SOMMER UPDATE

EPOXY, MALET GULV ELLER RÅ PLANKEGULV?

Skærmbillede 2015-07-13 kl. 01.03.17

Made a mano

IMG_0014

Som I jo nok ved, har vi købt et hus. Vores helt eget. Som vi meget snart overtager. Det glæder vi os naturligvis rigtig meget til, ikke mindst at få lov at komme i gang med at sætte vores eget præg. Boligen skal ikke gennemrenoveres, men den er slidt og der skal gøres en del. Én af de ting, vi gerne vil gøre er at forny gulvene, som er meget slidte og medtagede. Det er rå plankegulve, og de er fint tykke nok til at kunne tåle en kraftig slibning. Og slibes, det skal de. Uanset. Men. Hvad der så herfra skal ske – det er vi endnu ikke helt blevet enige om…….

Jeg elsker ideen om, at vi kan sætte vores eget præg med gulvet, at man efterhånden relativt nemt kan ‘skeje’ lidt ud her og få sat et personligt aftryk. Og jeg er derudover FAN af flotte gulve. Det kan gøre en kæmpe forskel i et hjem. Men hvad jeg gerne selv vil have, det er jeg blevet helt ude af stand til at vurdere. Der er så mange ting, der skal gå op. Det er i husets stueetage, vi skal have lavet gulv. Som med undtagelse af en bittelille gang og et toilet er i ét stort rum. Man skal altså kigge på køkkenet fra stuen og omvendt. Og både stue og køkken har havedøre med direkte udgang til haven. Derfor skal der være konsekvens og ens gulve i alle rum. Og det skal samtidig kunne tåle lidt slid, da især køkkenet er et stort opholdsrum, hvor man nok typisk vil danne mere og hurtigere slitage. Tror jeg? Også taget i betragtning, at man vader ind og ud fra haven her…..

Sildebensparket er både smukt, populært, eksklusivt og drønlækkert. Men det passer bare ikke til vores hus. Slet ikke. Det er ikke et gammelt hus med nostalgi og krummelurer, her er ingen stuk og ingen sprossede vinduer. Her er et par gamle æbletræer, men det er også det. Vores hus er en bungalow. I 50ér stil. Med ret plane, rå flader. Jeg mener nok umiddelbart, at vores nye hus mere har brug for noget kant. Snarere end herskabelighed.

Skal vi lade gulvet stå, efter det er blevet slebet? ‘Råt’, som det er i træets egen farve. Måske med en gang lak eller pigmentering over? Selv hælder jeg til, at denne mulighed er for kedelig. Det var sådan vores gamle gulve så ud jo. Nu vil jeg jo gerne lege lidt, host….

Jeg hælder nok mest til, enten at simpelthen male dem. I en eller anden farve. Eller epoxy. Som er smadderpænt. Og åndsvagt nemt at holde. Og super praktisk med børn. Men også ret dyrt, smadder besværligt at få lavet, piv giftigt – og umuligt at fjerne igen….Hmnnn. Men jeg elsker det industrielle look. Som jeg også synes, vil passe sig rigtig godt til huset.

Man kunne også give gulvene en god omgang pibe-ler. Det er også smadder pænt. Men igen. Først skal vi nok beslutte, om vi vil have træets egen farve til at stå frem, eller om vi vil lege med udtrykket og gulvets karakter. Man kunne selvfølgelig også bare få lagt de der totalt cool mintgrønne Made A Mano sildebens klinker?? 😉

Er der nogen af jer, der har erfaring med malede gulve? Med epoxy? Eller pibeler? DO SHARE!

image1IMG_0011

Billederne er fra hhv. Rum, iboligen.dk og google.

28 kommentarer

 • Susan

  Tillykke med huset! Hvor bliver det spændende!:) Vi står selv midt i husovertagelse også – og gør os derfor også lidt af de samme overvejelser 🙂
  Inden vi købte nyt boede vi med malede trægulve i to af vores stuer. Selvom malingen var så slidstærk som muligt, så er det bare et mareridt med små børn og malede gulve(!). Vores blev SÅ slidte og grimme at se på efter kun 1 års tid. Hvis man vælger den løsning skal man derfor forholdsvis ofte male det om…
  Epoxy er virkelig fint – men miljømæssigt og sundhedsmæssigt er det bare ren gift, som du også skriver, og super usundt at leve i, tænker jeg.
  Hvis man vælger at slibe det gamle trægulv ned kan man evt vælge at farve det let med et anstrøg af noget i selve lakeringen. Vi har selv valgt en matlakering på nyslebet gulv og så har vi ‘tonet’ farven på gulvet til at blive mørkere. Men det er sikkert for kedeligt?;) Det lyder som om, at du er ude i noget mere action 😉
  Held og lykke med at tage beslutningen:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tillykke med huset 🙂 Hvad var de malet med? Og hvilken farve? Var der lak ovenpå? Hvordan blev de slidt? Hvordan har i tonet gulvet til at blive mørkere?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • J.

  Jeg stemmer klart for rå plankegulve. Det er drøn smukt og det fortryder man aldrig 🙂 Giv dem evt. en god omgang mat lak, så kan holde til forskelligt.
  jeg synes det er synd at male trægulve eller komme andre ting ovenpå – men det er jo bare min mening. Måske I et køkken alene kan det give mening, men i stue også – det ville være synd.
  Det at Epoxy er både giftigt og næsten umuligt at få væk igen, har allerede afskrækket mig helt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Hmnn. Jeg er SÅÅÅ meget i tvivl. Til at begynde med ville jeg slet ikke høre tale om det. Har haft det. Gad ikke igen. Men jeg indrømmer gerne, at jeg bliver mere og mere i tvivl….Jeg har samme tanker om Epoxy som du. Det er bare så pænt. Men ja, det er lidt nogle tungtvejende minusser 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pibeler synes jeg er forfærdeligt. Forstå mig ret, det er pænt at se på men du render rundt med hvide fodsåler på sokkerne, det er svært at få lagt pænt og drypper det kan det ses. Jeg stemmer også for noget lak af en art. Måske man kan tone sådan noget? Du ved lidt a la bejse?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Haha, ja ok, det kan jeg godt se. Mine forældre har det – og ud over at jeg finder det pænt – så er det bare åndsvagt behageligt og blødt at gå på med bare tæer! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • NH

  Vi har venner der har hvide epoxy-gulve. De er flotte, men skide upraktiske. Man ser alt snavs, støv og nullermænd på dem. samtidig har de også en tendens til at blænde.
  Vi har også en gammel bungalow med afhøvlede rå gulve (også i køkkenet), vi blot behandler med Faxes hvide gulvsæbe.
  Det lyder umiddelbart temmelig upraktisk , men vi elsker det. Støv og snavs ses ikke så let og huller efter f.eks. stilletter samt pletter forsvinder efter en gulvvask – også i køkkenet. og vi vasker altså kun gulvet ca. 3 gange om året. I vores tidligere køkken havde vi lakerede gulve i køkkenet og det fortrød vi bitterligt – har du først tabt en stegepande og lave huller i gulvet er der ikke noget at gøre.
  Held og lykke med valget 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Tak 😉 Ja. Jeg har hørt virkelig mange med samme erfaringer som dig/jer. Jeg er bare sådan i tvivl. For jeg har kun prøvet rå trægulve. Og det var der altså også mange ulemper ved, synes vi. Vi brugte samme type sæbe i vores gamle lejlighed. De var flotte nok gulvene. Men svære at holde, synes jeg. Jeg kan dog godt se pointerne med lak. Men hvad med skibslak fx? Det skulle jo være super holdbart og slidstærkt??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine B.

  I mine forældres hus er råt trægulv, og det skal jeg aaalllddrrriiig selv have! Det er pænt, ja, men det er altså i mine øjne også store minusser: splinter i fødder og vedligeholdelsen. De skal jo skures jævnligt for at forblive plæne, og det tager sgu bare lang tid.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Ja, vi har haft det samme og mine anker er præcis alle dem, du nævner 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Tillykke med huset.
  Vi har tidligere haft råt trægulv i et åbent køkken-alrum. Det kan IKKE anbefales. Det blev SÅ grimt. Også selvom vi var meget omhyggelige med hurtigt at tørre op og grundig rengøring. Ikke pænt. Jeg stemmer også for lak.
  Og så synes jeg i øvrigt sildeben kan være ret flot i netop 50’er huse – mange havde det jo originalt (heriblandt vores eget.) Se fx her: http://www.boligliv.dk/indretning/indretning/originalt-parcelhus-pa-tidsrejse-i-50er-huset/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Mange tak 🙂 Ja, vi havde det også i vores gamle lejlighed – også i køkkenet – og især her blev det virkelig hurigt grimt! Jeg er for så vidt enig i dine betragtninger om sildeben i 50er boliger og hvis det på nogen måde passede til huset, så havde jeg gjort det. Men det gør det ikke. Svært at forklare 😉 Men det er bare slet ikke ‘stilen’. Det ville se malplaceret ud, tror jeg 😉 Men jeg elsker sildeben!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Vi har rå trægulve i vores køkken/alrum/stue og de har kun fået lud (så de ikke bliver gullige) og hvid sæbe. Og det holder meget bedre end forventet. Og det er super fint og mat. Jeg ville aldrig give det lak, da et enkelt hak, kan ødelægge gulvet og få lakken til at boble op. Malede gulve er også super lækre, men bliver nok desværre lidt fir hurtigt slidt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Nej, det med lak har vi fået at vide før. Det er rigtigt ift ridser, hakker og huller. Her kan man bedre behandle et trægulv uden overflade behandling, da træet så blot rejser sig igen, når man har vasket det. Omvendt kan jeg af erfaring sige, at rødvin, kaffe og baby gylp går knap så nemt af :/ Faktisk ikke ret godt, da gulvet, når det ikke er overflade behandlet dermed suger det langt længere ned. Her tænker jeg at lak ‘skyr’ det bedre? Så der er nok fordele og ulemper ved de fleste modeller? Men vores gulvmand sagde det samme om lak, som du siger 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er nok lidt konservativ i forhold til det med epoxy gulve. Jeg synes, de er virkeligt pæne og lækre, men er bange for at det er ret modepræget og derfor noget man nok bliver træt af. Og så er der lige det, at man ikke så godt kan lave det om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Nej, jeg har de samme overvejelser. Jeg synes bare, det er så mega flot! Og giver et rigtig sejt look til et ellers ret almindeligt hus. Men jeg tænker de samme tanker om det. Og især det med, at det aldrig kan gøres om – det er alligevel noget, der vejer tungt. Men det er pænt. Mega pænt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Liselotte

  Malede trægulve 🙂 Synes de bliver endnu flottere med tiden, når malingen bliver slidt lidt af og de får patina. Et rigtigt godt råd er dog, at vælge en forholdsvis lys farve, noget gråt f.eks. Har selv malet vores helt mørke, og alt ses lidt for tydeligt :sweat_smile:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Jeg er nemlig helt enig! Jeg synes bare det er flot, hvis de har lidt slid. Det gør mig ikke spor. Jeg har før hørt det med den lyse farve. Inden da, ville jeg nok have troet, at sort var mest praktisk, men alle siger det modsatte. Og støv og den slags kan altså godt få lov at ligge lidt tid hos os en gang imellem, host host 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Vi har rå trægulve i hele huset (inkl. køkken og stue som også går ud i et). Vi vasker det med hvidpigmenteret sæbe, men det er helt forfærdeligt at holde pænt og mega upraktisk i et køkken – især hvis der er børn. Fortryder at vi ikke overfladebehandlede det på en eller anden måde da vi fik det slebet ned for blot 1,5 år siden. Trænger allerede til at blive slebet igen. Står selv og overvejer maling eller mat lak, gider ikke det rå træ længere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Det er lidt sjovt, du skriver det – for det er nemlig helt samme erfaring, vi selv har. Vi havde præcist samme løsning i vores gamle lejlighed, og praktisk vil jeg i hvet fald ikke kalde det 🙂 Men jeg kan da omvendt godt se pointen med at lak og lign gør ridser og huller mere vansklige at få bugt med. Men hvidpigmenteret sæbe er altså heller ikke lykken. Synes vi 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Sildebensparket!!
  1. Du lyder til at ha en forkærlighed for det.
  2. Det er da netop giga fedt til 50’er og 60’er huse!
  3. topmoderne (se selv diverse boligmagasine fx et af de nyeste Bo Bedre) OG tidsløse.
  4. sindsygt flotte, elegante og hæver bare lige barren lidt…
  5. Overvejer selv enten sildeben eller Dinesen Douglas – sidstnævnte er også vildt lækre og tænker, om sildeben passer til et gennemrenoveret 60’er hus så det mere er nyt funkis – men er vist nået frem til, at sildebens netop gør det en tand mere lækkert, selv om det ikk er det oplagte valg. Mon ikk jeg kan finde en salgskonsulent, der med lækre billeder af nyere huse med sildeben også fungerer 🙂
  Glæder mig til at læse, hva I vælger. Epoxy er også frækt, men ikke overalt, tænker jeg. Og man vil jo ha fortrydelsesret, ikk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Haha, hvor er du sød! Jeg ELSKER sildeben!! Og jeg havde det faktisk som regulært søgekriterie på alle de boliger, vi sad og søgte på. Det og en pejs el brændeovn og have ville jeg ikke gå på kompromis med. Det måtte jeg så alligevel 😉 De to sidste ting fik jeg dog. Men altså…det er smadder svært at forklare. Men af en eller anden årsag synes jeg bare ikke, det passer til huset. Jeg kan ikke sætte fingeren på, hva ddet er. Men jeg synes, de rum, vi skal have lavet gulv i, trækker i en anden retning. Jeg tror simpelthen, det bliver for voldsomt. Det er min umiddelbare tanke. Især i det store køkken alrum. Og da vi vælter væggen ind til stuen kommer de to rum til at være i forlængelse af hinanden, så jeg synes det skal være de samme gulve over hele den etage.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg synes jo sildebensparket er som skabt til 50’er-villaer! Jeg ville til enhver tid vælge er gulv af naturmateriale – altså træ! Vi havde i vores sidste bolig malet vores parketgulv Hvidt og det var SÅ pænt. MEN jeg ville ALDRIG gøre det igen, medmindre jeg havde tid til at vaske gulve hver dag. Det blev lynhurtigt så snusket at se på, og hver eneste tomatpasta-klat eller gulerodsskræl blev mega tydelige
  Da vi sidste år købte et 70’er typehus var det originale gulv fletparket. Meget dominerende men helt vildt flot. Vi valgte at slibe det ned og lakere med en lak med middel glans. Vores møblement er rimelig sort/hvid og træfarvet, så det ser knaldgodt ud med et dominerende trægulv til.
  Bedste hilsner Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guldlog

   Åhh, jeg har også netop gået og savlet og lakeret flet-parket! Det er SÅ pænt! Jeg er sådan set enig, sildeben er meget 50ér. Men det passer ikke til vores hus, synes jeg. Det har noget at gøre med rummene og indretningen af dem. Det ville ikke blive godt her. Desværre. Pænt er det ellers. Og havde jeg på nogen måde se det ske, havde jeg gået efter det. Men jeg tror, vi er mere ‘tro’ mod stilen, ved at gøre noget andet. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Har man lidt historisk eller arkitektonisk interesse, kunne man undersøge, hvilket gulv bungalows oprindeligt er opført med. Information kan muligvis findes på bolius.dk eller lignende side. Alt for mange danskere forstår ikke deres hus arkitektoniske værdi og ødelægger smukke perler med diverse rædselsfulde tilbygninger/ombygninger/smarte påfund, så som plastikvinduer, zink eller lignende. Eftersom bungalows især var populære at opføre i 1920-30’erne, vil mit gæt være at rå eller lakerede trægulve i kraftig sort er det oprindelige gulv. Og så selvfølgelig terazzo på badeværelset. Held og lykke med det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Mon I har besluttet jer? Vi står selv midt i boligrenovering, og den ene tømrer, der har travlt med at gøre vores hjem lækkert, nævnte et nyt slags korkgulv (naturmateriale). Det kan fås i nærmest alle farver, føles blødt/rart og varmt at gå på (så har man ikke gulvvarme er det et perfekt valg) og så er det virkelig nemt at holde.
  Først tænkte jeg, at kork i hvert fald IKKE var mig – men nu har jeg så googlet korkgulve og helt ærligt, det er faktisk ret fint…. Gråt korkgulv?! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • hjen

  Der findes masser af muligheder med olie i alle farver til gulve, det bevarer træet og giver en fin og dejlig overflade.
  Epoxy fås også som vandbaseret og er ikke giftigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er også andre alternativer end epoxy. Polyurethangulve tørrer hurtigere og er således nemmere at udlægge. kig på linket.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

SOMMER UPDATE