7 GODE VINTERJAKKER

VORES SPISEBORDSLAMPE FRA JO HAMMERBORG

Jeg får ret tit spørgsmål vedrørende vores spisebordslampe, når jeg viser billeder fra vores hjem enten her eller på Instagram.

Lampen er designet af Jo Hammerborg, kaldet en Trombone lampe af aluminium og forkromet stål. Den er fremstillet hos Fog & Mørup. Og kan i dag kun findes antikvarisk/brugt.

Jeg elsker det stramme, stringente look og den tidsløshed, som lampen bærer. Jeg synes, den passer perfekt til mit super Ellipse bord fra Fritz Hansen i wenge træ, som jeg har været så heldig at arve fra mine forældre. Mine forældre købte bordet i start 1990érne på fabrikken hos Fritz Hansen, der ligger lige ved siden af, hvor de bor. Dengang skulle alle have hvide møbler. Ikke træ – puha. Så de kunne ikke komme af med bordet her og derfor fik mine forældre en rigtig god pris. I dag er det næsten umuligt at opstøve og netop wenge træet er super eftertragtet. Fordi det er så mørkt og solidt og ikke blev produceret i ret mange eksemplarer. Jeg elsker det!

Nå, det var et sidespor – men alligevel ikke. For bordet har på mange måder dannet udgangspunkt for resten af indretningen af spisestuen. Jeg har været igennem et hav af loftlamper, men ingen passede helt perfekt. Indtil dén dag, jeg fandt Jo Hammerborg lampen på DBA.

Jeg havde allerede standerlampen i samme serie og har haft den lige siden, jeg flyttede hjemmefra. Og den store pendel her (den findes også i halv størrelse), havde min søde mormor hængende i sit hjem. Den repræsenterer altså for mig både noget nostalgisk, men er samtidig meget nutidig og matcher perfekt resten af vores ellers ret moderne indretning.

Jo Hammerborg har siden 2013 fået re-launchet nogle lampe designs, men dog altså ikke dette. Han var chefdesigner hos Fog & Mørup og egentlig uddannet som sølvsmed og har blandt andet også arbejdet for Georg Jensen.

Trombonelampen her er designet i 1968. Den findes både som bord- og standerlampe og pendel-modellen med flere forskellige antal lampehoveder. Serien er også kaldet Cylinder nogle steder. Og man skal altså på brugt-sites, auktioner eller på besøg i mormors hjem, hvis man skal finde dem 😉

Som man måske kan fornemme, er jeg ret glad for relativt “stramt” design. Jeg kan godt lide enkelt, konkret design, der kan tale for sig selv og stå alene. For mig handler det ikke om navnet, brandet eller prisen – det er en følelse, det giver mig. Om der ellers er en tråd i mine lampe-valg, det ved jeg ikke? Jeg har en del anderledes designer lamper, men har svært ved præcist at sige, hvorfor noget taler til mig, mens andet ikke gør. Men én af de ting, som mange af mine lamper har til fælles kan jeg se, det er, at de er skulpturelle i rummet. Og meget rene i deres design.

Et andet eksempel er min Kizu bordlampe fra NewWorks. 

På sin vis en helt anden type lampe. Men stadig meget skulpturel, enkel og stram i sit design. Det giver en næsten grafisk effekt i rummet, synes jeg. De er små kunstværker – i min optik.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

7 GODE VINTERJAKKER