IGENNEM VINTEREN MED SMÅ BØRN?

GIVER VI LIDT OP MED TIDEN?

Reklame for Neutral

Er det kun babyers hud, der er porcelænsfin og bevaringsværdig? Bliver vi dovne med tiden?

Neutral har for nyligt foretaget en undersøgelse om danskernes brug af parfume i både pleje- og husholdningsprodukter, og ifølge undersøgelsen, er der en stigende tendens til, at vi stopper med at bruge parfumefri produkter til vores børn, når de bliver 7 år.

Det er da tankevækkende! Hvorfor?

Skal jeg tage udgangspunkt i mig selv, så tror jeg, min opmærksomhed omkring parfumefri produkter begyndte, da jeg blev gravid første gang. Altså for 9 år siden. Som førstegangsgravid er man typisk en tand mere nazi med at følge alle forskrifter og fast besluttet på at gøre alt rigtigt.

Ikke at man ligefrem sigter mod at gøre noget forkert i de følgende graviditeter – men I forstår sikkert. Første gang vidste jeg PRÆCIS, hvilken uge jeg var i hvornår, hvor stor baby var inde i maven, hvor mange vitaminer, jeg skulle tage og alt dén slags. Anden gang – der havde jeg en 5-årig at tage mig af oveni en lidt krævende graviditet og altså knap så meget fokus på praktikaliteter som hvornår baby overgik fra melon til ananas størrelse og andet i samme dur. Jeg holdt fokus på mit og babys velbefindende. På den basale sundhed, om man vil. Og én af de ting, jeg stadig holdt meget fast i – det var parfumefri produkter.

Det er der mange årsager til. Men det handler jo i høj grad nok om, at det er et sted, hvor man efterhånden nemt og uproblematisk kan gøre noget selv. Der er så gode alternativer til parfume – og parfume har reelt ingen funktion og gør hverken produkter bedre eller mere effektive. Så det er ikke svært. Alle ved, det ikke er godt for hverken mor eller baby. Ergo = just dont.

Når man så sidder dér – med sin nyfødte baby i armene…..helt porcelænsfin og uden en eneste lille rynke eller knop eller plet eller ar – og med verdens fineste mest uberørte og helt bomuldsbløde hud…..ja, så er det jo verdens nemmeste ting i verden, at beslutte sig for, ikke at udsætte baby for noget, der kan skade eller skabe negative påvirkninger. Det ligger næsten latent i os alle: SELVFØLGELIG putter man ikke parfume på en baby!

Men hvad så med de større børn? Er deres hud ikke vigtig?

Er omsorgen for deres sundhed falmet i takt med at medbestemmelsen er det?

Nu er min førstefødte jo for eksempel 9 år om lidt. Og jeg har kun delvist beslutningsveto over, hvad der puttes på hende. Det har jeg naturligvis. Men hun er jo stor nu. Og en selvstændig dame. Der eksempelvis fra tid til anden sminker sig, også uden mit vidende, når hun leger med veninder. Eller som en gang imellem prøver min eller mormors parfume. Sådan er det jo. Og er denne glidende overgang hen imod det selvstændige teenageliv måske med til at gøre, at vi ubevidst eller bevidst slækker mere på de parfumefri produkter? Jeg ved det ikke.

Jeg ved, at jeg stadig KUN bruger parfumefri produkter til mine børn. Men igen; jeg har jo også stadig en 3-årig i husstanden, så det er nemt – for de bruger det samme. Dertil; jeg bruger Neutrals produkter i mange af deres produktgrupper. Eksempelvis også til vasetøj, opvaskemiddel og den slags. Og ja – jeg er ikke hellig selv. Jeg foretrækker ”rene” produkter og vælger som oftest dét. Faktisk også blot, fordi jeg tit synes, de er bedst. Men jeg bruger altså parfume på halsen. Og neglelak eksempelvis, der nok heller ikke er ”appelsinfri”. Og sådan er der så meget. Når det gælder mig selv, har jeg det nok lidt sådan: ”der-er-noget-som-er-mest-rigtigt-men-nogle-gange-så-er-der-bare-noget-der-finder-vej-i-min-skønhedsrutine-alligevel”….hvis det giver mening? Jeg er med andre ord slet ikke 100% parfumefri og jeg er nok generelt heller ikke fan af fanatiske tilgange – til noget.

Og ja, jeg tror faktisk, at noget af det her handler om, at jeg slækker en lille smule mere på kravene til mig selv end mine børn. Fordi mine børn er jo perfekte. Uden skavanker. Stadig uskyldsrene, deres hud er fascinerende fejlfri!

Men mig….Jeg er snart 40 (!!) og min hud har været udsat for alverdens uhyrligheder, jeg er jo barn af 80érne for pokker!

Jeg levede min teenagetid i et solarie og har brugt så meget hårspray og hårfarve at jeg kunne have tømt et lager i et velvoksent indkøbscenter. Gotisk læbekant, rygning i restauranter og fly (!), købelasagne og hårmascara var en TING. Så ja…jeg føler måske, jeg alligevel har fucket det så tilpas meget up, at jeg ikke helt kan tillade mig at være højhellig, når det kommer til min egen hud. Men jeg ER bevidst og jeg TÆNKER over det. Mere end jeg gjorde i mine 20ere, hvor jeg var totalt ligeglad og naivt troede, jeg for evigt ville ligne en glat babynumse i ansigtet. Man bliver jo klogere.

Men altså. For at komme tilbage til pointen. Hvis jeg slækker sådan, når det handler om mig selv – men i den anden ende af spektret er totalt nazi omkring parfume til mine babyer – hvor placerer det så mit store barn? Om for eksempel, lad os sige, 4 år? Giver jeg så slip på alle mine principper? Gjaldt ”reglerne” kun for babyer og børnehavebørn?

Faktisk er det kun 19 pct. af de adspurgte med børn i alderen 7-18 år, der anser parfumefri som et vigtigt kriterie, når der skal købes produkter til husholdningen, viser dén undersøgelse, som Neutral har fået lavet. Det er ret vildt og tankevækkende, synes jeg. Det har i hvert fald lige fået mig til at overveje forløbet en ekstra gang. Havde det ikke været for lillebror, ville storesøster så være søbet ind i alverdens parfumeholdige produkter by now?

Har I børn? Større børn? Og hvordan er jeres forbrug og tanker i forhold til produkter? Hvorfor stopper vi med at bruge parfumefri produkter til vores børn?

Giver vi bare lidt op med tiden, fordi vi alligevel bombarderes med så meget skidt gennem livet, at ideologierne til sidst ikke føles besværet værd?

 

2 kommentarer

 • kathrine

  Jeg tænker meget over det til mine børn, de er 4 og 6 år. De bliver faktisk bare ofte vasket i vand. Med sæbe hvis de virkelig er beskidte men altid uden parfume, vaskepulver uden parfume osv. Jeg får det faktisk helt ubehageligt når små børn dufter langt væk af parfumeret vaskemiddel. Jeg har selv haft så mange problemer med min hud med allergi siden jeg var barn, derfor er jeg nok ekstra obs.

  Med mig selv er jeg mere afslappet, bruger parfumefri shampoo, sæbe osv. Men ikke i ansigts-produkter, men det ville jeg gøre hvis noget af det astma allergi mærkede fungerede for mig. Jeg bruger også lidt parfume og neglelak.

  Jeg blev meget overraskede over de tal du nævner. Der har været så meget fokus på hvor vigtigt det er ikke at bruge parfumerede prodikter på sine børn, og med masser af evidens bag, så jeg forstår slet ikke at flere ikke prioriterer det.

  Men altså ingen gør jo noget for at skade deres børn, alle ønsker det bedste. Men livet med fx allergi og kløende udslæt kan bare være ret træls. Måske der skal flere kampagner til med fokus på det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, jeg tænkte det samme Kathrine. Og ja, det er altid svært at gøre sig til dommer over andre, det kan man ikke. Men det er åbenbart en process, vi stadig kan gøre bedre og lære mere af.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

IGENNEM VINTEREN MED SMÅ BØRN?