. Man kan også holde picnic der, det har vi gjort, vildt hyggeligt. Men det kræver en dag uden vind, for ellers ligger det jo højt og er lidt udsat.

5. Brændegårdshaven 

Børnene vil elske at besøge den hyggelige og familievenlige forlystelsespark Brændegårdshaven, der vist nok nu hedder Joboland.Her er meget roligt og underspillet og ingen halsbrækkende forlystelser. Til gengæld er her geder at klappe, robåde og hoppeborg. Og så har Joboland et stort vandland, med fem rutsjebaner og et hyggeligt område de voksne kan sole sig på, mens de holder øje med ungerne i vandet. Entré fra 90 kr. Børn under 3 år gratis. Vi nåede det ikke denne gang, men skal helt sikkert igen næste gang.

6. Bornholms Tekniske Samling 

Hvis det regner, er det her en god aktivitet. Det ligger i en masse store lader og er mest indendørs, selvom noget er udendørs. Vi var af sted for første gang i år og begge børn elskede det. Særligt lillebror, der er helt skudt i biler. Her kan man nemlig få lov at kravle op i bilerne, og mejetærskere og gamle fly. Kæmpe hit.

Kan du huske, hvordan dine bedsteforældres TV så ud? Eller hvordan man boede i gamle dage? Der er rum til teknik og boliger, rum til biler og fly, rum til gammelt legetøj og gamle boligforhold, der er rum til gammelt håndværk og en lille frisør, rum til gamle computere og spil og elektronik. Oplev det hele i Bornholms Tekniske Samling. Det er ret stort og der er masser at se. Og det er altså en hyggelig regnvejrsaktivitet. Jeg var godt klar over, at familiens 2-årige ville elske det, men min datter på 8 havde altså også en fest.

7. Svaneke Bolcher 
Man kan næsten ikke undgå en tur til Svaneke, der ud over at være hyggelig og fuld af gode lækre speciel butikker, også har både chokolade og is og bolcher i høj kvalitet. Tænderne løber en lille smule i vand, og børnene vil elske det, når I træder ind i det kombinerede værksted og butik i Svaneke Bolcher. Her laves tykke ruller bolchemasse hver dag til bolcher i alle farver, former og smagsvarianter. Man kan følge processen, og bagefter kan man blande sin egen pose.

Og når I så alligevel er i Svaneke, så er deres røgeri et af dem, der har den bedste beliggenhed.

8. Hammerhavn

Et af vores favoritsteder. Ikke noget stort og vildt. Helt småt og fint og lidt underspillet. Med tiden dog mere udbygget. I dag er der is kiosk og lidt flere turister end der var i gamle dage, men her er stadig utroligt fint. Går du til venstre, væk fra is huset er der en lille sød bugt, hvor du kan svømme og soppe med børnene. Det er også herfra, der udgår små bådture. Lige foran de gamle, gule fiskerhuske.

Det er så fin og vidunderlig en tur. Her kommer du nemlig om på den anden side af klipperne og får et view, der nok ikke er mange andre steder i Danmark, der kan måle sig med. De har ingen faste sejltider – de sejler, når der er nok mennesker. Så man må væbne sig med tålmodighed og spise en is i vandkanten, mens man venter. Vi overvejede det kraftigt denne gang, men vurderede at lillebror på 2 år, stadig er lidt for lille. De får redningsveste på, men skal jo stadig kunne sidde nogenlunde stille. I stedet fik han lov at få en lille tur på boardet inde langs strandbredden 😉

Vi tog bådturen for nogle år siden, vil tro, min datter var 4 eller 5 år og det var så stor en oplevelse. Denne gang havde vi taget vores SUP board med og de voksne tog turen om på den anden side af klipperne (samme tur som bådene) og det var helt eminent. Så flot. Jeg har fået så mange henvendelser på Instagram, hvor jeg lagde nogle små videoer op (de kan ses under highlights under Bornholm), for mange kunne ikke genkende, hvor det var. Og det kan jeg godt forstå – for det kan altså kun opleves og ses fra vandsiden. Når man kommer ud af havnen og rundt om pynten.

9. Hasle strand

Hasle Lystskov, som den hedder ligger lige syd for Hasle. Det er en skøn sandstrand og den har gode badeforhold. Her er også smukt ved solnedgang. Og enkelte borde og bænke, man kan sidde ved. Her ligger også Kultippen.

Et ret stort og skørt område, der er fra gamle tider, hvor man gravede kul. Affaldsprodukterne skulle man bortskaffe, og det gjorde man ved at køre det i tipvogne fra skoven og ned til kysten. Her var der stejle skrænter og affaldsprodukterne blev bare tømt ud over kanten, og området fik navnet Kultippen. Men da minedriften stod på i en lang årrække, gjorde det også at der kom store mængder med sand, grus og kulstøv, der efterhånden har dannet en helt ny kyststrækning. Området er yderst specielt – det ligner nærmest et månelandskab. Virkelig flot og anderledes. Vores store datter elskede at gå på opdagelse dér.

10. Ps: En sidste lille stille anbefaling: Grønbechs Gård

– Ikke en skid børnevenligt. Faktisk langt fra. Men absolut et besøg værd, hvis man som jeg elsker kunsthåndværk, keramik, design og gerne i højeste kvalitet. Jeg fik overtalt det faderlige ophav til at tage ungerne et par timer, mens jeg endelig fik lov at gå og snuse og opleve på Grønbechs Gård. 

Her kan du opleve det bedste bornholmske, danske og internationale kunsthåndværk. De har seks separat udstillinger og nyeste værker fra de lokale kunsthåndværkere. Og det er sindssygt smukt det meste, skulle jeg hilse og sige. Jeg havde allerede hjemmefra denne gang sagt til mine forældre, at jeg ønskede mig min fødselsdagsgave herfra – og derfor kunne jeg glad bære verdens smukkeste keramikvase med ud derfra. Jubiii.

Bornholm har virkelig så meget at byde på, som vi ikke kan opleve andre steder i Danmark – og det i sig selv er ret utroligt. Samtidig er øen overskuelig i størrelse og nem at komme rundt på. Det er kort sagt ideelt til familieferie. Og det her er jo blot et lille bitte udpluk. Der er SÅ meget at se og opleve. Smukke solnedgange, velsmagende sild, særprægede strande, nytænkende kunsthåndværkere, vild natur og rå klippeskrænter.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

NYT BRYGGERS MED FÅ MIDLER